Preppy: 3 x Kombinera duffeln
Ett plagg som rimmar med den stilen vi håller oss till här på bloggen är duffeln. Ett klassiskt plagg som inte heller hör till de absolut dyraste alternativen när det kommer till att köpa vinterjacka. Duffeln är ett plagg som ursprungligen använts inom flottan men det är också ett tidlöst plagg inom amerikansk collegekultur. Den klassiska duffel är en sådan ni ser överst, mörkblå med naturvita spännen. Sedan preppyns innefaktor höjts avsevärt så har en rad märken tolkat duffeln på nya sätt, en del tolkningar är riktigt snygga medan en stor del inte är värda att nämna. Letar man efter en riktigt klassisk duffel så är Gloverall, som bland annat säljs på Nitty Gritty, ett bra tips. Annars finns det som sagt en rad andra märken som gjort nyskapande tolkningar av duffeln.
En duffel i funktionsmaterial matchas med en uppklädd preppyutstrsel, signerat Close up And Private.
Duffeln i brittisk tappning kombinerat med tartanmönstrade byxor och modell med
aristokratisk frisyr.
Gabriel
Bildinspiration: Gant Rugger S/S 11
I kollektionen ingår... en av vårens snyggaste jackor.
Gant Rugger har varit ett av de märken vi följt flitigast här på bloggen och tillsammans med några andra utgör detta en stöttepelare i den stil vi ofta bär till vardags. Något riktigt vintermärke är det inte men under den sena våren, sommaren och tidiga hösten cirkulerar det mesta kring den stil de förespråkar. Vårkollektionen är emellertid ungefär vad man kan förvänta sig. Med undantag för några små snedsteg är det en kollektion full med schyssta sommarplagg varav många inte syns på bild här. Lookbooken är fotad med skor från Vans och vad jag tror är Converse. De sistnämnda tycker jag huruvida om väldigt mycket då jag tror på dem i kombination med lite armyplagg.
...som vanligt snygga chinos men också en fin jeansjacka.
... en marint influerad stickad tröja och lite mindre roliga shorts även om färgerna nog var menade att ha motsatt effekt.
... tröjor med autentiska tryck.
... i den här bilden tycker jag framför allt att det är skorna man ska kolla på. De är förvisso inte från Gant Rugger men dessa, Palladiums höga canvasmodell och Vans Authentics blir troligen vårens ersättare för låga vita Converse.
Kollektionen är fotad med samma modeller som varit tidigare.
Hugo
Dagens Outfit: Alternativ färgsättning
Lite färg skadar aldrig under gråa vinterdagar och här kommer en lite färggladare variant av den utstyrsel som publicerades nyligen. I denna alternativa färgsättning syns inslag från både skogshuggar- och bergsklättrarmode istället för det men mer saltvattendoftande kombinationen av blått och vitt. Det tegelröda, som utgör stommen i denna utstyrsel, kombineras på ett fördelaktigt sätt med exempelvis grönt och naturvitt, men också marinblått. Idag valde jag att kombinera med samtliga av dessa färger och resultatet har ni framför er, en färgglad ustyrsel för framför allt den typen av kalla dagar vi har denna tid på året.
Jacka: Gant Rugger Tröja: Our Legacy Skjorta: Band of Outsiders Jeans: Nudie Skor: Diemme Mössa: Nigel Cabourn
Hugo
Bildinspiration: Marint mode - del 2
Seglarmodet är tydligt säsongsbundet.
Seglarmodet skiljer sig tydligt från både skeppar- och fiskarmodet, då det är starkt förknippat med sommaren. Under våren och sommaren valde vi att kalla detta, aningen ungdomligare mode, för "skärgårdspreppy", här på Style by Lindberg. Seglarmodet är betydligt färggladare än både skeppar- och fiskarmodet, och influenser är hämtade från det tidiga 70-talets USA. Som bekant är amerikansk preppy kraftigt förknippat med collegekultur och inslag syns i denna trend som även kommer synas under den vår som kommer.
Seglartröjan är ett av många plagg jag förknippar med seglarmode, även windbreakerjackor och kepsar har en obligatorisk plats i denna kategori.
Seglingsinfluerade preppyplagg syns i Gant Ruggers vårkollektion för 2011.
Den blåvita frägkombinationen är förvisso förknippat med allt marint mode.
