Dagens Outfit: Elegant i svartEn färg jag sällan bär är svart. Det finns dock flera fördelar med färgen. Till att börja med stabiliserar svarta plagg upp en eventuellt rörig färgskala. Ofta blir det lite tråkigare men lite bättre. Som i det här fallet har vi en svart dunjacka och mössa istället för tegelröda motsvarigheter. Detta är ett bra knep för er som vill bära modemässiga plagg utan att gå hela vägen, med andra ord inte vill anamma skogshuggarmodet till fullo men ändå bära vinterns trendigaste plagg. Svart och mörkt blå "krymper" dunjackor på ett smickrande sätt gentemot ljusblått, rött och orange som annars är vanliga dunjacksfärger. Lyd mitt råd, köper du dunjacka till vintern ska du hålla dig till diskreta färger.

Jacka:
Moncler x Visvim Tröja: Nigel Cabourn Jeans: Nudie Skor: Diemme Mössa: Naval Factory Clothing

Hugo

Vintermode 2010: Vinterns ytterplagg


Oljerock i parkasmodell signerad Our Legacy.

Till att börja med behöver vinterjackor uppfylla några viktiga krav. Dessa krav är relativt självklara men kan ändå vara värda att påpekas. Till att börja med behöver jackan hålla värmen, inte bara under en mild vinter i stan utan i alla lägen. Förutom detta är naturligtvis utseendet, och då i huvudsak färgen, något att tänka över. En alltför färgglad jacka tröttnar man snabbt på och dessutom är de svårare att kombinera andra plagg, och likaså accessoarer, till. Det tredje kravet är att jackan måste gå ner över kavajen om man är tvungen att bära denna typ av plagg. Detta gör att duffelcoats och andra typer av varmare rockar är väl anpassade för hel kostym. Här har jag dock gått in på några andra typer av ytterplagg.


Klassisk parkas från Engineered Garments. Pris: 5 200:-

Slitna parkasmodeller kommer vi se en hel del av under vintern. Senast det var riktigt inne så var det i stort sett endast svarta varianter man såg, i år är fallet ett helt annat. I huvudsak är vinterns parkasmodeller gröna eller bruna, gärna i ett slitet utförande. Till dagens inlägg har jag valt ut två parkasmodeller i lite olika utföranden, just för att visa hur de kan se ut och sedan kombineras. Den övre från Engineered Garments är en väldigt typisk parkas i sann mods-anda. Många fickor, stor luva och lite bredare passform. Förutom fodret gör den luftiga passformen att jackan fungerar bra som vinterjacka. Den håller på ett effektivt sätt kroppsvärmen från att fly och ersättas av kallare, omkringliggande luft.


Our Legacy har förutom denna ett antal dressade rockar, denna kostar 3 250:-

Den andra är brungrön och i ett vaxat material eller snarare "oljerocksmaterial". Fördelen med detta material är att det är helt vattenavstötande och så tätt att det håller värmen ganska bra. Vad som krävs för att denna jacka ska vara fullgod som vinterjacka är ett foder. Lättmatchad färg, klassisk design -som påminner om klassiska regnjackor- med fina detaljer.


Fjällräven Greenland Winter Jacket, 2 299 kronor på bland annat Naturkompaniet.

Redan under slutet av sommaren började jag dock tala om en speciell typ av jacka, nämligen Fjällrävens Greenland Jacket. Som jag tidigare skrivit är den framtagen i samarbete med deltagare från svenska Grönlandsexpeditionen som ägde rum år 1966. Materialet G-1000 är helt vatten- och vindresistent, dessutom värmer den det så kallade "teddyfleece-fodret". Jag skulle vilja påstå att denna modell är trendigast, billigast och -tillsammans med dunjackorna- värmer bäst. Ett riktigt bra alternativ för alla som inte behöver bära kostym.


Denna Moncler-jacka kostar pengar för att uttrycka det milt. Kolla däremot in Gant Rugger "The Puffer" i blått som kostar 2 495:-

Dunjackor har ni vid det här laget läst en del kring. Jag har dock en liten nyhet att komma med även på detta område. Gant Ruggers dunjacka "The Puffer" finns också i en mörkblå kulör. Den är betydligt mer lättmatchad. Gant Ruggers variant kostar endast en dryg tredjedel av Monclers motsvarigheter och är ett väldigt bra val för den som kan tänka sig att tumma på kvalitén.

Hugo

Höstmode 2010: Stekhett märke för iskallt klimat


I Moncler V-kollektionen är märket helvitt, lägg också märke till strapsen.

