Dagens Outfit: VintermodeTrots en mild dag i Stockholm är det dags att på allvar ta upp ämnet vintermode i utstyrslarna på bloggen. Ännu en gång utgör höstens färg, brunt, stommen för utstyrseln. I detta fall har jag dock sett till att övriga plagg inte är blåa även om inslag finns. Jackan har jag precis köpt själv fast i vaxat G-1000 som är, om möjligt, ännu vattentätare. Brunt är över huvud taget en väldigt bra färg då det går bra ihop med samtliga oljefärger och dessutom är ett snyggt komplement till marinblått. Införskaffandet av vinterplagg har också bestått av i huvudsak bruna plagg och bland annat införskaffades en brun sweatshirt från Our Legacys utförsäljning igår.

Jacka: Fjällräven Tröja: Drake's Skjorta: ACL x Gant Rugger Jeans: Nudie Skor: Red Wing Mössa: Universal Works

Hugo

Tips/Trender: Into the Wild


Trailern till Sean Penn's Into the Wild med Emile Hirsch i huvudrollen.

Into the Wild är inte bara en fantastisk film och namnet på Gant Ruggers höstkollektion, det är också det begrepp som bäst beskriver hela höstens och vinterns mode. Nomadmodet består av jordfärger och retroinfluerade funktionsplagg i en oemotståndlig symbios och jag tror att alla män drömmer om att någon gång lämna storstaden för vildmarken. Nomadmodet är dock inte endast något vi kommer se under vintern utan det är även något vi kommer se mycket av i vår och sommar i form av smårutiga skjortor i sobra färger, kombinerade med vita linnen och vidare chinos, precis som i filmen Nomads ni kan se längre ned i inlägget.


Bild ur Gant Ruggers höstkampanj.

Något jag speciellt tror på är just hur vita linnen nedstoppade i grövre chinos, i kombination med uppknäppta skjortor med uppkavlade ärmar. Detta ser vi flera gånger i filmen Nomads, influerad av Steven Alans kollektion för Dockers, och dessutom finns liknande tendenser i Gant Ruggers vårkollektion. Detta kommer gynna några märken som åter får ta steget fram, i stil med hur Fjällräven åter blev ett stort märke inför denna höst, och bland dessa återfinns troligen Carhartt och Dockers som alltid sysslat med just jordtoner. Det handlar mycket om att se ut att vara på resande fot och en accessoar som på något sätt beskriver hela stilen är den hårt åtgångna resväskan, gärna i ett enkelt utförande med endast en eller två färger. Helst ska dessa färger vara två nyanser av brunt och då i form av läder, i alla fall i min smått bisarra, utopiska bild av nomadmode.


Nomads - Final Cut from Shal Ngo on Vimeo.

Jordfärgernas återkomst kommer gynna några märken som åter får ta steget fram, i stil med hur Fjällräven åter blev ett stort märke inför denna höst, och bland dessa återfinns troligen Carhartt och Dockers som alltid sysslat med just jordtoner i sina kläder. Nomadtendenser har vi sett på bloggen den senaste tiden i form av bilder från några samarbetskollektioner, och jag tänker då på Carhartts kollektion för A.P.C. och tidigare nämda Steven Alans för Dockers. Det som är signifikativt för nomadmodet är just färgerna och om vi talade om urtvättade färger inför förra våren, talar vi inför den kommande våren om urtvättade, rentav dammiga, jordfärger. Det har helt enkelt specificerats ytterligare och allt kan ledas tillbaka till en enda händelse, jag talar förstås om filmen Into the Wild.

Hugo

Dagens Outfit: Innan vargavintern kommerÄnnu har inte den riktiga vinterkylan lagt sig över Sverige och än så länge fungerar höstjackorna tillsammans med en tjockare tröja. Denna kanske sista höstutstyrsel bjuder på en kortare jacka från A.P.C. som ligger helt rätt i tiden då den kombinerar flera trender. Militärmodet, kragtrenden och bomberjackstrenden har alla satt sina spår i jackan. Faktum är att det är en bikerjacka med av- och påtagbar pälskrage, vilket ökar användningsområdet. Mitt råd är dock att behålla pälsen kvar på. Detta avtagande av pälsen innebär dock inte att den sedan saknar krage, pälsen ligger nämligen endast som ett skal på en mer klassisk krage i samma färg och material som jackan. Jag har på sista tiden börjat uppskatta denna typ av militärt influerade jackor och speciellt om de bärs med några mindre hårda plagg under, som i det här fallet. Jag skulle inte vilja kalla den "undre" utstyrseln elegant men man ska helt enkelt sträva efter att vara ledigt välklädd under den något hårdare ytan som man visar upp när man sedan går ut. Kontraster är alltid eftersträvansvärt.