Hugo
Dagens Outfit: Friluftsläder för dessa temperaturer
Till den här vintern har friluftskläder stått i centrum och ersatt rockigare plagg från exempelvis Whyred. Den nördiga fuskpolon är kanske att dra modet till det extrema, men för halsduksvägrare som mig är det en alternativ lösning. I denna utstyrsel har vi dock influerats av föregående inlägg, med fokus på ett mer marint mode, i form av färgskalan. Dessutom kombineras hajpade andjaktskängor med en riktigt autentisk fiskarmössa från Nigel Cabourn och en robust skjorta i mer skogshuggaranda. För att verkligen klara kylan skulle jag dessutom rekommendera ett riktigt underställ. Att hålla värmen har plötligt blivit trendigt, något som gynnar flera modemedvetna män som tidigare vintrar sprungit runt i Converse och tunna jackor.
Jacka: Gant Rugger Skjorta: A.P.C. Jeans: A.P.C. Skor: Sorel Mössa: Nigel Cabourn Fuskpolo: Gant Rugger
Hugo
Höst/Vinter 2010: Marint mode - del 1
Snittet är generellt lite "tältigt" när det kommer till fiskarmodets jackor.
Det skandinaviska och storbrittaniska modet hämtar ofta influenser från det marina och detta är del 1 i vår serie om just marint mode. Denna del behandlar fiskarmode, nästa behandlar det lite ungdomligare seglarmode och den sista delen behandlar det mer eleganta skepparmodet. Skillnaderna är små men absolut nämnvärda och jag tycker det är värt att sära på dessa tre.
Skiljer sig de tre inriktningarna från varandra nämnvärt eller är det bara ett knep för att hålla trenden vid liv?
Under hösten 2009 och den efterföljande vintern, fokuserade bloggen mycket på skepparmodet, även om jag då inte kommit till insikten att kalla det så. Våren 2010 tillhörde seglarmodet med Gant Rugger i spetsen och nu i vinter tror jag att "fiskarmodet" är det nya för alla "marin-hipsters". Vad är då skillnaden mellan dessa stilar? Jag ska försöka sammanfatta detta i bild och text i tre stycken inlägg och här har ni allting som är signifikativt med fiskarmodet, en av vinterns alternativa stilar.
Nigel Cabourns jackor har allt det som "är" fiskarmode.
Det som till stor del skiljer dessa inriktningar åt, är inte vad kläderna faktiskt är till för, utan snarare från vilken tid det tagits influenser. Fiskarmodet innehåller egentligen ytterplagg mer rustade för sjön än vad skepparmodet gör vilket det egentligen inte finns något motiv för. Det finns fler exempel som stödjer min tes: "Tältiga" jackor (jackor med mycket tyg i ryggen, tänk Barbour Beaufort) i vaxade material är fiskarmodets svar på skepparmodets ytterplagg nummer ett. Jag talar självklart om skepparkavajen som vanligtvis är i ull. Till skillnad från i skeppar- finns inga militära inslag i fiskarmodet.
Sorel Premium 1964 T med gula skosnören, kan det bli bättre?
Fiskarmodet är betydligt mer friluftslivsbetonat än någon av dessa andra stilar och andjakskängorna skulle kunna vara en symbol för just detta. Det faktum att fiskarmodet är mer friluftsbetonat gör att det, som trend betraktat, ligger helt rätt i tiden. Efter skogshuggarn och bergsklättrarn är det dags för fiskarn att sluta cirkeln. För att snabbt återvända till skorna och trender i helhet kan sägast att det är viktigt att aldrig anamma en hel stil till fullo. Att övermatcha blir dock aldrig bra och jag skulle snarare förespråka dessa skor i kombination med en mörkgrön arméjacka än med en fiskarväst och rutig skjorta.
Hugo
Dagens Outfit: White jeans
Det är kanske inte rätt årstid för de naturvita jeansen, men efter att ha hittat en fin bild på dessa vita Levi's kunde jag inte motstå att sätta ihop ett ställ med dem. Som sagt lämpar sig de vita jeansen absolut bäst på lite varmare bredgrader så här års, föredragsvis strumplöst med ett par ljusare läderskor. Stlmässigt så drar denna utstyrsel åt lite olika håll, tröjan och skorna hör väl till någon sorts preppyorienterad stil medan jackan är mer funktionsbaserad och detta kombineras en skogshuggarskjorta. Jag tycker att man borde passa sig för att blanda så många olika stilar, så länge man inte har extremt bra koll. En utstyrsel utan någon som helst "röd tråd" en tendens att bli lite konstig. Jag tycker däremot att det funkade bra i detta fall.
Skjorta: Band of Outsiders Jacka: Moncler V Jeans: Levi's Skor: Our Legacy Tröja: J.Press
Gabriel
Höst/Vinter 2010: Duck hunting boots
LL Beans andjaktskängor har tillverkats på samma plata sedan 1912.