Hösten har tagit Sverige med storm och som alltid i modevärlden har man lite framförhållning med allting. Sedan dunjackornas stora återkomst på marknaden har Moncler fått en rejäl uppsving och det är förmodligen inte bara deras dunjackor som säljer bättre. Moncler är tämligen ohotade som val när man köper dunjacka då kvalitén gör jackorna värda sitt pris. Sedan tidigare är de aktuella med ett samarbete med Visvim och dessutom ett samarbete med klädintresserade artisten Pharrel Williams. Stekhett mode för ett riktigt kallt klimat.


Detaljbild på oxfordväven i fodret på en Moncler Gamme Bleu-jacka.

Monclers dunjackor finns bland annat till försäljning på NK, några av deras övriga produkter finns bland annat på Nitty Gritty, då huvudsakligen i form av stickade tröjor. Dunjackorna kostar mellan 5 999:- och 8 999:-, de dyraste är från Moncler V. Jackorna finns i flera olika typer av utföranden och färger. Själv föredrar jag de klassiskt glansiga men samtliga jackor är verkligen en investering. Tidlösa plagg som dessutom fyller viktiga funktioner kan få kosta en slant om man tror sig använda plagget även när trendfaktorn lagt sig något.Det är dock inte bara deras dunjackor som är värda sina pengar. Jackan nedan är exempelvis en riktigt schysst vår/höstjacka väl värd sina pengar. Hur länge håller då denna dunjacketrend i sig? Hur snart slutar folk ha överseende med att dessa jackor i många fall inte når ned över kavajen? Jag har inte svaren men i takt med att kavajerna över lag krymper inom framför allt det mer skräddade italienska modet, förlängs naturligtvis trendens liv. För oss som inte bär kavaj dagligen är en dunjacka från Moncler en investering och värd de där extra pengarna jämfört med att köpa en från exempelvis Gant Rugger.


Även deras andra jackor håller hög kvalité men är det något i denna bild som ska noteras är det mössan. Någon som minns gårdagens inlägg?

Hugo

Dagens Outfit: MössmodeUppkavlade mössor har varit på tapeten en längre tid nu, då i form av små sotarmössor med ett litet uppvik. Denna trend har spåtts vara påväg bort av vissa men nu förnyas trenden istället. Större mössor med ett stort uppvik har blivit en stor del i alldagligt herrmode och bärs av allt ifrån skateboardåkare till urbana skogshuggare. I dagens inlägg kombineras denna typ av mössa med en lite grövre innerstadsklädsel med influenser från både skatemode och just skogshuggarmode. Flera sådana här mössor finns att tillgå på skatebutiken Hollywood.

Jacka:
Polo Ralph Lauren Cardigan: Universal Works Jeans: Nudie Skor: Red Wing Mössa: Joe McCoy

Hugo

Preppy: Black Ivy

The Black Ivy presenterat av Street Etiquette på Vimeo.

Preppy är tråkigt nog något jag ofta förknippar med vita överklassynglingar i USA. Det ser ofta krystat, och i vissa fall rent av sliskigt, ut. När mörkhyade män bär samma plagg tycker jag dock att det nästan alltid ser väldigt bra ut. Beror det på att de inte bär kläderna tillsammmans med ett riktigt glansigt, bakdraget hår eller har sociala medier gett mig en bild av alla vita preppykids, som dryga, uppblåsta snofsar? Jag tror att det snarast är hur man ser ut i övrigt som utstrålar vilken typ av preppy man är. Detta är ett problem med preppy och är verkligen synd med tanke på hur vackra kläderna ofta är. Här har jag dock hittat en film på män som inte utstrålar någon uppblåsthet över huvud taget, bara att luta sig tillbaka och njuta av preppy när det är som bäst. Här byts renrakat mot skepparkrans och backslick mot snagg. Enjoy!


Killarna på Street Etiquette har riktigt bra känsla för accessoarer i stil med armband.


Hur mjukar man upp en preppyutstyrsel om inte med ett riktigt välvuxet skägg.


Värdet av en trevlig skjortgarderob.


Skärp, trevlig accessoar och samtidigt ett bra knep när man ska hålla byxorna i perfekt höjd för att få rätt längd och fall.


Var det någon som hävdade att preppy inte var lekfullt?