Jacka: A.P.C. Tröja: A.P.C. Skjorta: Gitman Vintage Jeans: Nudie Skor: Alden Mössa: Joe McCoy's

Hugo

Rea/Utförsäljning: Our LegacyPå fredag är det dags för Our Legacys säsongsutförsäljning med i huvudsak plagg från vårkollektionen. Några exklusiva provkollektionsplagg kommer också att finnas till försäljning, men det man verkligen kan komma att fynda är kavajer och jeans enligt en säker källa. Ska man ha möjligheten att göra några riktiga fynd får man dock vara där i tid vilket innebär 07.30 på fredag morgon. Jag tänkte personligen gå dit ännu lite tidigare och köa för att komma in först, med sikte på stickade tröjor för vintern.

Hugo

Tips/Trender: Kontrasterande jackkragar


Höstens snyggaste bikerjacka är signerad franska A.P.C. mycket tack vare pälskragen.

Den senaste tidens pilotjackemode har smittat av sig på hela marknaden och nu ses pälskragar på de flesta ytterplagg, långa som korta. Detta har i sin tur fört med sig en ökad uppskattning för kontrasterande kragar i exempelvis manchester (jag refererar till föregående inläggs jacka från Fay som ni kan se bild på nedan). Detta handlar inte bara om färgkontraster utan även om materialkontraster och jackan i fråga hade lyckats kombinera dessa två faktorer på ett fördelaktigt sätt. I dagens inlägg finns inget bildexempel på någon längre modell men Burberry Prorsum har tillverkat en trenchcoat med vit pälskrage. Den går att beskåda på Nathalie Schuterman.


Italienska Fay har en firefighterjacka med krage som kontrasterar både vad gäller material och färg.

Trenden med jackkragar i andra färger och annat material kan som sagt spåras tillbaka till pilotjackornas återkomst på modemarknaden. Att sammanfatta allt detta till endast en trend känns dock en smula felaktigt då exempelvis Barbours klassiska oljerockar har haft denna typ av kragar i alla tider. Dessa jackor blir således en smula malplacerade när man kategoriserar dem under denna trend. Man kan dock fråga sig om trenden ökar försäljningen av denna klassiska jacka.


Tunnspårig manchesterkrage i mörkare ton än jackan, från Kitsuné x Mackintosh.

Mackintosh har flera modeller med kontrasterande kragar inför denna höst, ofta i sammetsliknande, tunnspårig manchester som i exemplet ovan. Dessa är dock i mörka utföranden och ska man verkligen följa modet är det nog ljust som gäller. Det kan vara i form av en ljus pälskrage på en jeans- eller skinnjacka eller kanske i form av en ljus manchesterkrage på en denimjacka med utanpåliggande fickor. Är det en jeansjacka med pälskrage man söker, kan jag rekommendera ett besök på Urban Outfitters där flera billiga vintage-alternativ finns. Gant Rugger har också en fin variant men detta blir betydligt dyrare.

Hugo

Dagens Outfit: Boxiga plagg men smal silhuettÄnnu en utstyrsel bestående av i huvudsak blåa och bruna plagg. Här i form av en Firefighter-jacka i smalare modell, en riktigt boxig crewneck från intressanta Inis Meáin, den perfekta oxfordskjortan signerad Gitman Vintage, ökenkängor och otvättade jeans. Skjortan är något av en favorit för tillfället då den är relativt kort och boxig på ett annat sätt än exempelvis Polo Ralph Lauren's motsvariheter. Den relativt stora button down-kragen ger skjortan ett intryck av att vara en barnmodell i XXL eller något liknande. Tröjan som också är ett mycket boxigt val, är från den irländska ön med samma namn där den också är gjord från scratch. Inis Meáin tillhör Aranöarna och med sin befolkning på omkring 160 personer är hela ön delaktiga i arbetet med kläderna på ett eller annat vis. Alla dessa plagg förutom jackan och mössan finns i nästa månad på Nitty Gritty då A.P.C. gör en efterlänktad återkomst på Krukmakargatan.

