Dagens Outfit: Autumn Essentials


Idag bjuder vi på ett litet utrag utav några av säsongens fina höstplagg. Allt finns till försäljning förutom västen, som figurerat här på bloggen en hel del, vilken kommer från en gammal Steven Allan-kollektion. Utstyrseln sammanfattar hela Outdoor-stilen på ett mycket klassiskt sätt. Man kan med fördel i ett lite mer avslapnat sammanhang droppa chinosen samt Chelseabootsen och köra på ett par slitna jeans och ett par grövre kängor från Diemme eller Red Wing. Att addera en oxfordskjorta i ljusblått eller rosa är kanske en ganska naturligt val. En rutig skjorta tror jag däremot konkurerar ut mönstret på västens foder, så det är något jag skulle undvika.

Väst: Steven Alan Mössa: Lock & Co Hatters Tröja: J.Press Skor: R.M. Williams Chinos: Our Legacy

Gabriel

Shoppingguiden: OnlinebutikerSå var det dags för den andra delen av Shoppingguiden, denna gång med fokus på webbshopper. Jag skulle vilja säga att jag är ganska välorienterad på detta ämne då nästan samtliga bilder som används i diverse utstyrslar, är från internetbaserade butiker. I huvudsak är det då Nitty Grittys fantastiskt fina onlinebutik, men även Oi Polloi brukar bidra med en hel del. Det har frågats mycket efter denna artikel i kommentarsfälten så jag hoppas att ingen blir besviken. Att det blir ett så stort inlägg känns helt rätt med tanke på att jag åker till Kroatien under natten och Gabriel med andra ord ska försöka sköta uppdateringen. Detta innebär dock att bloggen går på halvfart under en vecka men jag hoppas ni har överseende med detta.
Norse Store:
En, för mig, ganska nyupptäckt, internationell webbshop är danska Norse Store. Jag har börjat plocka in bilder från denna butik i olika utstyrslar och den fantastiska, kamelfärgade mössan jag hade uppe senast igår är just härifrån. Förutom att de har ett brett sortiment med regnjackor, från framför allt Norse Projects, innehar butiken också ett brett utbud av kängor och bland annat då ett fint utbud av Red Wing-kängor. Här är en av få butiker där man kan få tag på några av de ovanliga modellerna och färgerna. Norse Store får ses som något av en hipsterbutik och jag skulle vilja kalla den för typiskt dansk.

Märken i urval (Kläder & Accessoarer): Norse Projects, Fjällräven, Our Legacy, Gloverall, Pendleton, Steven Alan, Penfield, Acne, Han Eyewear.

Märken i urval (Skor): Tricker's, Red Wing, Diemme, Vans, Sperry Topsider, Nike, New Balance.Oi Polloi: Manchesterbaserade Oi Polloi förfogar över ett fantastiskt brett utbud av märken både vad gäller kläder, skor och accessoarer. Jag skulle vilja påstå att det är den internetbutik med i särklass flest förstklassiga märken. Att läsa märkeslistan skulle kunna få vilken trendnisse som helst att spontanpollinera. De har i princip ett brett utbud inom så gott som alla kategorier men något som kanske utmärker dem är att de har väldigt många fina väskor i diverse olika utföranden. Förutom Chapman säljs också Fjällrävens och Seil Marschalls ryggsäckar, J. Mills & Co med deras fina strandväskor och Belstaff, kända för sina jackor, som har en riktigt fin, gammaldags postväska. Även jeans har man blivit fantastiskt bra på och förutom Levi's och Lee säljs också Nudie, A.P.C. och japanska Edwin.

Märken i urval (Kläder & Accessoarer): A.P.C., Nigel Cabourn, Docker's, Barbour, Our Legacy, Universal Works, Woolrich Woolen Mills.

Märken i urval (Skor): Clark's, Diemme, Converse, Fracap, Loake, Red Wing, Superga, Yuketen.Nitty Gritty Store:
På hemmaplan är min favorit helt klart Nitty Grittys onlinebutik. Det ska sägas att detta till viss del beror på att den fysiska butiken ger onlinebutiken en annan dimension och det ännu dröjer lite innan Très Bien Shop öppnar sin butik här i Stockholm. De har ännu inte fått in allt men visst lockar märken som Universal Works, Nigel Cabourn och Moncler V. Förutom dessa högklassiga tillverkare av ytterkläder, finns också fina stickade plagg att tillgå på Nitty Gritty. Stone Island och C.P Company gör fina stickade plagg även om Universal Works absolut är ett roligare märke än dessa två. Snart landar dock förstärkning till sortimentet i form av både A.P.C. som flyttar in och skjortspecialisterna på Gitman Bros. Dessutom säljs både Moncler och Visvim separat, alltså inte bara i formen Moncler V. Skor får också ses som något Nitty Gritty är fantastiskt bra på och Red Wing, Alden och Diemme finns för den som ska köpa kängor.