Kängmodet har under de två senaste säsongerna dragit mer och mer mot ett retro funktionsmode i form av tidlösa kvalitetskängor från exempelvis Red Wing. Sillhuetten är för det mesta lite klumpigare och man ser snabbt att denna typ av kängor verkligen är till för att användas. Nästa trendsko efter Red Wings robusta skogshugagrkängor och Diemmes funktionsbetonade bergsklättrarpjucks, är andjaktskängor från LL Bean och Sorel. Klassiskt fulsnygga kängor med gummistövelsinfluenser är den nya trendkängan.
Jag gillar personligen den lite lägre modellen bäst.
Sorels lite mer moderna version av denna sko är ett utmärkt alternativ till LL Beans klassiker. Orginalen har lite mer klack och är lite mer uppböjda i tån, något som ger dem en lite kvinnligare silhuett. Om man gillar det tar man dem, om man inte gör det köper man ett par liknande från Sorel. Det hela är en smakfråga men huruvida LL Beans går att få tag på i Sverige vet jag inte. Sorels kängor däremot hittar man bland annat på Naturkompaniet, ETC och Standard. Mina favoriter ur Sorels sortiment ser ni bild på längst ned i inlägget och priset 999 kronor är naturligtvis mycket mer överkomligt än vad man lägger ut på ett par Red Wing eller Diemme. Detta är visserligen den billigaste skon vad jag vet men prisklassen varierar mellan 1000 och 1500 kronor, alltså bara hälften av vad man betalar för ett par skor från tidigare nämna konkurrenter.
LL Beans lägre känga matchad med ett par potentiella A.P.C.-jeans.
Jag kommer nog att köpa ett par sådana här skor i slutet av februari och då kommer jag matcha dem med ett par mörkare khakifärgade chinos i en inte alltför smal passform eller ett par raka, otvättade jeans som i exemplet ovan. Vad gäller jackor till dessa skor kan jag tänka mig att de flesta oljigare färger fungerar. Antingen en ordentlig Fjällräven Greenland Jacket eller kanske min tyska arméjacka som nämndes i föregående inlägg. För att återgå till priset och det faktum att detta är en trendkänga trots nästan 100 år på nacken, vill jag påpeka att priset är en anledning till att faktiskt köpa ett par. Diemmekängorna känns som en kortlivad trendsko, dessa kan nog leva lite längre men de är inte ett par kängor man bär de närmsta tio åren. Priset hursomhelst, gör att de känns värda att köpa trots det faktum att man kanske bara har dem i två år.
Mina favoriter från Sorel, 999 kronor i Johannesens Store.
Hugo
Vårmode 2011: Militant men lekfullt
Lekfull mönsterkombination utanför en modevisning under modeveckan i Milano, skickligt fotograferat av Tommy Ton.
Under hösten har militära influenser letat sig in i modet och min gissning är att det slår igenom som allmän trend under våren. Trots att vintern just anlänt längtar vi redan till våren här på bloggen och kollar ni på bilderna förstår ni varför. Få kan bära plagg med den lekfullhet som italienare kan men det är inte bara kläderna som lockar utan även det italienska sommarklimatet. Den översta bilden tycker jag är ett utmärkt exempel italienarnas känsla (även om det faktiskt inte är självklart att mannen på bilden är italienare så kan man nog slå fast detta faktum). Få svenskar skulle till att börja med försöka sig på en liknande mönster- och färgkombination. Ännu färre skulle lyckas med något liknande. Samtliga bilder är tagna av Tommy Ton för GQ under Milanos modevecka i somras.
Jag har en likadan jacka som mannen till vänter i bild och denna klassiska armémodell blir en vanlig syn i vår.
På bilden ovan ser ni en man i en tysk arméjacka och just denna modell kan vi räkna med till våren. Jag har använt min under hösten och tycker den är helt perfekt att matcha med en värmande tröja, skjorta och jeans. Faktum är att jag köpte den när jag gick i femte klass och då gick den ungefär ned till knäna. Lite drygt 35 centimeter senare sitter den perfekt och den kommer användas flitigt nu i vår. Något jag uppskattar med den är att den är arméinfluerad utan att det tas till en överdrift i form av övertydliga kamouflagemönster. Den är köpt på Army and the Navy Store på Gamla Brogatan, en tvärgata till Drottningatan, i Stockholm och jag betalade endast 599 kronor för den.
För att lyckas med mönstret kan eventuellt en mindre kontrastfylld färgsättning vara att föredra.