Hugo


Vardag: Dubbla jubileumDatumet är den 22 september 2008, jag är 14 år gammal och har ingenting att göra. Allt oftare hör jag vänner prata om bloggar och jag bestämmer mig för att skapa en egen. Mitt modeintresse är mycket litet och min koll på mode är, om möjligt, ännu mindre. Att skapa sin egen modeblogg är lätt och efter två timmar har jag färdigställt mitt första inlägg. Vad som skrevs i inläggen för två år sedan är ojämförbart med texterna som publiceras idag. Två år, nästan en åttondel av mitt liv har passerat sedan dess och detta är den tredje adressen bloggen har. Det ska dock sägas att den första endast varade i en månad. På denna adress som bloggen haft sedan juli 2009 har jag, i och med detta inlägg, publicerat exakt 400 artiklar om herrmode. Bloggen har växt och har numera cirka 700 dagliga besökare om man litar på Google Analytics. Stort tack till alla som följt bloggen och kommit med konstruktiv kritik. Nu ser vi fram emot minst två år till!

Hugo


Dagens Outfit: Brunt och robust, blått och elegantBloggen har under det senaste halvåret utvecklats till ett forum för stilrelaterade frågor och jag försöker svara utförligt på så många av dem som möjligt. Signaturen V frågade häromdagen angående jackor med tydliga skogshuggarinfluenser, något som säkert många av er undrar kring då dunvästen är ett så svårburet plagg. Ett utförligare svar kring detta kommer inom kort men denna jacka från Albam är helt klart en höstjacka för den som vill haka på skogshuggartrenden utan att frysa om armarna. Jackan är regn och vindtät med plats för tjockare kläder under men kan inte klassificeras som någon verklig vinterjacka, i alla fall om vintern blir lika kall som den förra var. Den här tiden på året, med en crewneck och en oxfordskjorta under, är den dock helt perfekt. Färgskalan är det viktigaste. Brunt och blått går bra ihop och det bruna som de robusta plaggen står för vägs upp på ett bra sätt av mer eleganta plagg i blåskala.

Jacka:
Albam Tröja: J.Press Skjorta: Polo Ralph Lauren Jeans: Our Legacy Skor: Red Wing Mössa: Joe McCoy

Hugo

Höstmode 2010: Budget vs. Lyx


Med rätt typ av vård kan dessa skor användas i minst tio år, något som gör dem värda perngarna.

Jag fick för några dagar sedan en kommentar postad från signaturen calle i vilken han frågade om råd angående ett par Wolverine-kängor från Grandpa som alternativ till Red Wing. Jag svarade redan då men här kommer ett lite mer utförligt svar i frågan. Här kan ni enkelt avgöra vilken sko ni tycker är snyggast eller mest prisvärd. Paret från Caterpillar är något av ett kap när man ser dem bredvid ett par Red Wing med synlig prislapp, men jag vill påminna om att samtliga skor är värda pengarna då de med rätt vård går att använda i minst tio år.


Orginalet för cirka 2 695:- på Nitty Gritty, Shoeline och SeaLife.


Det finns som sagt tre alternativ, de dyra Red Wing-orginalen, Caterpillars version som går för cirka halva priset, och slutligen Wolverines variant som endast kostar en tredjedel av vad ett par Red Wing kostar. Samtliga alternativ går att hitta på enkla skobutiker som Nilson, där både Caterpillars och Wolverines sko säljs, och Shoeline. Om jag ska vara helt ärlig skulle jag säga att Red Wings version är klart snyggast och att Catepillars billigare alternativ är ett mycket snyggt alternativ. Wolverines sko är klumpigare och ser mer ut som en barnkänga i mina ögon. Man ska bära dessa skor i minst tio vintrar och ser man det så är kanske ett par Red Wing något att investera i.


Caterpillarkängor för 1 499 kronor på Nilson.

Ser man dessa skor som en tillfällig trend och inget man går runt i om två vintrar rekommenderar jag varmt Catepillars version. Att betala mindre än halva priset för dessa är naturligtvis en riktigt bra affär och ska man ändå inte bära dem i tio år är det här helt klart skorna för dig. Avslutningsvis kan man säga om Wolverine att de är billigast och fulast. Är man inte villig att lägga 499 kronor extra för att få ett par betydligt snyggare kängor bryr man sig dock troligen inte om att de är klumpigare och detaljmässigt misserabla i jämförelse med sina två övermän.


Wolverines känga finns på Grandpa och Nilson. Pris: 1 000:-

Hugo

Dagens Outfit: Hösttoner


Dunvästen är förmodligen ett av de mest svårburna plaggen som finns. Att det är ett av höstmodets nyckelplagg har gjort mig mycket kluven i frågan, men jag skulle personligen inte investera i en väst, inte ens om jag hade ett riktigt välvuxet skägg och en betydligt mer välbyggd skogshuggarkropp. Hela stilen känns väldigt trevlig över lag och haar tilltalat mig mycket, men då det är svårburet får man, som jag tidigare skrivit, ta stilen så långt det känns bekvämt. Västen kan enkelt bytas ut mot en jacka i stil med den från Polo Ralph Lauren vi haft uppe här ett antal gånger. Det skulle resultera i en avsevärt mer lättburen stil.