Märken i urval (Kläder & Accessoarer): Adam Kimmel, Universal Works, A.P.C., Moncler V, Nigel Cabourn, Mackintosh, Moncler, Visvim.

Märken i urval (Skor): Alden, Diemme, Red Wing, Common Projects, Vans.Très Bien Shop:
Alldeles snart slår Très Bien Shop upp dörrarna till sin andra fysiska butik. Den första var stationerad i Malmö men strax kommer det alltså att hamna en på Östermalm också. Jag, som inte bor eller särskilt ofta är i Malmö, har fått följa utvecklingen via internet och visst är det en storslagen skala märken i sortimentet. Très Bien Shop var bland de första att börja sälja Our Legacy och sen dess har de bara visat mer och mer känsla för vad som är, eller framför allt kommer bli, trendigt. Jag skrev några rader tidigare om hur Nitty Gritty och Très Bien Shop slogs om titeln som Sveriges trendigaste butik för herrmode och jag är väldigt ivrig på att se hur butiken blir.

Märken i urval (Kläder & Accessoarer): A.P.C., Band of Outsiders, Our Legacy, Junya Watanabe, Nigel Cabourn, Nanamica, Engineered Garments, Gitman Vintage, Opening Ceremony.

Märken i urval (Skor): Alden, Grenson, Mark McNairy, Tricker's, Red Wing, Diemme.

Hugo

Dagens Outfit: PopagandaSkatemode kombinerat med en del marina influenser och lite hipsterinslag är förmodligen allt som behövs för att få en lyckad kväll på Popaganda imorgon. Jag kommer tyvärr inte kunna delta av den enkla anledning att jag åker till Kroatien under lördagnatten. Där kommer jag dock leta efter den här typen av armband som Gabriel visade för mig idag. Jag tycker de är helt fantastiska även om jag i huvudsak kommer leta efter varianter med trä- istället för guldpärlor. Att jag ser mig själv som agnostiker är något av ett moraliskt dilemma då dessa armband verkligen är fantastiska och det vore kul att addera ett till samlingen. Avslutningsvis vill jag bara säga att detta är en utstyrsel tillägnad de yngre. Kidsen som säkerligen står och hoppar till Robyn just nu.

Jacka:
Universal Works Tröja: National Anthem Jeans: Nudie Skor: Sperry Topsider Mössa: Norse Projects Armband: My Catholic Gift Store

Hugo

Plagg: Kängor för vintern


Alden gör inte bara fantastiska kängor utan i huvudsak striktare herrskor.

Bara för att visa hur lättpåverkad jag är kommer här ett inlägg med en mindre guide till vinterns kängor. Jag är kanske inte lättpåverkad egentligen, snarare uppskattar jag när läsare kommer med idéer till inlägg. Att köpa vinterkängor suger i plånboken men det är ofta en investering och något man kan bära under flera års tid. Just av denna anledning är ett par klassiska kängor kanske att föredra. Mycket handlar om hur man vårdar sina kängor. Gör man det rätt håller de i minst tio år. Att det har sitt pris gör att man absolut inte ska vara osäker på storleken när man köper. Plats för sockor måste man ha men det får inte glappa om man inte bär det.


Höstens trendsko säljs på Nitty Gritty för 2 495:- och på Très Bien Shop för 2 600 kronor. Très Bien Shop som för övrigt öppnar butik i Stockholm inom kort.


Förra höstens trendsko, som är trendigare än det låter, kostar 2 695:- på Nitty Gritty


Tidigare uppmärksammade Alden gör fina klassiska kängor till priser som känns. Kanske värt det trots allt. 4 195 kronor på Nitty Gritty som också har en webbshop.

Ledsen att jag inte hittade någon bättre bild. Rm Williams gör fantastiska kängor som bara blir snyggare och snyggare ju äldre de blir. Kolla bara hur de ser ut i Gant Ruggers höstkampanj. Dessa australiensiska kängor kostar cirka 1 300 kronor för den billigaste varianten och upp mot 4 000 för de dyraste. De säljs bland annat på NK och SeaLife.