Slitnare kamouflagemönster ser helt klart bättre ut än nyproducerade varianter som på den översta bilden. Detta kan dock fungera, som i samma bild, om tygkvalitén är lite bättre och med andra ord inte tydligt tryckt på ett vitt tyg. Grövre kanvastyger avsedda att kunna stå emot sandstormar är alltid att föredra. Något som är viktigt att tänka på när det kommer till den här typen av trender är att man aldrig får dra det till en överdrift och en jacka räcker gott och väl för att bära upp denna stil på bästa sätt. När man bär dessa jackor under varmare dagar matchas den bäst till plagg i liknande tygkvalité, exempelvis en grov linneskjorta.
Hugo
Tips: Herr Judit öppnar ny butik
Style by Lindberg är stolta över att troligen vara först med att berätta att Herr Judit öppnar en ny butik. Fredag den 26 november öppnar Herr Judit en ny butik på Sibyllegatan 29 i Stockholm. Detta sker på dagen fem år efter att första butiken öppnades och Welcome får nu sällskap på denna i övrigt modebefriade gata. Detta kan säkert locka ännu fler modemedvetna män till Östermalm och den nya butiken ska ha ett ännu tydligare fokus på klassiskt herrmode än den tidigare. Butiken är ett sätt att fira fem fantastiska år med Herr Judit och det blir mycket intressant att se vad den nya butiken kan tänkas erbjuda som Herr Judit inte redan tillför Stockholms vintagesortiment.
-Butiken kommer att innehålla allt det som gjorde Herr Judit till en av Sveriges ledande vintagebutiker, men med en tydligare inriktning mot klassiskt herrmode. Det känns fantastiskt kul att kunna ta vårt koncept till hjärtat av Östermalm, säger butikschef Adam Kruse.
Hugo
Dagens Outfit: 2000-talets urbana sjöman
Under hösten 2009 var många osäkra på vilken stil det var som gällde och som passade dem bäst. Vissa valde att bära plagg influerade av Pradas nitbeprydda höstkollektion, några höll sig till märken man tyckt om under våren vilket innebar ett fortsatt preppyintresse hos många. Här på Style by Lindberg skrev vi mycket om det marint inspirerade fiskarmodet. Skepparkavajer matchades flitigt med islandströjor och sotarmössor. Skepparkavajen är ett så tidlöst plagg att den fungerar i vilket mde som helst, när som helst. Idag kommer den från Barbour och utgör stommen i denna lite mer dressade och urbana utstyrsel. Välklätt men inte uppklätt som det heter. Skillnaden är väldigt stor och detta fungerar naturligtvis på en fredagmiddag men däremot kanske inte på en galamiddag under nyårsafton.
Jacka: Barbour Tröja: J.Press Skjorta: Our Legacy Byxor: Our Legacy Skor: Alden Mössa: Polo Ralph Lauren
Bild: Gabriel Text: Hugo
Plagg/Accessoarer: Snygg i svart
Svarta bergsklättrarkängor från Diemme, 2 495 kronor på Nitty Gritty.
Svart kommer alltid vara en viktig färg i allas garderober men tillfälligt har den fått stå åt sidan för bland annat marinblått. Efter fyra år av intetsägande gråskalor gick det upp för många hur få alternativ man ges vad gäller att bära färg. Svart har dock sina fördelar och kan vara riktigt snyggt. I en tid då ytterst få modemedvetna, svenska män bär svart kan det å andra sidan vara just den färg som gör det där lilla extra för en utstyrsel. Svart har helt enkelt fått oförtjänt lite plats på bloggen och därför kommer här en liten hyllning om än kritisk sådan.
Riktigt snygg vinterjacka från Penfield som fortsätter med tvådelade jackor under hösten. Jackan är från Nitty Gritty där den kostar 2 595 kronor.
Vi svenskar får bättre förutsättningar för att bära svart än man får i exempelvis medelhavsländerna. Detta beror på skandinaviens kalla klimat. För att lyckas med en utstyrsel innehållande svart bör man inte börja med accessoarerna. I första hand behöver man en riktigt snygg jacka, sen kan man börja tänka på accessoarerna då dessa också behövs i svart, vitt eller grått, för att få det hela harmoniskt. Det talas sällan om svart här på bloggen. Färgen, vars glansdagar tillfälligt är över och sedan 2008 inte är färgen de trendigaste bär. Då var det färgen hela Sverige bar och det talades vitt och brett om det svenska modeundret mellan 2004 och 2008. Nu har många tröttnat och i huvudsak Sveriges modeintresserade män.
Svarta mössor kan man hitta billigt och enkelt. Denna är från Naval Clothing Factory.