Väst:
Joe McCoy Skjorta: Our Legacy Jeans: Nudie Skor: Red Wing x DavidZ Väska: JanSport Mössa: Psycho Bunny

Hugo

Dagens Outfit: Michael Bastian för Gant S/S 11


Jag har tittat igenom lite bilder på Michael Bastians vårkollektion för Gant. Jag tycker personligen att hela samarbetet är något av en besvikelse, men det finns några guldkorn i den lite fulsnygga kollektionen. Jag tycker bland annat den här jackan är riktigt fin. Den är perfekt för ett lyckat sportigt preppyintryck både vått och torrt. Filmen har cirkulerat på internet i över en vecka och de flesta av er har troligen redan sett den, men utifall att någon missat den ser ni den nedan.Tröja: J.Press Jacka: Michael Bastian for Gant Skor: Sperry Topsiders Jeans: Our Legacy Skjorta: Engineered Garments

Gabriel

Höstmode 2010: Utökning av skjortgarderoben


Skjortor från skjortspecialisterna på Gitman Vintage.

Jag läste en intervju med Michael Bastian på Cafés hemsida. Designern, som är aktuell med vårkollektionen i sitt samarbete med Gant, delade med sig av sina tio bästa stiltips och valde ut garderobens fem viktigaste plagg. Jag insåg att jag ägde samtliga av de viktigaste plaggen, eller en likvärdig ersättare, förutom den vita oxfordskjortan. Sedan jag på något sätt tappade bort, läs lånade ut till min lillebror som hade bort, min vita oxfordskjorta från Our Legacy, har jag saknat detta oslagbara plagg. Läs denna helt klart läsvärda intervju med de övriga plaggen på listan, här. Jag insåg att garderoben behöver uppdateras för min och säkert många andras del och beslöt mig att skriva ett inlägg med höstgarderobens viktigaste skjortor plus några eventuella tillskott för denna säsong.


Vit oxfordskjorta med fina knappar, Our Legacy.

Oxfordskjortor går både bra som fritidskjortor och att bäras på jobbet under en uddakavaj. De klassiska färgerna vit, ljusblå och rosa kan matchas i all oändlighet och när man äger ett enfärgat exemplar av dessa kan man börja experimentera med olika mönstrade oxfordskjortor. Med olika mönstrade menas generellt olika glest randiga skjortor. Rosa eller blå med vita ränder är alltid snyggt och fungerar till det mesta. Michael Bastian sa för övrigt en ganska träffsäker sak angående rosa oxfordskjortor, han kallade dem "bakisskjortor". Alla män ser bättre, och framför allt fräschare, ut i rosa.


Den här typen av retrorutiga, tunna skjortor har vi sett mycket av på sistone. Bland annat hos Gant Rugger, denna är dock från J.Crew.

Flanellskjortor med vita inslag är en trend jag talade mycket om när vi började skriva om höstmodet i början på augusti. Our Legacy, som vi talar alldeles för lite om på den här bloggen, gör verkligen helt fantastiska skjortor. Jag älskar verkligen deras enkla oxfordskjortor och deras klassiska flanellskjortor, alltid med lika perfekta skjortkragar. I höstens kollektion finns ett antal skjortor mellan 1 000 och 1 400 kronor, som alal är bättre än de flesta konkurrenters alternativ. Alldeles snart slår också deras nya butik upp dörrarna. Tanken är att det ska ske före septembers slut och för er som inte hört om butiken tidigare är den i samarbete med Très Bien Shop. Butiken ligger på Sibyllegatan 9 och innehåller så gott som hela Our Legacys aktuella kollektion.


En av höstens många fina flanellskjortor med vita inslag. Denna är från Our Legacy.

Då överskjortor blir ett alltmer populärt plagg trots det faktum att det är mycket svårburet, vidgar sig just denna hösts skjortgarderob ytterligare och blir ännu större i och med deras intåg på modemarknaden. Fina alternativ finns från både Gant Rugger och Our Legacy. Klarar man av att bära det, om möjligt, ännu mer svårburna plagget täckväst, är detta plagg något av ett måste. Här är det också vita inslag som gäller och mitt tips är att leta efter skjortor med klassiska färger som vitt, blått och rött i kombination. Detta plagg får ses som den mest höstiga skjorttypen då den är lika säsongsbunden som linneskjortan.