Jacka: Fay Tröja: Inis Meáin Skjorta: Gitman Vintage Jeans: A.P.C. Skor: Clark's Mössa: The Real McCoy's

Hugo

Bildinspiration: Steven Alan x Dockers


Nomads - Final Cut regisserad av Shal Ngo, endast på Vimeo.

Alltid trendige Steven Alan har gjort en kollektion för chinosspecialisterna Dockers, bestående av chinos, skjortor och dessutom några slipsar och åtminstone tre grövre kavajer med förstärkta armbågar. Skjortorna är med sitt rutiga mönster, typiskt Steven Alan men även några mörka, enfärgade skjortor ingår i kollektionen. Kortfilmen "Nomads" är gjord under inspiration av just denna kollektion vilket tydligt kan ses i form av kläderna som bärs i filmen då det mesta är hämtat ur kollektionen.


Steven Alan tillför framför allt rutiga skjortor till Dockers sortiment.


Som sagt innehåller den lilla kollektionen några enfärgade skjortor utöver chinos med bredare passform.


Skjortor är som sagt det enda Steven Alan riktigt kan tillföra till Dockers men detta lyckas märket riktigt bra med. Här har vi några oxfordskjortor med retro klubbkrage.

Hugo


Accessoarer: 5 x Vintermössor


En av Our Legacys mössor i alpaca, 600 kronor. Kashmirvarianter säljs för 800 kronor.

I förrgår bad läsaren Jocke om tips kring mössor för vintern, liknande den från Lock & Co Hatters. Jag har emellertid satt ihop ett inlägg med fem stycken riktigt fina alternativ som alla går att få tag på i åtminstone Sverige och Stockholm. Faktum är att trenden med uppkavlade mössor inte försvinner, tvärtom får den ett stadigare och stadigare fäste som vinterns självklara huvudbonad. Jag har valt ut fem stilfulla alternativ som kan matchas med i stort sett vad som helst. Priserna på mössorna jag tagit med ligger mellan 395 och 600 kronor vilket är en summa man måste vara villig att lägga för att hitta en riktigt schysst mössa till vintern. Med tanke på hur mycket jag använder mina är detta dock inga stora pengar.


Universal Works har en autentisk, grövre variant jag ser framför mig att man matchar med en oljerock. 449 kronor på Nitty Gritty.


Polo Ralph Lauren har precis som Our Legacy en variant som övergår från resor- till slätstickning. Denna är i lammull och kostar 398 kronor på Nitty Gritty.


Boomerang står för höstens snyggaste alternativ, dessutom för endast 399 kronor. Säljs bland annat i deras egna butiker där den också finns i svart. Lättkombinerad och med en bredspårig resorstickning som skriker norsk fiskare.


Velours Joey kostar 395:- men faktum är att denna bild, hämtad från deras hemsida, inte överensstämmer med hur mössan faktiskt ser ut. I butik är denna betydligt grövre och med en tydligare resorstickning (mer bredspårig). Säljs bland annat på PUB.

Hugo

Dagens Outfit: Kombinera oljerockenEtt av få alternativ till klassiska vinterjackor som dunjackor och skepaprkavajer, är den egentligen mer höstbetonade oljerocken. En oljerock från Barbour är också i princip det enda alternativet bland höstjackorna som kan, med ett foder, uppgraderas till en vinterjacka. Konkurrenter som till exempel Belstaff kan erbjuda vissa snygga substitut men Barbour är helt klart ledande inom detta område. Vilken modell och färg är däremot mycket svårare då valfriheten är enorm. Barbour Bedale tillhör mina favoriter samtidigt som det finns en hel del andra modeller som bör nämnas i samband med den. En oljerock fungerar nämligen urtmärkt som vinterjacka om man köper till ett avtagbart foder och på Herr Judit kan man ofta hitta begagnade exemplar med en snygg slitning. Det enda minuset med Barbour oljerockar är att passformen verkar vara anpassad för smått överviktiga personer, vilket gör att oljerockarna ofta blir lite breda på smalare personer, och det brukar stå ut lite för mycket tyg i ryggen.

Mössa: Lock and Co Hatters Jacka: Barbour Jeans: Our Legacy Skjorta: Engineered Garments Tröja: Drake's Skor: R.M. Williams

Gabriel

Plagg: Skepparkavajen


Den klassiska marinblå skepparkavajen ska helst kunna knäppas åt båda hållen.