Alltfler investerar istället i plagg i marinblått, en färg som har de kvaliteter som svart erbjuder och därtill kan kombineras utan problem med färger som tegelrött, brunt och mörkgrönt. Detta går i viss mån med svart också men då endast med en färg i taget där någon av tidigare nämnda färger får agera accentfärg. Alltför ofta var det i och för sig inte den här typen av färger som kombinerades med svart utan allt som oftast var det kanske chockrosa, illrött och ljust néonblå. Men det går alltså att lyckas, bara börja med en riktigt snygg, svart jacka, sedan är allt som behövs några accessoarer i samma färgskala. Förslagsvis skor och mössa som i bild uppmärksammas i detta inlägg.
Hugo
Preppy: Att kombinera blazern
Den klassiska mörkblå blazern med mässingknappar är en mycket fundamental del av preppy. Tyvärr så är den klassiska blazern något som man mestadels brukar se, mycket illasittande, på överviktiga män med landställe i Hamptons. När man ser sådant så tappar man liskom hoppet. Dock, att se bilden ovan gör att man inser att blazern faktiskt kan kombineras riktigt snyggt.
Blazern är ett mycket återkommande inslag i amerikansk collegekultur. Klubblazern är i dessa fall något av en standard. Med klubblazer menas det att man sytt fast ett emblem som ska visa att man tillhör någon specifik skola eller förening. Det finns inom collegekultur tyvärr väldigt mycket osmakliga exempel på sätt att bära blazern. Ofta lite för stora i axlar och ärmhålor, alltid matchade med ett par beiga chinos och oxfordskjorta. Om man sitter och tittar i till exempel fotoboken Take Ivy så blir man ganska mätt på denna uniform i längden.
Band of outsiders höstkollektion kombineras blazern ledigt och opretentiöst.
Den klassiksa mörkblå blazern blir lätt lite uppstyltad, bara ett sätt att klä upp sig lite extra, utan vidare eftertanke. Men det behöver absolut inte vara så. Undvik att kombinera blazern med de klassiska beiga chinos och satsa istället på ett par slitna jeans. Klubbslipsen är något av en standard till blazern men en fluga gör sig precis lika bra. Mycket handlar också om passformen, man ser ganska ofta svenska män med riktigt säckiga blazers och då spelar det ingen roll om hur snygga kläder man har i övrigt. Satsa på en blazer som ger ett skräddat intryck. Figurnära med grunda ärmhål, naturliga axlar och lite kortare ärmar är mycket snyggare än till exempel Brooks Brothers och J.Press väldigt "amerikanska" passformer.
Översta bilden: Unabashedly Prep
Gabriel
Dagens Outfit: Första vinterutstyrseln
Innan vi börjar blicka fram emot våren ska vi klämma in ett gäng inlägg med mer fokus på det svenska klimatet och därmed kläder ämnade för en riktig vinter. Dagens utstyrsel är just ämnad för riktiga vinterdagar och iförd denna utstyrsel klarar man av vinterns kallaste dagar i åtminstone storstäderna. Ett par fodrade duck hunting boots från Sorel, en riktigt tjock islandströja från en gammal Our Legacy-kollektion och en jacka framtagen tillsammans med medlemmar av Grönlandsexpeditionen 1966, kommer man att frysa iförd detta? Jag har svaret på den frågan då jag har samma tröja och en jacka i endast mörkare färg. I kombination med mina Red Wing-kängor klarar jag på det sättet kylan vi kommer bjudas på i vinter. Det är dock i huvudsak just dessa skor jag tycker ni ska uppmärksamma i detta inlägg. Superfunktionella och dessutom riktigt coola trots att de egentligen inte är något annat än fula. Dessutom kostar de inte särskilt mycket, under 1 500 i de flesta butiker.
Jacka: Fjällräven Tröja: Our Legacy Jeans: A.P.C. Skor: Sorel Mössa: Psycho Bunny
Hugo
Bildinspiration: 3 x diskret rutigt
Riktigt snygg bomberjacka i pilotstil. Denna vaxade jacka är från italienska Esemplare.
Mönstrade ytterplagg har vi sett en del av i form av disktet rutiga skepparkavajer. Dessa har aldrig tilltalat mig tidigare men efter att jag hittade bomberjackan ovan har jag helt ändrat uppfattning. I oljigare färger fungerar rutor alldeles utmärkt och detta gäller inte bara ytterplagg som rockar och jackor, utan även skjortor och väskor. Naturligtvis fungerar alltid rutor på kavajer och byxor också men detta inlägg fokuserar mer på den mörka typen av mönster som ni kan se exempel på i hela detta inlägg, inga ljusa tweedtyger med andra ord. Alla dessa tyger har den likheten att varje ruta har flera yttre lager så att säga. I kombination med att färgerna i dessa tyger inte kontrasterar varandra så hårt ger detta ett intryck av att rutorna är oskarpa i konturerna.
Pendleton gör massor av diskret rutiga skjortor, denna är framtagen i samarbete med japanska jeansmärket Edwin.