Hugo

Dagens Outfit: Blått, det nya svarta


Den färg jag bär klart oftast är blått. Det är lätt att kombinera färger till även om inte svart ser särskilt bra ut i kombination med blått. Detta brukar ses som en klassisk stilmiss och är anledningen till att jag äger ytterst få svarta plagg. Brunt och blått är en oslagbar kombination och likaså blått och vitt. Med detta i åtanke är det lätt att förstå vad skorna går i för färg under höst respektive vår. Om man inte bär blåa skor vill säga. Bär man mycket blått med några få färgglada inslag är man alltid snygg. Naturligtvis måste man också ta lite ansvar för vad man bär för plagg i denna smått oslagbara färg men det är underförstått. Ett par rejäla bruna kängor skulle fungera lika bra till detta som ett par vita Vans Authentics. Det blåa herrmodet är kanske det minst säsongsbundna av alla.

Jacka:
Universal Works Tröja: A.P.C. Skjorta: Polo Ralph Lauren Jeans: Nudie Skor: Diemme Mössa: Norse Projects

Hugo

Höstmode 2010: Mångfacetterat, motsägelsefullt


Skogshuggarväst ur Universal Works höstkollektion.

Trädfällande, rika, sjöfarande innerstadsmän. Mångfacetterat och motsägelsefullt är bara förnamnet på vad höstens mode är, ändå är modet så mycket mer konkret denna höst än förra, något som gör det avsevärt lättare för den som på ett enkelt sätt vill förmedla hur man ska klä sig under hösten. De som idag går runt i skogshuggarväst skulle förmodligen aldrig hålla i en yxa utan att först sätta på sig någon typ av återfuktande handkräm och ett par ordentliga arbetshandskar, naturligtvis ska de helst vara så ruggigt genuina att de fortfarande luktar autentisk smålänningssvett, som garanterar att händerna hålls mjuka och fina. Kanske lite onödigt att generalisera på det sättet och dra satiren så långt men höstmodet är sannerligen motsägelsefullt.


Gitman Bros gör förmodligen marknadens finaste oxfordskjortor.

Innan man går genom ytterdörren kan det vara bra att känna efter om man verkligen är bekväm i det man bär. Det behöver dock inte bli så svårt då det ganska lätt går att välja sin väg inom höstmodet och det går att dra det så långt man känner sig bekväm med. Signaturen Fredrik III skrev i kommentarsfältet en mycket slående kommentar angående A.P.C.-tröjan nedan att "den andas så mycket goofighet och självdistans att man blir glad bara av att se den". Hela höstmodet osar av detta och det är som sagt självdistans som behövs om man ska dra det hela riktigt långt.

Goofighet och självdistans, två ord som verkligen beskriver höstens, inte snyggaste, men coolaste tröja.

Mångfacetterat innebär många valmöjligheter, flera vägar att gå och detta leder till att alla kan se moderiktiga och samtidigt bekväma ut. Det som verkligen blir pricken över i är ett ordentligt helskägg, om man känner sig bekväm i det vill säga. Att hur bekväm man känner sig i kläderna skulle vara avgörande för hur snygg man var är inte sant. Däremot finns det troligen en anledning till att man inte känner sig bekväm i kläderna, skägget, frisyren eller vad det nu kan tänkas vara.


Funktionella, klassiska detaljer på Nigel Cabourns jackor.

Inne i storstäder behöver du inte en dunjacka från Nigel Cabourn för 17 995 kronor, det behöver du eventuellt på en Antarktisexpedition men frågan är om en Nigel Cabourn-produkt någonsin sätter sin fot på en så kall plats. Att jackorna har en klassisk design med robusta detaljer och är i material som gör sitt jobb är alltid eftersträvansvärt men att det ska kosta så mycket känns inte humant. Motsägelsefullt är det men likaså är det väldigt vackert och det känns som att den här hösten skulle kunna passa alla modemedvetna unga män och det är många. Så mångfacetterat är höstmodet, hur motsägelsefullt det än låter.

Hugo

Bildinspiration: Hur vi kombinerar vindjackan


Crewnecks har vi talat mycket om på sistone, denna är från Gant Ruggers vårkollektion.

Hösten invaderar Sverige och det är för oss klädfetischister delvis något positivt. Desto kallare klimat, desto mer kläder kan man gå runt i och detta öppnar för att arbeta med lager. Jag och Gabriel har lördagen till ära fotat två olika alternativ för hur man kan kombinera sin windbreaker. Med höstens intåg börjar både värme och vattentäthet bli en viktig prioritering när man köper kläder och här har vi kombinerat detta på ett bra sätt med några av våra favoritplagg.


Min nya Fjällräven Kånken är tänkt att färgmässigt fungera både till denna jacka och en Fjällräven Greenland Jacket.