Ännu en gång har Manolo hunnit före med att posta ett inlägg i ämnet och denna gång berör det skepparkavajen. Jag har dock en ganska annorlunda uppfattning kring detta plagg än vad Olof Enckell har och därför tror jag att detta inlägg kan tillföra något i ämnet. Skepparkavajen hade egentligen en avsevärt högre trendfaktor förra hösten men är som bekant ett tidlöst plagg, och med detta i åtanke, alltid värt att investera i. Om detta är jag och Olof troligen helt överens men när det kommer till passform och snitt går våra åsikter isär. För att återgå till skepparkavajen som plagg, kan sägas att det hänger oerhört mycket på detaljerna. Knappar, fickor, klaffar och slag, det gäller att hitta en jacka som uppfyller alla ens kriterier vad gäller detaljerna.


Lättkombinerad grå variant från MHL by Margaret Howell.

Jag uppskattar väldigt klassiska skepparkavajer med en rak, relativt bred passform. Skepparkavajer ska helst vara ordentiligt boxiga och lite "fulsnygga". Utanpåliggande fickor ser man mer och mer av, troligen är det tänkt att detta i kombination med den smala figuren som många italienska varianter har, ska göra att skepparkavajen ger intryck av att vara en tjockare, italiensk kavaj. Jag vill helst hålla det klassiskt med endast snedställda fickor och en mindre markerad midja. Detaljer som guldknappar med ankare på tycker jag är en smula överdrivet men på en marinblå skepparkavaj med riktigt oglamouröst stora slag är det å andra sidan kanske pricken över i. Faktum är att detaljer som knappar, klaffar och slag brukar göra den stora skillnaden, utseendemässigt, mellan de dyrare och de billigare alternativen. Känner man att man inte har råd med en skepparkavaj från Gloverall eller Loro Piana kan man leta upp ett billigare alternativ och sy på egna knappar. Detta gör faktiskt en otroligt stor skillnad även om det kräver en stunds pill med nål och tråd. Jag har gjort detta på min skepparkavaj från Uniqlo och så svårt är det inte.


Fint, svart alternativ från Gloverall som är avskalad och helt saknar klaffar. Fickorna är dessutom perfekta i min mening.

Om man ska tala om annat än detaljer och istället minst lika avgörande saker, är färgen naturligtvis oerhört viktigt. Många svarta varianter ses ute på marknaden vilket jag kan tycka är lite synd. Svart är ofta en svårmatchad färg och blir avsevärt snyggare till ett par svarta kängor än ett par bruna vilket därmed påverkar skovalet. Detta gäller naturligtvis även en mörkblå skepparkavaj men om man kollar på det rådande modet kommer ett par mörkbruna kängor vara lättare att klämma in i vårens och nästa hösts stilar än vad ett par svarta kängor blir.Gråa skepparkavajer är något av en bra kompromiss i dessa sammanhang.


Klassisk variant med stora slag, klassiska knappar och klaffar på axlarna.

Skepparkavajen som från början var ett plagg för marinen går aldrig ur modet och om man köper en mer klassisk variant kommer den kunna värma under många vintrar framöver. Några detaljer att hålla utkik efter när man letar ett mer klassiskt exemplar är slagen, knapparna, fickorna och huruvida den går att knäppa åt både vänster och höger. En klassisk kavaj ska nämligen kunna knäppas åt båda hållen beroende på om blåsten kommer in från styrbord eller babord sida. Dessutom är både klaffar på ärmar och axlar något man kan kolla på och se vad man uppskattar mest; att ha med eller att ha utan. Kom ihåg att det är detaljerna som gör skepparkavajen.

Hugo

WELCOME på Sibyllegatan 9


Welcome Store Opening från Johan Hurtig, på Vimeo.

Jag och Gabriel var på plats när Très Bien Shop och Our Legacy hade invigning av deras gemensamma butik Welcome. Utbudet av kläder är riktigt bra och det är ett fantastiskt fint sortiment man kan söka igenom vid besök. Märken som A.P.C., Engineered Garments, Gitman Vintage, Kitsuné, Nanamica, Woolrich Woolen Mills och förstås Our Legacy trängs om platsen i den, trots detta, luftiga butiken. Utöver detta finns trevliga stickade plagg från S.N.S. Herning som för övrigt ska ta fram en minikollektion av stickade plagg tillsammans med butiken. Dessutom erbjuds skor från Alden, Common Projects, Diemme, Mark McNairy, Quoddy, Tricker’s och Yuketen. Med andra ord ett märkesutbud som ger dem möjligheten att konkurrera med exempelvis Nitty Gritty.


Ljust och luftigt är det trots att det mestadels hänger mörkt på galgarna.