Denna är dock inte från något samarbete utan endast hundra procent Pendleton i deras typiska workwear-anda.
Hugo
Dagens Outfit: Höstpreppy
För att bryta mönstret av stadigt återkommande kombinationer av kortare hikingjackor i marinblått, Nudie-jeans och stickade tröjor, kommer här en lite mindre Urban Hiking-influerad utstyrsel och istället ser vi de första preppytendenserna på en lång tid. För några dagar sedan talade jag just om hur kortare jackor blivit alltmer efterfrågade och utvecklingen av Gloveralls duffelutbud bevisar denna tes. Alltfler korta duffelmodeller syns till och det är inte bara i klassiska duffelmärket Gloveralls kollektion. Den mörka kamelfärg som duffeln är i, har vi inte haft uppe på bloggen särskilt mycket, men på många andra bloggar där märken som Prada ägnas mer uppmärksamhet har den varit ett återkommande inslag.
Duffel: Gloverall Tröja: Our Legacy Jeans: Levi's 511 Skor: Alden Mössa: Universal Works Vantar: Gant Rugger
Hugo
Plagg: 4 x Fårskinnsfodrat
Acnes bomberjacka med fårskinnskrage, 3 495 kronor.
Cafés modechef Daniel Lindstöm gästade häromdagen SVT:s Gomorron Sverige och talade tillsammans med Ebba von Sydow om vinterjackor. Mängder av militärinfluenser syntes utan att någonsin vara övertydliga i form av kamouflagemönster. Desto längre tid jag följer programmet desto mer inser jag hur många klassiska plagg det är som faktiskt härstammar från det militära. För att ta några exempel så har vi trenchcoaten, skepparkavajen, pilotjackan och militärparkasen. Allt detta har vi talat mycket om på sistone och den röda tråd jag vill spinna vidare på är, som rubriken indikerar, fårskinn. Jeansjackor, skinnjackor och bomberjackor smyckade med fårskinn är vinterns stora trend och det behöver faktiskt inte kosta skjortan.
Lee 101 Stormrider i sann Steve McQueen-anda, 130£ på Oi Polloi.
Urban Outfitters i Stockholm har ett litet utbud av använda tvättade jeansjackor med fårskinnsfoder. De är alla från Levi's och kostar 875 kronor. Det är dock som bekant inte bara jeansjackor som man åter börjat dekorera med fårskinn utan också flera andra klassiska jacktyper av kortare slag. Det som förenar alla dessa jackor i vintermodet och sedan vårmodet, är fårskinnet som antingen sitter som foder och krage eller enbart krage. Det spelar ingen större roll om jackan du köper är en skinnjacka, jeansjacka eller bomberjacka, har jackan fårskinn på sig är den trendig det närmaste året.
Klassisk pilotjacka från Jofama, 420€ på MyWardrobe.
Superklassiska skinnjackor i bikerutförande hittar man förmodligen bäst på Second Hand-butiker om man inte vill spendera en förmögenhet. Acne har förmodligen säsongens finaste men den har också sitt pris, nämligen omkring
16 000 kronor och den är långt ifrån värst. Balmain och Burberry Prorsum har i sina höstkollektioner varsin fårskinnsjacka och i bägge fallen landar priset på rent astronomiska summor. Ska man hitta en riktigt fin läderjacka ska man med andra ord antingen ha extrem tur och besöka vintagebutiker regelbundet, eller vara beredd, och ha möjligheten, att öppna plånboken ordentligt.
A.P.C.s pilotjacka med avtagbar pälskrage, 3 300 kronor.
Mellanalternativet både pris- och trendmässigt, får ändå räknas som bomberjackan. Att denna skulle vara trendigare än jeansjackan kan visserligen komma att ifrågasättas då utbudet och prisklassen på jeansjackor inbjuder till att göra det till en större trend än bomberjackan. Detta övertagande av vilket plagg som kan stoltsera som "trendigast" kommer dock inte att ske förrän någon gång i slutet av februari då jeansjackan värmande funktion åter fungerar tillräckligt.
Hugo
Dagens Outfit: Med snygg funktionsjacka
Alltför ofta tvingas design helt stå åt sidan när det kommer till funktionsmode. Några italienska märken har på senare tid lyckats kombinera design och funktion, men aldrig inom den stilram som representeras här på Style by Lindberg allt som oftast. Jackan i dagens utstyrsel är dock ett undantag och ett utmärkt exempel på hur design och funktion kan gå hand i hand utan att vara alldeles för dressat. Bergsklättrarjackan från samarbetet mellan Visvim och Moncler har en avtagbar inner-dunjacka som gör den perfekt för bruk under större delen av året. Kombinerat med ett par ordentliga hiking-kängor, en värmande tröja och en tidlös skogshuggarskjorta fungerar man i de flesta sammanhang som vintern kan tänkas bjuda på.