Hugo

Dagens Outfit: Nog talat om andra stilar för höstenSkogshuggarmodet har för en kort tid fått stå till sidan till förmån för alternativa  stilar till hösten. Innan vi fortsätter med del 2 av shoppingguiden, som förhoppningsvis postas imorgon, tänkte jag låta skogshuggarmodet göra en liten come-back på bloggen i denna rutiga utstyrsel. Finns det något mönster som är så förknippat med en viss stil så är det väl just rutor och skog- och jaktinfluerat mode. På samma sätt är väl smalrandiga skjortor väldigt förknippat med just motsatsen, nämligen elegans. Accessoarer som fina klockor, armband, slipsar, flugor och manchettknappar är inte att tala om, bär man accessoarer så är det enbart av funktionsanledningar. Detta får ses som något av en regel inom stilen, inga för glamourösa accessoarer. Att man bär snygga och samtidigt funktionella accessoarer skadar dock aldrig.

Väst:
Steven Alan Skjorta: Gant Rugger by ACL Jeans: Nudie Skor: Alden Mössa: Psycho Bunny

Hugo

Shoppingguiden: De stora varuhusen


Moncler har fina jackor på NKs herrvåning.

Jag har fått önskemål om en guide till Stockholms butiker ungefär på samma sätt som King har sin återkommande serie "Kings stora shoppingguide". Riktigt på det sättet har jag inte valt att göra det med endast en butik åt gången utan snarare en kategori butiker åt gången. Här kommer del 1 med fokus på de stora varuhusen, det totala antiklimaxet till små, noga utvalda second hand-butiker som få känner till som några särskilt modehajpade butiker. Det är dags för guiden till de stora varuhusen med breda sortiment. Alla ligger i anslutning till T-Centralen, centrum och det är kanske heller inte så konstigt. Var ska man sätta ett varuhus med flera våningsplan mode om inte i mitten av stan? Butikerna är nu listade i den ordning jag snabbast går till dem hemifrån.
PUB:
Till att börja med erbjuder PUB en blandad kompott av några av mina favoritmärken, Our Legacy, Velour, Hope och framför allt Gant Rugger. Har man ont om tid är det hit man går på grund av detta och att det ofta är på vägen till tunnelbanan om jag ska någonstans. Det hela är med andra ord ett litet shoppingparadis för den som vill förkovra sig i detaljer på urtvättade ytterplagg, randiga oxfordskjortor och trevliga crewnecks. Velour gör ofta fantastiskt snygga plagg i dålig kvalité, något man vet om men ändå kan man luras till inköp. Jag har dock aldrig ångrat ett inköp från Velour och faktum är att de plagg jag kommer använda mest i höst är just därifrån. Our Legacy älskar vi alla även om de kanske står och trampar lite i sitt modeskapande för tillfället. Det är oavsett ett märke att lita på när det kommer till basplagg och man ska tänka på att de lagt ribban så otroligt högt, vilket kanske föranlett ett något svalare intresse för de senare kollektionerna.


Märken i urval:
Our Legacy, Acne, Velour, Gant Rugger, Uniforms for the Dedicated och Hope.

Det bästa i sortimentet: Oxfordskjortor, urtvättade tröjor och stundtals riktigt snygga jackor.


Hugos kommentar:
”Har man ont om tid är det hit man går.”


NN07 säljs på Åhléns City.

Åhléns City: Efter PUB bär det ibland av till Åhléns City och då är det framför allt Dockers, Acne, NN 07 och Our Legacy som lockar. Dessutom finns både J.Lindeberg, Gant, Tommy Hillfiger och, rätta mig om jag har fel, Hope, i lokalen. Jag tycker dock att Åhléns sortiment snabbt blir uttjatat och det är förvånansvärt lite kläder som trängts in på herrarnas våningsplan. Att de inte erbjuder den kompletta kollektionen från exempelvis Our Legacy gör att man hellre går till PUB eller Our Legacys butik på Krukmakargatan. Det finns dock en sak som gör Åhléns City till något av ett måste om man ändå har tid. De säljer nämligen kläder från Polo Jeans & Co, ett märke som stundtals erbjuder bland de snyggaste plaggen jag sett. Gillar man urtvättad preppy så är Polo Jeans & Co något att kolla upp. Märket säljs också på SOLO.

Märken i urval: Our Legacy, Acne, Dockers, Gant, NN07, Polo Jeans & Co.

Det bästa i sortimentet: Just nu finns det en sjalkragad tröja i en kraftigt urtvättad blå färg, från tidigare nämnda Polo Jeans.

Hugos kommentar: "Åhléns City är, Polo Jeans i all ära, det över lag sämsta av dessa varuhus."En av många snygga, avskalade NK-reklamer.