Jockum Hallin, en av Our Legacys grundare som jag fick äran att växla några ord med, vill dock inte se Welcome som en konkurrent till Nitty Gritty, snarare ett komplement, och tillade att Our Legacy-butiken på Krukmakargatan har gett honom bra kontakt med killarna där. Han påpekade också att deras butik på Krukmakargatan tjänar mycket på att Nitty Gritty går så bra, då det blir en stridare ström av modemedvetna män till den gemensamma adressen på Krukmakargatan.

Just läget på den nya butiken tycker jag går att ifrågasätta då det inte ligger några närliggande modebutiker för den tänkta målgruppen, i närheten av Welcome.


Ett smakprov på Our Legacys breda skjortsortiment.

Kring butikens läge resonerade Jockum Hallin så att den lite avskilda butiken ska få besökarna att känna sig mer speciella som går dit. "Man känner sig lite mer exklusiv när man besöker en butik vars läge är lite hemligt", tyckte Jockum. Honom kan ni se mer av i intervjun högst upp i denna korta artikel.


Till vänster i bild syns bland annat delar av A.P.C.s höstkollektion.

Butiken är redan fylld till av trevliga, grovstickade plagg och värmande jackor och västar. Till råga på detta landar flera värmade dunvästar, och mycket annat smått och gott, i butiken senare under hösten, allt från japanska Beams och deras underkollektion Beams Plus. Welcome blir då första butik i Sverige att erbjuda det japanska märket som ni säkerligen kommer kunna läsa mer om här på bloggen under hösten.


Butiken kommer också ta in vissa exklusiva plagg och delar av Our Legacys provkollektioner.

Hugo

Dagens Outfit: Håll värmen i regnrusketPå Nitty Gritty säljs just nu en riktigt fin rock från Mackintosh för 5 995 kronor. Denna regnrock har en uppdaterad passform vilket innebär att den både är kortare och smalare. Utöver detta är några fina detaljer den dolda knäppningen och manchesterkragen. Just kragen i kombination med den nya passformen gör att denna rock blir jämförbar med Barbours oljerockar och jag måste säga att den är väldigt fin. Dessutom är den betydligt mer elegant än Barbours oljerockar och denna fungerar såvida till kostym och lågskor lika bra, eller bättre, som till detta. A.P.C. gör dessutom en av höstens finaste tröjor som bland annat finns till försäljning i Très Bien Shop x Our Legacys nystartade butik på Sibyllegatan 9.

Rock: Mackintosh Tröja: A.P.C. Skjorta: Polo Ralph Lauren Jeans: Nudie Skor: Alden Mössa: Universal Works

Hugo

Tips/Trender: Militära influenser för 2010 och 2011


A.P.C. x Carhartt innehåller några militärt influerade plagg.

Den som följt den utmärkta, men klent uppdaterade bloggen Stiljournalen har på ganska nära håll sett deras moderedaktör, Claes Juhlin, gå från tvättäkta preppy till ett rockigare mode bestående av svartvitt och kamouflagemönster. Detta har förfärat flertalet av den utmärkta bloggens läsare men dessa plagg ser man mer och mer av och detta har sakta ätit sig in i mitt undermedvetna. Det har gått så långt att jag ändrat min åsikt från tvärt "nej" till "jo, men visst". I detta inlägg ska vi behandla ämnet militära influenser inom det moderna modet ur ett icke säsongsbundet perspektiv. Dagens inlägg kör såtillvida vidare på den, i och med gårdagens inlägg, inslagna vägen.


Ibland är dessa influenser relativt subtila men det verkar som att det konkreta säljer bättre. 

A.P.C. har tillsammans med Carhartt tagit fram några plagg där dessa influenser syns tydligt även i snittet. Det lite luftigare byxmodet är på väg tillbaka efter smaljeansens storhetstid för fem år sedan och detta syns inte minst när A.P.C.s nya jeans visades upp. Dessa jackor är dessvärre i huvudsak anpassade för ett varmare klimat än det som verkar ha drabbat Sverige plötsligt och det dröjer i värsta fall till våren innan dessa militära jackor kan plockas fram ur garderoben. Det är dock mer än dessa militära tygjackor i modet med pilotjackans återinkomst och flera tydliga inslag av detta mode ses även i form av skjortor och kängor.


Ytterligare en bild med kläder ur Dockers vårkollektion.