Svarta, lite klumpigare RM Williams. Klassiska, funktionella och skitsnygga.


Urtvättade färger i en trevlig symbios.Vindjacka med två färgfält: Penfield Blå crewneck: Gant Rugger Oxfordskjorta: Polo Ralph Lauren Skor: RM Williams Mössa: Universal Works Mörkblå vindjacka: Velour Islandströja: Our Legacy Ryggsäck: Fjällräven Mössa: Velour

Hugo & Gabriel

Bildinspiration: Oljigt, urtvättat, smutsigt


Jack Purcell fall/winter 2010, färger som inte kunde bli mycket bättre.

Converse Jack Purcell firar sitt 75-års jubileum med att sätta in några av orginalmodellerna i kollektionen. De är något uppdaterade men de är fantastiskt fina. Många bär sina sneakers en bra bit in på hösten eller till och med året om. Det fungerar uppenbarligen, i alla fall inne i stan. Jag är personligen alldeles för kär i mina Red Wing-kängor för att gå runt i tygskor året om, dessa skulle jag dock kunna tänka mig att bära en bit in på hösten. De oljigt vinröda till oljerock, de urtvättat blåa till min slitna, jacka från Velour och paret i en smutsig orange färg skulle fungera med båda tidigare nämnda alternativ. Det skulle visserligen vara något av ett preblem att det skulle bli övermatchat med skorna och min älskade mössa men nu verkar jag hittat en ersättare från Tiger of Sweden. Dessutom har just Velour några fina mössor till hösten, ska försöka få ihop till ett mössinlägg inom kort.

Hugo

Dagens Outfit: Hipster med klassiska influenserUnder hösten kommer vi se flera olika trender dyka upp här på bloggen och som ni vet har skogshuggarmodet stått i centrum på sistone. Förra hösten var det ett mer marint fiskarmode som fokus lades på och idag vill jag visa upp mer av det lite ungdomligare, skateinspirerade mode som jag själv bär. Jag tycker egentligen inte att det är det estetiskt snyggaste men i min ålder är det svårt att gå omkring i Boglioli, Finamore Napoli och Ermenegildo Zegna utan att se larvig ut. Jag går därför ofta runt i den här typen av kläder. Vissa klassiska inslag som oxfordskjortor, blandas med skatemode i form av Vans och kortare jackmodeller. Armbandet har redan fått sitt genomslag på söder insåg jag efter att ha kommit hem från Kroatien där jag köpte ett själv. Som agnostiker känns det dock en smula konstigt att bära dessa katolska ikoner runt min handled men lite får man offra.

Jacka:
Paul Smith Jeans Tröja: Oliver Spencer Jeans: Nudie Skor: Vans Mössa: Principe di Salina Armband: MyCatholicGiftStore

Hugo

Plagg: CrewnecksI gårdagens inlägg berättade jag att dagens inlägg skulle handla om crewnecks, ett plagg jag finner som det mest användbara av alla stickade överplagg. Få stickade tröjor har den egenskapen att de kan anpassa sig till de övriga kläderna, som en crewneck kan. Beroende på mönster och material kan denna typ av tröja bäras av allt ifrån trashiga rockers till engelska godsägare. Denna företeelse är något sjalkragade cardigans eller v-ringade tröjor i kashmir aldrig någonsin kommer uppnå. Jag uppskattar personligen crewnecks med mönster men jag tycker även att de enkla varianterna i endast en färg är ett bättre alternativ till skjorta och kavaj än v-ringade diton. Detta beror bland annat på att v-ringat är något jag förknippar med lite småsliskiga Stureplanskids men visst kan det också se mycket bra ut till skjorta, kavaj och slips. Jag anser dock att skjortkragen tjänar på att stoppas in lite slarvig i en crewneck-krage då det avdramatiserar och ger ett ledigare intryck till utstyrseln. Här har jag försökt blanda lite. Några är avsedda att endast värma och är i ett klassiskt, grövre utförande. Några bär sportinfluerade mönster och blir på så sätt kanske lite mer av ett plagg som syns, och några är väl anpassade för att bäras under ledig kavaj.


Övre raden från vänster:
1. Universal Works, 189£ på Oi Polloi.
2. Gant by Michael Bastian, 1 195:- på Gant.se och hos deras återförsäljare. 
3. A.P.C. 1 650:- på Très Bien Shop.

Nedre raden från vänster:
1. A.P.C., 1 900:- på Très Bien Shop.
2. Gant Rugger, 995:- på Gant.se och hos deras återförsäljare.
3. Norse Projects, 122€ på Norsestore.