Nordiska Kompaniet: Jag är i min värld uppvuxen i denna byggnad och frågan är hur många gånger jag gick här som barn, hand i hand med min farmor. Hur sjukt det än låter förknippar jag verkligen dofterna på NK med min barndom och en viss trygghet. Att slinka in på NK innebär hur som helst ett obligatoriskt besök hos Polo Ralph Lauren, trots att jag sällan ens har pengar med mig och nästan kan sortimentet utantill. Man går in på Paul & Friends men är aldrig speciellt intresserad av vad som erbjuds. Human Scales tittar man in på bara för att stilen tilltalar men det dröjer inte lång tid förrän det bär av till NK Street där jag köpte min jacka från Velour, vilken ni kunde läsa om senast igår. Sanningen är att det är sällan här man gör inköpen trots att de har i princip allt. Skjortor och ytterplagg får man kanske ändå säga att de är bäst på då både Polo Ralph Lauren och Gant finns i byggnaden. Även ytterplaggsspecialisten Barbour brukar locka. När vi ändå talar ytterplagg får man inte glömma att höstens och vinterns stora ytterplaggstillverkare finns på herrarnas våningsplan. Moncler och Fjällräven i samma butik lovar gott inför vintern.


Märken i urval:
Moncler, Fjällräven, Barbour, Junya Watanabe, Polo Ralph Lauren och Human Scales.

Det bästa i sortimentet: Ralph Lauren erbjuder riktigt fina oxfordskjortor men Monclers och Fjällrävens jackor smäller nog högre.


Hugos kommentar:
”Kring jul blir det olidligt."

Hugo


Bildinspiration: Våra vindjackor


Tre fina vindjackor, från vänster: Penfield, Velour och Gant Rugger.

Idag har jag och Gabriel varit och inhandlat en jacka till Gabriel, på SeaLife. Ni har läst om den tidigare när jag gav fem tips från sommarean. Då fanns den 50 procent nedsatt på Très Bien Shop, nu inhandlades den på SeaLife och 70 procent rabatterat pris gjorde att summan hamnade på endast 448,50 kronor. Ett riktigt kap med andra ord. Vi satte emellertid ihop ett litet Bildinspirations-inlägg och uppmärksammade några detaljer som återkom på samtliga jackor, nämligen strapsen med läder-stoppers.


En liten detaljtrend vi uppmärksammat på flera jackor, bland annat våra egna.


Gabriels nya jacka är kanske de mest genuina och genomarbetade.


Gant Ruggers straps är förmodligen de tråkigaste. Istället för vitt kunde strapsen vara i samma färg som de andra jackornas straps och på så sätt matcha tyget vid dragkedjan, som till skillnad från strapsen är väldigt genomarbetad.

Hugo

Dagens Outfit: En av höstens färgskalorI höst kommer några färger att dominera. Bland dem nya för den den här hösten hittar vi brunt. I de flesta fall blir det i andra typer av kombinationer än det ni ser framför er nu. Bland annat är bruna, duffecoats och ökenkängor på väg tillbaka. Jag vill absolut slå ett slag för att bära samma färg i olika nyanser, på så gott som samtliga plagg man bär. Helblått fungerar exempelvis väldigt bra. Att bära helbrunt blir svårt då jeans är en viktig del av höstmodet men då kan man bära bruna accessoarer. Den här mössan från Norse Projects tycker jag är riktigt snygg och matchar man den rätt blir det riktigt bra. Här blir det till exempel perfekt med en brun jacka till. Skorna må se något orangea ut på bilden men i verkligheten är det ljusbrun mocka. De finns på Nitty Gritty till det facila priset 324 kronor och 50 öre.

Jacka: 
Polo Ralph Lauren Tröja: Universal Works Jeans: Nudie Skor: Vans Mössa: Norse Projects Armband: Lena K.

Hugo

Preppy: Avslappnad elegans


Denna cykel framtagen av Gant är en del av priset, värde 8 000 kronor.

Manolo och Industribolaget har tillsammans med Gant anordnat en tävling som går ut på att man ska skriva American Sportswear på ett så träffsäkert sätt som möjligt. Vinnaren får både en cykel värd cirka 8 000 kronor och ett presentkort värt hela 15 000 kronor. Naturligtvis är jag supersugen på båda delarna av priset men kanske viktigast för mig, tro det eller ej, är att verkligen lyckas fånga känslan i American Sportswear. Eller ja, priset är kanske viktigare men sannolikheten att man vinner är så pass liten att jag inte skulle bry mig om att skriva ett bidrag, om jag inte kunde passa på att posta det här på Style by Lindberg. Här kommer mitt bidrag till tävlingen, hur jag har tolkat American Sportswear.


Bild från Gant Ruggers vårkampanj för 2010.