Skinnjackorna med pälskrage fungerar förvisso ett tag framöver men vi går en rysligt kall vinter till mötes och risken är att endast ordentliga dunjackor hjälper då. Anledningen till att denna stil får ett lite större genomslag just nu är att vi vant oss vid färgskalan och passformen i form av det omtalade skogshuggarmodet. Detta gäller dock inte för vårkollektionerna med större fokus på ökenkamouflage i form av sandfärgade chinos och skjortor. Färgerna är med andra ord inte allt för svåra att vid senare tillfällen kombinera in i andra stilar och några fler av denna typ av plagg skulle gärna få komplettera min garderob.

Hugo

Bildinspiration: Dockers s/s 11Häromdagen presenterade Dockers sin vårkollektion för 2011 nere vid Münchenbryggeriet på Södermalm i Stockholm. Bilderna är hämtade från Daniels Modeblogg på Cafe.se och på sida nummer två där kan ni se fler bilder av kollektionen. Vad som är nytt i kollektionen kan nämnas den nya, smala modellen D-0 som bland annat kommer i en trevligt sandfärgad kulör. Utöver detta kommer också klassiska modellen K-1 i nya färger och tvättar som ni kan se exempel på längre ned. Jag gillar personligen Dockers chinos väldigt mycket och kan rekommendera dem varmt.


En närbild på nya modellen D-0.


Variation förnöjer och här har vi klassiska K-1 i nya utföranden.

Hugo

Dagens Outfit: Perfektion för 5 995:-Det är sällan man hittar ett plagg som inte har någon typ av defekt. Det kan vara detaljer som att knapparna ser nya ut trots att resten av jackan fått en sliten yta, att dragkedjan krånglar, eller problem med passformen i stil med att det är för mycket tyg i ryggen. Under mitt senaste besök på Nitty Gritty hittade jag en jacka från Polo Ralph Lauren som är det mest genomarbetade ytterplagg jag någonsin hållit i min hand. Knappar, passform och dragkedja, alla dessa detaljer var perfekta. Det fanns inga fel. Denna symmetriska jacka med dubbla bröstfickor är i mina ögon perfekt. Stilen på den, som är något av en hybrid mellan en fiskarjacka och en Barbour International, ligger helt rätt i tiden och fungerar i de flesta av sammanhang. För övrigt så är de säckiga fickorna i kombination med det vaxade materialet "något alldeles särdeles" som Gabriel skulle uttrycka det. I kollaget ovan kan ni se en variant på hur man kan matcha den. Ja, om man har pengarna vill säga. Jackan kommer dessutom med ett av- och påtagbart foder, vilket gör att man kan bära den även under vintern.

Jacka: Polo Ralph Lauren Cardigan: Drake's Jeans: Nudie Skor: Common Projects Mössa: Universal Works

Hugo

Dagens Outfit: VinterjackanAlldeles snart blir det till att köpa en ordentlig vinterjacka. Jag har flera fina alternativ under vår och höst men för vintern ekar garderoben tämligen tom. En ordentligt Fjällräven Greenland Jacket känns som ett troligt val även om jag gärna skulle vilja hitta en oljerock med tillhörande foder. Detta bör kosta ungefär lika mycket om man beställer en Barbour på nätet men det blir samtidigt svårt att veta vad man ska ha för storlek om man inte kan testa. Det hela blir så mycket mer komplicerat men vi får se. I dagens inlägg har jag dock valt att använda mig av en mörkbrun Fjällräven-jacka, en variant jag tycker är väldigt fin. Som ni också kan se här fungerar brunt tillsammans med blått på ett bättre sätt än vad grönt gör och brun skulle med detta i åtanke kunna vara ett naturligt val.

Jacka: Fjällräven Tröja: J.Press Skjorta: Brooks Brothers Jeans: Nudie Skor: Alden Mössa: Joe McCoy's

Hugo

Höst/Vinter 2010: Kängor ur ett annat perspektiv


Grenson slår två flugor i en smäll med brogue-mönster och vit sula.

Jag har fått flera önskemål både i kommentarsfält och till bloggmailen där ett inlägg om kängor önskats. Efter att samlat ihop några bilder gör jag ett rutinbesök på Manolo och inser att det kanske inte är läge att skriva om kängor just denna dag. För inspirationens skull läste jag naturligtvis inlägget men konstaterade dock ganska snabbt att det var den perfekta dagen för ett inlägg där detta ämne behandlades. Detta inlägg kompletterar Manolos inlägg skulle man kunna säga. Här blir det mindre slimma kängor med brogue-mönster och mocka, och istället fler kängor av en grövre karaktär, anpassade för bergsbestigning, jakt eller trädfällning. Några smala modeller lär ni hitta men det blir ändå inte riktigt som när Manolo gör det. Vad vi ska göra är däremot inte att samla ihop bilder på fina skor, utan snarare en liten fingervisning kring hur de kompletteras på bästa sätt.