Hugo

Dagens Outfit: Crewnecks i höstJag vill slå ett slag för crewnecks i höst, spelar ingen roll om de är mönstrade, kabelstickade eller i collegeutförande. Ett inlägg om detta ska till att skrivas imorgon då jag ska visa upp några av mina favoriter till hösten och lite om varför de är så användbara. Denna kommer från A.P.C. och är bland höstens bästa om ni frågar mig, nördigaste om ni frågar vissa andra. Den här typen av mönster är verkligen på tapeten i höst även om det är få lika lyckade som detta. I en klart mindre lyckad kollektion än A.P.C.s vårkollektion, utmärker denna verkligen sig. Kollektionen innehålelr dock några andra fina tröjor och som vanligt jeans i toppklass, men det finns med andra ord en konkret anledning till varför det skrivits så mycket mindre om A.P.C. på bloggen under den senaste tiden.

Jacka:
Universal Works Tröja: A.P.C. Chinos: Our Legacy Skor: Alden Mössa: Nigel Cabourn

Hugo

Höstmode 2010: "Kvasi-Outdoor"Ytterligare en reklamfilm från Gant Rugger som utstrålar en viss grabbig gemenskap i sann Brokeback Mountain-anda. Ett uttalande ni kan tolka hur ni vill.

Ja, jag är tillbaka från Kroatien och nu kommer uppdateringen åter ske lika frekvent som innan jag åkte. Gabriel har visserligen sett till att det inte stått helt still här, utan uppdateringen har åtminstone gått på halvfart. Nu ska dock det första inlägget från mig på en vecka, ta sin verkliga början. Ämnet som inlägget ska behandla är något vi kallar för kvasi-outdoor, en typiskt amerikansk workwear-stil som, till utseendet, är mycket funktionsbetonad men kanske i verkligheten inte är orginalet. Exempelvis Band of Outsiders skulle kunna räknas som kvasi-outdoor just nu, medan märken som alltid hållit på med detta, typ Fjällräven, är "The Real Deal". Märkena som anpassar sig efter trender vinner förmodligen i längden men visst finns det anledningar att bära de riktigt autentiska workwear-märkenas mer funktionella upplagor av plaggen, i alla fall utanför stan.


Kvasi-outdoor är en modekategori man kan räkna några få märken till, snyggare än den äkta varan men kanske inte lika funktionabelt. 

Bilder från Gant Ruggers höstkampanj har sedan en tid tillbaka synts på diverse modebloggar och visst är det fina kläder. En film har också spelats in men det ser inte helt realistiskt ut och kläderna känns inte trovärdiga i den miljö som de visas upp i. Sanningen är att man extremt sällan vistas i den miljö som kampanjen är fotad i. Gabriel använde uttrycket "kvasi-outdoor", klockrent tycker jag. Att kläderna och stilen är bland höstens hippaste är det inget snack om men det är helt klart i storstadsmiljö de kommer bäras.


Tegelfärgade dunjackor, en av höstens många trender tillsammans med ryggsäcken.

Gant Ruggers höstkollektion innehåller bland annat några riktigt fina dunjackor, till bra pris dessutom. De finns att köpa i Gants butik på PUB, deras flagskeppsbutik och på Herr Judit. Priset, cirka 2 500 kronor, är i konkurrens med övriga dunjackspriser riktigt bra. Snygg är den men är den verkligen lika bra som klassiska Monclers dunjackor? Den tegelfärg som kan beskådas både i filmen och på flera av bilderna, är något av en trendfärg vad gäller dunjackor i höst och liknande varianter finns från bland annat Nigel Cabourn och Moncler V.

Videos är alltid kul när man hittar och Gant Rugger har gjort ytterligare en sådan här frilufts-weekend-reklamkampanj. Jag tycker den är lite larvigt överdriven men för att dela ut lite ros också så har Gant Rugger verkligen snabbt lyckats bli ett ledande märke inom klassisk American Sport-/Workwear. Kläderna som ses här är verkligen inget som vi inte visat upp, beskrivit och analyserat tidigare men för varje bild på kollektionen jag kommer över, uppskattar jag den mer och mer.


Triumph, klassisk motorcykel agerar accessoar till klassiskt mode.

För många kan detta dock vara en ganska svårburen kollektion men att endast influeras av den fungerar också. Ett antal fina basplagg finns som vanligt i kollektionen rutiga höstskjortor måste ju inte matchas med täckväst, RM Williams och mörkbruna chinos. En betydligt mer lättburen utstyrsel i form av en av dessa rutiga skjortor, otvättade jeans och valfria kängor går ytterst bra för den som föredrar något mindre extremt. Den korta duffeln är till exempel ett mer säkert jackköp än den gula galonjackan. Duffeln når precis ned över en kavaj och är således ett perfekt alternativ till rock för den som bär kostym på jobbet exempelvis.