American Sportswear ska vara en ungdomlig stil med influenser från 1970-talets amerikanska collegekultur, vilket inkluderar en rad idrottsaktiviteter. Plaggen ska vara bekväma för vem som helst att gå runt i, något man inte kan säga om den typen av dubbelknäppta kavajer med kontrasterande knappar i pärlemor, som endast Lino Ielluzi och några få andra kan bära upp. Trots att Lino & co lyckas se bekväma ut i sina plagg är det ytterst få som klarar av detta konsstycke. American Sportswear däremot, vänder sig till en betydligt större målgrupp och kan bäras av så gott som vem som helst.


Skjortor att dö för. Kanske inte riktigt, men visst är de fantastiska.

Trots olikheterna finns det flera gemensamma drag mellan American Sportswear och det italienska mode vi kan läsa om, och i huvudsak se bilder på, på bloggar som Men in Italy och The Sartorialist. Allt ska se avslappnat och omedvetet ut. Bär man ett par double monk straps med ett uppknäppt spänne på vardera sko, gör man det för att det ska avdramatisera klädseln och få det att se mer avslappnat ut. Detta är något som syns inom American Sportswear också, totalt medveten omedveten. Att se avslappnad ut på rätt sätt lyckas man bara med om man är fullt medveten om alla knep. Jag och min bror bär till exempel alltid en knapp uppknäppt på button down-kragen, gärna med den frigjorda kragsnibben lite skrynklad.


Grundaren till Unabashedly Prep är något av en pionjär på området.

För att sammanfatta American Sportswear, kan man säga att det är en ungdomlig stil med tydliga preppy-, och däri, sportinfluenser. En stil med lättburna plagg, lätta att känna sig bekväm i och samtidigt är det en nyanserad stil för alla tillfällen. Man kan rent av förkorta American Sportswear till några få ord om man verkligen ville, och i stilens bästa stunder är ”avslappnad elegans” det bästa begreppet att använda. Med en garderob bestående av denna typ av plagg kan man i princip vara föredömligt klädd i de flesta situationer.

Hugo


Höstmode 2010: Hösten på Nitty Gritty


A.P.C.s höstkollektion kommer säljas på Nitty Gritty under hösten.

Till hösten får Nitty Gritty en rad tillskott i form av diverse olika märken. Bland annat kan man nu stoltsera med att sälja produkter från franska jeansspecialisterna A.P.C. och bland annat jackor och stickade tröjor från Nigel Cabourn som vi talat så mycket om här på Style by Lindberg. Gillar man det ni hittar här så är Nitty Gritty butiken med stort b i höst. Att exempelvis den tegelröda jackan från Nigel Cabourn, som vi hade uppe här på bloggen alldeles nyligen, kostar 17 995 kronor kan nämnas, men det går att hitta mycket schysst till mer humana priser också.

Skor, och då i huvudsak kängor, finns det gott om på Nitty Grity. Förutom Red Wing säljs nu också italienska Diemme på Krukmakargatan.

A.P.C. hade tidigare butik i anslutning till Nitty Gritty, från och med i höst försvinner butiken dock, men misströsta inte, de har bara flyttats till Nitty Gritty vilket känns som en förbättring på det totala. Jag gillar nämligen Nitty Grittys ljusa lokaler betydligt mer än A.P.Cs. Något jag lite lätt undrar över är huruvida Nitty Gritty tar över A.P.C.s lokaler eller om det kanske rentav landar ytterligare en högklassig klädbutik på Krukmakargatan.


Moncler V är ett intressant designersamarbete som kommer finnas till försäljning under hösten.

För er som inte läst om Moncler V tidigare, är det ett samarberte mellan franska Moncler och japanska Visvim. Moncler grundades år 1952 i Grenoble och är som bekant kända för sina likväl högklassiga som kultiga dunjackor och kollektionen är designad av Visvims grundare och designer Hiroki Nakamura. Visvim är kanske mest kända för sina skor men är ett märke på frammarsch och säljs bland annat på Très Bien Shop.


Engelska märket Nigel Cabourn är tillsammans med Universal Works, ytterligare tillskott.

Skor är något Nitty Gritty alltid varit bra på och förutom tidigare nämnda Diemme och Red Wing säljer dem Clark's, Vans, Converse, Common Projects och, rätta mig om jag har fel, skor från Paul Smith och RM Williams. De har blivit specialister på de flesta punkterna när det kommer till herrmode och det är bara att lyfta på hatten för en av Stockholms bästa butiker.

Hugo

Dagens Outfit: Klassiska plagg är alltid mode


Om man inte vill hoppa på vare sig skogshuggartrenden eller Urban Hiking-stilen, går det alltid att se bra ut genom att hålla det klassiskt. Man kan säga att dagens utstyrsel tar vid där gårdagens slutade. Här är med andra ord ytterligare en alternativ stil för hösten. Denna är så gott som den samma som den stil vi såg under hösten. Duffeln blir återigen stilbildande då den blir det perfekta ytterplagget för denna Ivy League-influerade höststil. Jag kan tänka mig att ni kan läsa mer om detta i det kommande numret av King, där diverse hösttrender tas upp. Detta kan bäras som det är nu under hösten, adderar man en duffel eller en skepparkavaj, en mössa, halsduk och vantar, är man redo för den svenska vintern.

