Preppy: Att kombinera blazernDen klassiska mörkblå blazern med mässingknappar är en mycket fundamental del av preppy. Tyvärr så är den klassiska blazern något som man mestadels brukar se, mycket illasittande, på överviktiga män med landställe i Hamptons. När man ser sådant så tappar man liskom hoppet.  Dock, att se bilden ovan gör att man inser att blazern faktiskt kan kombineras riktigt snyggt.

Blazern är ett mycket återkommande inslag i amerikansk collegekultur. Klubblazern är i dessa fall något av en standard. Med klubblazer menas det att man sytt fast ett emblem som ska visa att man tillhör någon specifik skola eller förening. Det finns inom collegekultur tyvärr väldigt mycket osmakliga exempel på sätt att bära blazern. Ofta lite för stora i axlar och ärmhålor, alltid matchade med ett par beiga chinos och oxfordskjorta. Om man sitter och tittar i till exempel fotoboken Take Ivy så blir man ganska mätt på denna uniform i längden.


Band of outsiders höstkollektion kombineras blazern ledigt och opretentiöst.

Den klassiksa mörkblå blazern blir lätt lite uppstyltad, bara ett sätt att klä upp sig lite extra, utan vidare eftertanke. Men det behöver absolut inte vara så. Undvik att kombinera blazern med de klassiska beiga chinos och satsa istället på ett par slitna jeans. Klubbslipsen är något av en standard till blazern men en fluga gör sig precis lika bra. Mycket handlar också om passformen, man ser ganska ofta svenska män med riktigt säckiga blazers och då spelar det ingen roll om hur snygga kläder man har i övrigt. Satsa på en blazer som ger ett skräddat intryck. Figurnära med grunda ärmhål, naturliga axlar och lite kortare ärmar är mycket snyggare än till exempel Brooks Brothers och J.Press väldigt "amerikanska" passformer.

Översta bilden: Unabashedly Prep

Gabriel

Kommentarer
Postat av: Per

Bra inlägg! Håller med om att det är svårt att hitta en blazer som passsar till mer avslappnad klädsel. Ofta känns det lite stelt och formellt. Men jag håller inte med om att det krävs en smal passform för att öppnå det, snarare handlar det om tyget (lite kraftigare), detaljerna (utanpåliggande fickor, rullade slag etc.) och konstruktionen (minimalt med axelvadd gärna okonstruerad).J.press och Brooks brothers uppfyller dessa krav och båda har naturliga axlar – det är just vad amerikanerna är kända för. J.press har även, jämfört med annan konfektion, relativt grunda ärmhål. Men visst, de är rätt vida kavajer :)

2010-11-17 @ 11:29:41
URL: http://www.manligheter.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0