Jacka: Moncler V Tröja: Drake's Skjorta: A.P.C. Jeans: Our Legacy Skor: Diemme Mössa: The Real McCoy's
Hugo
Trender: Kort, slitet, eklektiskt
Jeansjackan är ett måste i vår, gärna med päls- eller manchesterkrage.
En lite mer långsiktig trend är de många korta jackor som kanske är lite kalla för vintern men än så länge fungerar vad gäller att hålla värmen, och kommer göra det modemässigt under åtminstone 2011. Jeansjackan kom tillbaka i stor stil under förra våren och hängde sedan med under hösten och kommer göra det ytterligare ett tag. Kortare militärinfluerade jackor i canvas har åter blivit populärt och är ytterligare en kortare jacktyp vi kommer se mycket av under våren tillsammans med lumberjackor och pilotinfluerade, pälsbeklädda kreationer. Fodrade jeansjackor, kortare oljerockar, bruna skinnjackor och grova workwearkavajer är några alternativ för er som inte vill bära svart.
Workwearkavaj från Uniforms for the Dedicated i riktigt slitet utförande.
I våras fick jeansjackan, och denim över huvud taget, ett kraftigt uppsving och vissa valde till och med att matcha den med jeansskjorta och jeans. Detta fungerade förhållandevis bra så länge man var noga med att nyanserna inte blev för lika. Till hösten har jeansjackan uppdaterats för att passa in i höstmodet, trend- och temeraturmässigt, och päls har därmed tillkommit på kragarna och som foder. Även manchesterkragar har vi sett på flera jeansjackor och mer om kontrasternade kragar kan ni läsa här.
Den tidlösa oljerocken kan vi alltid räkna med men på senare tid har de kortare modellerna blivit särskilt populära.
Kortare jackmodeller har blivit alltmer efterfrågade över huvud taget och jag tror att de är tänkta som alternativ till alltid så populära, svarta skinnjackor. Trots att svarta skinnjackor är en klassiker som alltid går hem tycker många att det känns bättre med exempelvis en fodrad jeansjacka. Man skulle kunna likna skinnjackans utveckling vid hur Wayfarers överanvänts och tappat i popularitet. Istället för klassikern, som lär återkomma ändå, väljer man liknande, lite mer speciella alternativ. Vad gäller Wayfarers har överkonsumtionen lett till att många letar efter Clubmasters eller rundare bågar från exempelvis Oliver Peoples. Vad som ska ersätta den svarta skinnjackan under den närmsta framtiden tror jag att ni redan listat ut.
Hugo
Dagens Outfit: Okomplicerat
Något jag tänker mer och mer på när jag klär mig är färgkombinationerna. Att endast bära plagg i två färger, om än olika nyanser som i exemplet ovan, underlättar jobbet att lyckas med en utstyrsel. Det kan vara att endast kombinera plagg i olika nyanser av brunt och blått eller kanske grönt och tegelrött. Ju fler färger man blandar in i en utstyrsel desto svårare blir det att hålla ihop och så fort något skrikigt, "ill-färgat" plagg kommer med i bilden, blir det i princip omöjligt att skapa en harmoni i den uppsättning kläder man bär. Naturligtvis behöver det inte vara just två färger, man kan lyckas även med ett högre antal men det underlättar avsevärt att hålla siffran av färger nere. Det blir mindre komplicerat på det sättet.
Jacka: Polo Ralph Lauren Tröja: Our Legacy Skjorta: A.P.C. x Carhartt Jeans: Nudie Skor: Clark's Mössa: Norse Projects
Hugo
Plagg: 4 x Crewnecks
Ett av de mer framträdande plaggen i Our Legacys höstkollektion är denna inside out-stickade fair isle-tröja, 1 900 kronor.
Höstens och vinterns viktigaste plagg kräver en lite mer djuplodande genomgång men jag ska försöka hålla det någorlunda kortfattat. För att kunna bära höstjackan någon vecka till krävs det att garderoben innehåller några trevliga tjocktröjor. En fin tröja i garderoben räcker inte och jag skulle nog säga att det är omöjligt att variera sin klädsel under hösten och sedan vintern, utan åtminstone fyra fungerande, lättmatchade tröjor. Crewnecks slår aldrig fel och så länge man ännu inte fått ihop något övertygande brett sortiment, kan det vara en bra start.