Cardigan: 
Drake's Skjorta: Gitman Vintage Jeans: A.P.C. Skor: Clark's Klocka: Panerai Glasögon: Anglo American Eyewear Bälte: J.Press

Hugo

Dagens Outfit: Alternativ höststilAtt snabbt ändra sin garderob efter trend blir dyrt och i längden ohållbart. Att utöka den befintliga garderoben med nya grejer för att uppdatera stilen kan istället vara det rätta sättet. I dagens utstyrsel har vi en något höstigare version av vårmodet. En riktigt fin regnjacka i kortare modell med den där lite urtvättade känslan vi talat så mycket om under våren, kan utgöra stommen för höstens utstyrslar också. Detta kommer vi se en hel del av i höst, folk som fortsätter på den inslagna vägen alltså. Att sedan ta in några enstaka plagg från höstkollektionerna räcker för det mesta för att få en lyckad höstgarderob. Senare under hösten blir det viktiga att uppdatera med höstigare färger, något som alltså inte behövs på några månader och denna marina utstyrsel blir såtillvida en perfekt utstyrsel för den tidiga hösten.

Jacka:
Fred Perry Tröja: Stone Island Jeans: Nudie Skor: Red Wing Mössa: Psycho Bunny

Hugo

Höstmode 2010: "Att hålla värmen har blivit mode"


Rustad för vintern känns som det perfekta uttrycket för denna mans utstyrsel.


En skrämmande kall och lång vinter har vi alla i färskt minne, kan det tänkas bli en till? Den kalla vintern har på ett sätt fortmat modet i åtminstone Sverige. Att vara rustad för kyla ska också kunna vara moderiktigt och denna gång är vi bättre förberedda på kylan. Det robusta funktionsmode som dominerar på den svenska modefronten inför hösten, gör att man nästan ser fram emot vintern. Jag har idag hämtat ned mina Red Wing-kängor från vinden och jag är verkligen sugen på att dra på mig dem. Samtidigt vet jag att man ska försöka gå i sneakers så länge som vädret tillåter för blir det en vinter i klass med den förra, dröjer det till början på april innan man får ta på sig ett par igen.


Den kalla vintern öppnar för en försäljningssuccé hos Fjällräven.

Stickade tröjor i ull är även denna säsong något att räkna med och investera i. Att hålla värmen har blivit mode och både islandströjor och sjalkragade varianter står högt upp på modetermometern ytterligare en höst. Mönstren är överlag klassiska och i många fall verkligen "fulsnygga". Exempelvis har A.P.C. en stickad tröja till hösten med en skidåkare i full aktion på. Gant har också en med liknande känsla, deras med amerikanska flaggan på. Mönster med sameinfluenser som renar kan vi också räkna med och det blir intressant att se höstkollektionerna ute i butik.

Robusta kängor har vi talat mycket om här på sistone.

Skor och accessoarer blir också grövre och därmed mer funktionella för vintern. Raggsockor, kängor, mössor, vantar, allt med en tydligt värmande känsla. Ull är mode. Allt som värmer har fått en tydlig uppsving bland trendnissar inför vintern. Detta gör också att dunjackor kommer sälja riktigt bra i Sverige under senhösten. Dun har en förmåga att anpassa sig då den inte släpper in kyla eller värme. Dunet kan andas fruktansvärt bra och man kan i praktiken sitta inomhus med en dunjacka och sedan gå ut med den i 20 minusgrader. Det ska sägas att man heller inte kan släppa ut kroppsvärme och därigenom svalka sig, vilket är nödvändigt under sommaren men inomhus på vintern så ska det faktiskt inte vara plågsamt. Jag rekommenderar det inte men det säger lite om anpassningsförmågan. Det funktionella dunet har dock gjort att man kan kräva stora pengar för jackorna och varianter från Moncler och Fjällräven kostar mellan sex och tiotusen.


Smala funktionsrockar från till exempel Fay får stå tillbaka för stora dunjackor.