Det är trots allt en höst/vinter-kollektion och vissa bilder är från ett snöigare klimat.

För att återgå till ämnet kvasi-outdoor så kan man säga att Gant Ruggers höstkollektion är just detta. Plagg som ser snygga och funktionella ut, men i huvudsak endast är snygga och mest anpassade för en mer urban miljö. Kvasi-outdoor är med andra ord American Outdoor i en storstadsbetonad tappning. Det får inte bli för lätt att stämpla din stil som skogshuggarmode, mer avslappnade basplagg måste in i stilen. Detta skulle kunna sammanfattas med orden "Never go full American Workwear", inspirerat av uttalandet "Never go full retard" ur fantastiska komedin Tropic Thunder. Det är något av en tumregel, man får aldrig bli för lättkategoriserad utan det är viktigt att sätta sin egen prägel på vilken stil man än anammar.


Reklamkampanjen har höga toppar och djupa dalar men kläderna är det inget fel på.

Antingen kan man se det så att Gant Rugger har blivit trendsättande för kvasi-outdoor, eller så ser man det så att de är det enda märket som fått med så många av höstens trender i en och samma kollektion. Skjorta på skjorta, täckvästens återkomst, tegelfärgade dunjackor, gula regnjackor, ryggsäckar etc. Allt är helt enkelt väldigt bra och även om man inte tar till sig stilen fullt ut så är Gant Ruggers höstkollektion en av de absolut starkaste över huvud taget.


Skjorta på skjorta, ytterligare en trend man fått med i kollektionen, eller skapat i och med den.

För att summera detta inläggs verkliga innebörd bakom hyllningarna av stilbildande Gant Rugger, är det en reklamkampanj som inte känns trovärdig. Det känns som att man strävat efter äkthet vilket framhäver att man aldrig nådde fram. Kläderna är fantastiska men reklamfilmen är lite larvig och överdriven. Fotona är dock tagna med ett filter som verkligen ger det hela en lite mer rustik känsla. Det är gammalt, klassiskt och amerikanskt funktionsmode som kommer tillbaka, något som fotona utstrålar. Fotona som lika gärna kunde vara gamla diabilder från ett 1970-talets USA. Kvasi-outdoor är en klockren stil men att reklamen skulle kännas lite oäkta var kanske aldrig meningen. Brilliant mistake, vad vet jag?


Det är tydligt att Gant Ruggers målgrupp är yngre än huvudlinjens.

Till denna stil skulle jag dock gärna räkna fler märken än Gant Rugger. Alla de märken som kan kallas preppyinfluerade och numera hoppat på denna lite mer robusta stil borde räknas till märkena som är kvasi-outdoor. Bland annat Band of Outsiders skulle kunna kategoriseras som detta. Däremot märken som alltid hållit på med Outdoormode, exempelvis Red Wing, är det genuina och äkta. Vad som vinner i längden återstår dock att se.

Hugo

Dagens Outfit: Solig höstdag


Solen lyser genom morgondiset på den nästan tomma gatan och kylan sticker till i näsan. Jag svänger in på Sibyllegatan och trycker upp solbrillorna ännu högre upp på näsroten. Kashmirtröjan värmer men kylan tränger sig in i de slitna tygskorna. Jag ökar takten, någon komplicerad fusionlåt dånar i öronen och jag mejslar in hörlurarna ännu hårdare. Jag sätter mig på närmaste fik och försöker återuppleva gårdagen.

Tröja: J.Press Skor: Converse Skjorta: Gitman Vintage Jeans: Nudie Solglasögon: Moscot

Gabriel

Bildinspiration: Denim


Scott Schuman postade bilden på dessa fyra stliga herrar och vad kan inte ge mer inspiration till ett inlägg om jeans. Jag tänker inte göra några utläggnignar om att jeans är det perfekta plagget och försöka hitta på några snittsiga formuleringar om hur man kombinerar dem på bästa sätt. Jag tycker att vi har klargjort jeansens funktion ett flertal gånger på bloggen redan. Jag låter helt enkelt bilderna tala sitt tydliga språk. På The Sartorialist hittar man ganska snabbt bilder på olika italienska män oklanderligt klädda i jeans. När det kommer till att kombinera jeans förtjänar ändå Italienarna epitetet; "bäst på denim".


Brokeback Mountain-stilen verkar vara "the shit" för tillfället. Där är de slitna jeansen en självklarhet.


Till en avslappnad och något preppyorienterad stil funkar också de slitna jeansen riktigt bra.

Gabriel

RSS 2.0