Marin tröja från Nom De Guerre, snygg under vad som helst, 125£ på EndClothing.co.uk
Varför är då crewnecks ett så bra plagg att ha några av i garderoben? Min åsikt är att anledningen till detta är plaggets anpassningsbarhet. I kombination med en oxfordskjorta, kavaj och jeans, kan plagget utgöra stommen för en avslappnat välklädd utstyrsel för enklare middagar. Väljer man att istället endast bära den som den är, med en kortare jacka över, sneakers och mössa, blir intrycket något helt annat. För att plagget ska behålla sin anpassningsbarhet krävs dock ett enklare, eller inget, mönster och dessutom behöver färgen vara lätt att kombinera med plagg i andra färger och nyanser.
Crewneck med "noppor" som ger ett lite använt intryck, 1 650 kronor.
Till skillnad från i gårdagens inlägg som kanske främst riktade sig till besökare med en lite bredare garderob, riktar sig detta till alla er som ännu inte har en helt komplett basgarderob. Just med tanke på Gabriels inlägg från igår, kan jag här tillåta mig själv att förespråka lite feghet och uppmana till att leta efter plagg som fungerar med jackor i både blått, mörkgrönt, brunt och rött. Fair isle-tröjan från Our Legacy är kanske det mest lekfulla jag har att erbjuda i detta inlägg och naturligtvis ska man ha minst ett sådant här plagg i garderoben då det verkligen gör det där lilla extra och livar upp en annars kanske för feg utstyrsel. Helt lättkombinerad är den inte men har man tre andra i färger som marinblått, naturvitt och brunt är det något att lägga lite pengar på.
I en mindre storlek fungerar collegetröjan också för en enklare middag, 900 kronor.
Inläggets kanske mest otippade beståndsdel ser ni ovan. Samtidigt tycker jag själv att den har all rätt att vara med då den fungerar utmärkt med en skjorta, jeans och brogues. Håller man sig till sobrare färger i avskalade utföranden är collegetröjan faktiskt ganska stilfull. Undvik dock klassiska collegetröjor i ljusgrått och med en passform som skulle göra sig bättre i 90-talets USA. Leta efter en lite mindre sweatshirt i färger som mörkblått, mörkbrunt och varför inte off-white? Naturligtvis ska man ha några "riktiga" crewnecks i garderoben innan man börjar köra på en sådan här men detta är ett billigt och oväntat komplement till en mer välklädd utstyrsel, vilket helt klart kan liva upp.
Hugo
Tips/Trender: Mode med självdistans
Under det senaste året har klädskaparna mer och mer börjat blanda in lite fulsnygga element i sina plagg. Detta gäller framför allt om man tittar på A.P.C., Our Legacy och Gant Rugger. Att utrusta kläderna med tryck, som ofta känns något outdoor-betonat, har blivit ett vanligt grepp. Kläderna har också ofta någon sorts humor i sig. Det som krävs för detta är att plagget i grund och botten är snyggt och välgjort, till exempel som A.P.C.-tröjan överst. Att sedan komplettera detta med att i en annan aspekt fullända plagget som att trycka dit, ett egentligen, ganska vidrigt tryck i form av en skidåkare gör intryck minst sagt intressant.
Att bära ett sådant plagg bidrar till en lite mer avdramatiserad klädsel. Detta är något jag ofta strävar efter då jag lätt hamnar i något som ser allt för enkelspårigt ut. Jag tycker att man kan likna dessa självdistanserade kläder vid hur välklädda italienare bär sina kläder. I det här fallet är ironin direkt inbyggda i plaggen medan italienarna genom sin egen kreativitet lägger till detaljer såsom uppknäppta kavajärmar eller uppknäppta munkskor. Men poängen är iallafall att genom att "förstöra" en perfekt klädsel med något lite osmakligt försöka ge intrycket av att man inte är så pretto. Att kläderna bara åkt på utan eftertanke. Detta är något av det viktigaste som finns när det handlar om att bygga sig en egen stil.
Preppy är en stil som lätt kan bli lite för trångsynt. Om man ska få det hela lite mer intressant måste man blanda ut det med något annat, vilket gör stilen mer mångbottnad. Ett autentiskt tryck kan få ett plagg att bli mycket mer intressant, och kan göra ett till synes perfekt, klassiskt plagg ytterligare iögonfallande med en ytterligare, nästan komisk, dimension. För mig är kombinationen självdistans och preppy det Samuel Garlöv kallar "brooken preppy". Att blanda upp preppyplagg som klubbkavajen med exempelvis en arméjacka, ger samma effekt som att gjöra en hybrid av en snygg jeanskjorta och en Hawaiiskjorta.
Hur denna hybrid faktiskt ser ut i slutändan kan ni se exempel på här.
Gabriel