Att jobba med lager är en modeklyscha vars aktualitet är enorm under hösten. Se bara på mannen med sjalkragad tröja och Red Wing-kängor, skickligt fotad av The Sartorialist, där kan man tala om att arbeta med lager. Det håller värmen som få andra metoder. Den som uppskattar ett mer dressat mode söker sig till längre jackmodeller, anpassade för att gå ned över en kavaj exempelvis, och för att hålla värmen får man söka sig till hi-tech funktionsmode där rockarna håller sig slimma samtidigt som de håller värmen. Något som kostar. Med detta i åtanke känns det bra att ett billigare och mindre dressat mode är på tapeten. Vad gör man då om man dresscoden på jobbet är kostym? Jo, man söker sig till just funktionsbetonade jackor i slimmare varianter. Det kan kosta ordentligt beroende på hur långt man vill gå men bland annat Barbours quiltade variant går både ned över kavajen och håller värmen förvånansvärt bra. Med en ylletröja under kavajen håller man värmen även en vinter som den gångna.


Raggsockor, snart på var trendkänslig mans fötter. 

Chinos, som jag trodde skulle försvinna efter denna sommar, stannar nog på marknaden minst en sommar till. Under hösten får de dock stå tillbaka och underkasta sig jeansen. Chinos ser inte varmt ut och är heller sällan varmt. Ett par grova jeans däremot är precis lagom snygga och samtidigt värmande för att utmanövrera både chinos och andra byxor, för att inte tala om täckbyxor. Se bara hur det är stylat på Moncler V-kampanjen, jeans matchat med dunjacka och grövsta tänkbara kängor.

Hugo

Bildinpiration: Sista sommardagarna


Det är lätt att se för mycket fram emot hösten, njut av de sista sommardagarna också.


Jag har blivit mer och mer intresserad av fotografi och besöker ofta bloggen Within/Without.


Alla bilder kommer därifrån förutom fotot på seglarskorna.


Det kommer fortfarande fint väder då och då, dessutom är temperaturen bekvämare nu.


Kvällssol på en 38 meter lång segelyacht, kan man begära mindre?

Hugo

Dagens Outfit: Allt man behöver


En tjock, stickad tröja, ett par grövre jeans, en rutig basskjorta, ett par robusta kängor och en jacka som står emot vind och väta är väl precis allt man verkligen behöver under hösten. Saknar man något av dessa plagg är det svårt och ett inköp går inte att vara utan. Det här är alltså vad man faktiskt behöver under hösten, men addera ett par raggsockor, ett par grovstickade vantar och en mössa så blir det både mer anpassat för vintern och roligare att titta på. Accessoarerna är trots allt pricken över i och det blir lätt lite tråkigt utan dem. Den här utstyrseln bevisar kanske just detta, hur viktigt det är med accessoarer och det känns kul att kunna fortsätta på accessoar-temat med lite omvänd psykologi. Samtidigt ska man inte glömma bort att det inte spelar någon roll vad du har för accessoarer om basplaggen du bär ser mediokra ut.

Jacka:
Woodland Tröja: These Glory Days Skjorta: 16thCollection Jeans: Nudie Skor: Diemme

Hugo

Höstmode 2010: Accessoarer


Robusta accessoarer är något jag tror kommer slå stort bland trendnissar i höst och vinter. Raggsockor och stickade vantar i framför allt grått blir perfekta att matcha med västar, flanellskjortor och gedigna kängor. Även sotarmössorna som jag förfärat trodde sjöng på sista versen har klarat livhanken tack vare det höstmode vi går till mötes. Den största trenden, med viss betoning på trenden, är dock ryggsäckar i klassiskt och ofta färgglatt utförande. Här kommer en liten guide till höstens trender vad gäller accessoarer. För utomhusbruk kan tilläggas.Jag skrev tidigare i veckan om att J.Crew kommer sälja Fjällrävens jacka Greenland och dessutom deras klassiska Kånken-ryggsäckar. Funktion och mode i en otvivelaktigt lyckad symbios. Detta måste vara en otrolig ära för Fjällräven då J.Crew vanligtvis är mycket selektiva vad gäller utbudet av annat än det egna märket. Exempelvis har man bara erbjudit glasögon från Ray Ban och Persol, seglarskor från Sperry Topsider och kängor från Alden.Ryggsäckar är alltså det nya svarta som så många journalister och bloggare skulle uttrycka det. Riktigt så långt når naturligtvis inte ryggsäckstrenden. Om något är det nya svarta så är det förmodligen marinblått. Nog talat om färg för ett tag, har varit mycket sådant på senaste tiden. Eller ja, färg ska faktiskt diskuteras vidare. Kånken är som bekant en riktigt färgglad ryggsäck, vanligtvis i gult eller rött. Jag skulle dock akta mig noga innan jag lade 600 kronor på en av dessa ryggsäckar. Färg kan vara kul men då det ofta blir väldigt begränsande i val av övriga färger skulla jag aldrig köpa en annan färg än ljusblått eller mörkrött eller eventuellt tegelröd. Min motivering till detta är enkel. Endast färgen ljusblå fungerar till min Velour-jacka som är i en urtvättad, nästan gråaktig, mörkblå, och samtidigt till min Velour-mössa i en solblekt orange färg. Mörkrött är den enda mer höstiga färg jag kan tänka mig till en Fjällräven Greenland Jacket som planeras värma mig i vinter. Tegelrött fungerar till båda. Framtida köp?