   
Kängor från Red Wing, Diemme och Alden. Trädfällning, bergsklättring och jakt?


Grövre stickade plagg som fortfarande utstrålar viss elegans är ett av relativt få plagg som fungerar till nästan alla typer av kängor.

Rent generellt kan man tänka på regeln att skorna ska passa in i den övriga sillhuetten för att det ska se bra ut. Med andra ord bör ett par rediga Red Wing-kängor matchas med en ordentlig jacka, något grovstickat plagg och ett par grövre jeans i en bredare men fortfarande rak modell. Ett par smalare kängor i stil med Alden's varianter gör sig däremot bättre till lite smalare plagg, kanske en kashmirrock, smala jeans och en lammullströja. Att matcha någon typ av kängor till kostym fungerar överhuvudtaget inte i min värld även om en tweedkavaj kan fungera till dessa skor om man känner sig som man nog att bära upp det.


Hittade den här bilden ur Gant Ruggers höstkampanj och fick klarhet i en liten gåta vi haft uppe vid ett tidigare tillfälle.

Till att börja med vill jag förklara denna något udda bildtext för er som inte känner till vilken gåta jag talar om. Det ligger till så att jag haft denna bild uppe på bloggen vid ett tidigare tillfälle men då var hela det övre mockaområdet vitt. Jag beskrev det då som en väldigt udda fotoretuschering medan en läsare som kallade sig "han solo" stöddigt sa "Det är blixten som reflekteras i det "vita fältet", pysen". Jag vill bara replikera på denna något kaxiga kommentar att här ovan kan du (och resten) se vem som hade rätt, plus hur man kan matcha ett par RM Williams på ett fördelaktigt sätt. För att återgå till just detta ämne, hur man matchar kängor, kan sägas att just dessa skor fungerar i både slitet och nytt tillstånd, till flertalet silhuetter. Detta kan tänkas göra dem till ett val för den med en smalare plånbok, trots att det inte är ett par helt billiga kängor vi talar om.


Ett par klumpiga kängor fungerar inte till en smal sillhuett och detta gör valet av kängor mycket viktigt.

Tycker man bättre om snörkängor och då framför allt grövre snörkängor i stil med dessa potentiella Red Wing-kängor och bergsklättrar-kängor liknande Diemme's, är sillhuetten av större betydelse. När man väljer kängor till vintern är således det första man bör tänka på; vad man ska bära i övrigt. Bär man exempelvis en kontorsuniform är kanske inte ett par Diemme-kängor med néonfärgade skosnören, det självklara valet. För den med lite färre regler är det endast upp till vad man själv faktiskt vill, och i huvudsak kommer att, bära under vintern som avgör.


Grenson är en av Englands äldsta skomakare med sina 122 år på nacken, bara under detta namn.

Efter att ha tänkt igenom allt detta finns det ytterligare val att göra. Vid det här laget finner man nämligen sig själv vid ett litet vägskäl. Hur länge kommer jag vilja gå runt i dessa skor och därmed hur mycket pengar kan jag tänka mig att lägga ned? Som jag tidigare skrivit har faktiskt Catepillar något av en lågbudget-variant av Red Wings klassiska modell. Rokin gör stundtals fina kängor som utseendemässigt kan konkurrera med Wings & Horns tack vare att de är cirka tre gånger så billiga. Jag vill dock uppmana potentiella känginvesterare att lägga de där extra pengarna på ett par både snyggare och mer långlivade kängor, något som inte bara gäller i fallet Red Wing-Catepillar eller fallet Wings & Horns-Rokin. Kängor är nästan alltid ganska förutsägbara, är de dyra så är de oftast bra och är de billiga så är de ofta dåliga. Detta leder till att man sällan fyndar kängor, men samtidigt vet ganska bra på förhand vad man får.

Hugo

Dagens Outfit: Skepparmode med italienska influenserSkepparkavajen är ett plagg jag alltid uppskattat på grund av dess anpassningsförmåga till olika stilar och av den anledning att det, lite som med trenchcoaten, alltid är trendig. I utstyrseln ni kan se ovan har jag valt en lite smalare figur än ni blivit vana att se på sistone. Hela kollaget andas betydligt mer italienskt mode än något på bloggen gjort på länge men jag hoppas och tror att det kan gå hem hos er trots detta. För att verkligen fortsätta på den inslagna vägen fick denna annars lite fiskarbetonade utstyrsel några färgglada inslag som ökar den där känslan av att bäras under en regnig dag i Milano.

Skepaprkavaj: Loro Piana Tröja: J.Press Jeans: Our Legacy Skor: Tricker's Mössa: Polo Ralph Lauren Armband: Tod's

Hugo

Tips: Dyra måsten - tre saker att investera i


Två av de fyra "plagg" som är värda att investera i, nämligen klockan och oljerocken.

Många plagg köps aldrig av den enkla anledning att det svider för mycket i plånboken. Istället för att lägga pengarna på ett plagg man säkert kan använda i tjugo år, lägger man pengarna på flera kortlivade exemplar av samma plagg. I dagens inlägg hittar vi åtminstone ett tydligt exempel på detta, nämligen oljerocken. Andra plagg på listan ersätts istället av liknande plagg med högre trendfaktor, men betydligt kortare liv än det mer klassiska, dyra orginalet. Anledningen till att modet har några klassiker som inte går ur tiden är att dessa håller en otroligt hög kvalité och därmed är värda pengarna för respektive plagg. För att dessa högkvalitativa klassiker ska kunna användas år ut och år in krävs det dock att man vårdar dem ömt. Här har ni tre av dessa plagg presenterade. Tre plagg, eller rättare sagt ett plagg, en accessoar och ett par skor, väl värda att investera i.


Ett lite innovativt sätt att bära oljerocken som vinterjacka - ha en annan jacka under.

Jag tror att flera av er därute uppskattar oljerocken men vill inte lägga 3 300 på en jacka. Istället lägger man betydligt större pengar på mindre kvalitativa och säkerligen heller inte lika snygga jackor. En oljerock kan man bära i tjugo år, den blir till och med snyggare för varje användning. Trots detta väljer man att köpa en ny höst eller vårjacka per säsong, något som blir betydligt dyrare i längden och priset ska såtillvida inte vara problemet. Trots att oljerocken ser bra ut i det tillstånd då precis all olja gått ur tyget, bör man olja in den och låta denna patinering ske på annan väg. Detta för att den ska hålla så länge som möjligt, inkluderat att den fortsätter vara vattenresistent. Dessutom får oljerocken den där autentiska patineringen endast om man sköter om den som man ska och sedan låter slitningen vara naturlig istället för att man själv påverkar slitningen genom att inte vårda den som den ska bli vårdad.


Omega från 1953 som klubbades för 1 900 kronor på Kaplans auktioner i maj förra året.

Ytterligare ett plagg att investera i, eller för att vara mer exakt en accessoar att investera i, är klockan. Ett tidlöst armbandsur bär man under en livstid om man sköter om det på rätt sätt och även om det handlar om ganska stora pengar kan man hitta billiga alternativ i bra skick på Kaplans och Tradera. Det bästa sättet för att få tag på ett riktigt fint armbandsur är att söka igenom vintageutbudet efter klockor från exempelvis Omega och Certina. Min personliga uppfattning är att man ska leta efter avskalade varianter, helst inte i guld och gärna med en konvex urtavla. Detta innebär att man kan hålla sig mellan årtalen 1955 och 1965. Fina klockor från tidigare än 1955 finns men att hitta reservdelar till dessa är nästan omöjligt och uren från så tidigt som 1940 är sällan i det skicket att man kan bära dem dagligen under åtminstone en halv livstid.


När vi talar om plagg som kräver vård och omsorg är mockakängorna självklara.

Jag har lite svårt att kategorisera skor. Är det ett plagg, en accessoar eller en egen kategori? Just skor skulle kunna vara en egen kategori då de inte går att ersätta och fyller en funktion inget annat kan. Hursomhelst ville jag ta med RM Williams mockakängor som förmodligen är bland de skor som kräver mest omsorg med tanke på materialets motståndskraft mot väta och dessutom allt vägsalt som skadar skorna. Denna tidlösa och estetiskt vackra sko är dock värd pengarna och kommer tjäna dig under lång tid med rätt vård. Skor kan troligen inte bli så mycket mer tidlösa än dessa och dessutom anpassar de sig på ett bra sätt till din övriga klädsel, robust som elegant.

Hugo


RSS 2.0