Följaktligen vill jag ge ett råd med förankring i den avslutande meningen i stycket ovan. Blanda -i stort sett- aldrig pastellfärger med dova höstfärger. En ljusblå skjorta kanske man trodde var snygg till det mesta men under en quiltad Barbour-jacka i mörkgrönt fungerar det då inte. Det samma gäller rosa som jag finner som en av de mest svårmatchade färgerna under det senare halvåret.

Hugo


Dagens Outfit: Kanada, NovemberNi får ursäkta de senaste dagarnas fåordiga inlägg men jag har bara tillgång till internet när vi åker och handlar etc. Utstyrslar kan jag dock göra utan det och här kommer den senaste i raden av utstyrslar influerade av skogshuggarmode och bergsklättring. Ytterligare en gång står Nigel Cabourn för jackan, även om denna dunjacka inte är riktigt vad vi är vana vid att engelsmännen på Nigel presenterar. Jag tycker dock att man kan dra en slutsats kring dunjackor. Tegelrött är färgen som gäller när det kommer till denna typ av jacka i vinter. Nedan ser ni en bild från Gant Ruggers höstkollektion men även Moncler V har som bekant gjort en i denna färg till höstkollektionen.Jacka:
Nigel Cabourn Skjorta: ACL x Gant Rugger Jeans: Nudie Skor: Red Wing Mössa: Naval Factory Clothing

Hugo

Sommarmode 2010: Färgerna


Några personliga favoriter, egentryckt t-shirt, Raffe-skjorta och tröja från Boomerang.

När vi ändå är inne på ämnet färg och då i huvudsak för hösten, kändes det som att ett litet färginlägg med fokus på sommaren var på sin plats. Jag tog mammas kamera och drog ut några av mina favoritplagg ut i trädgården på mitt landställe i Småland. Färgskalan talar för sig själv med fyra nyanser av blått. Det har varit marint för hela slanten i sommar och de fyra nyanserna matchas med fördel till vitt för olika typer av seglarlook. 


Skor från Vans.

T-shirten sitter jag i just nu, kombinerad med mina marinblå shorts och espadrillos fungerar det riktigt bra. Skjortan har ni sett på bild tidigare, då kombinerad med ett par Acne-chinos och ett par seglarskor från Sperry Topsider. Min absoluta favoritkombo är just detta men med Boomerang-tröjan över och Vans och mössan från Velour till.


Boomerang-tröjan är inte lila som det kanske ser ut på dessa bilder.

Min relativt nya tröja från Boomarang symboliserar mycket av sommarens mode. Bara att man kallar det saltvattentvättad lin gör att nördar som jag uppskattar den ännu mer. Att den är i en urtvättad blå färg gör det inte sämre.


T-shirt med ankarmotiv som jag tecknat och tryckt själv.

Slutligen måste jag få skryta lite om t-shirten som jag tryckt själv. Den är tryckt på en vit t-shirt från Our Legacy och jag har tecknat och tryckt ankaret själv. Det är ett inside out-print gjort med fotoscreen-teknik. Tillsammans med mina hemsydda shorts är den nästan optimal men marinblå shorts passar i sanningens namn bättre.

Hugo

Bildinspiration: Möt hösten med färg


Fjällrävens klassiska ryggsäck Kånken har fått ett rejält uppsving tack vare det mode som nu sprider sig runt om i världen och jag så varmt förespråkat. Tillsammans med Fjällrävens Greenland Jacket kommer den säljas hos J.Crew i höst läste jag just på King. Kul tycker jag som skrev om den för ett litet tag sedan och troligen kommer bära den när vintern kommer.

Rad 1:
Skor från SeaVees, mössa från Drumohr och armband från Tateossian.
Rad 2: Jacka från Woodland, ryggsäck från Masterpiece x Opening Ceremony och jacka från Polo Ralph Lauren.
Rad 3: Skor från Diemme, mössa från Inverallan och ryggsäck från Seil Marschall.

Hugo

Höstmode 2010: FärgerHösten innebär som vanligt en betydligt mörkare och dovare färgskala och i år med mörkblått och brunt i stommen. Färger som mörkgrönt och urtvättad mörkröd kompletterar och den enda ljusa färgen, som för övrigt överraskar, är vitt. Denna guide till höstens färger utgår från vad jag tycker är det bästa ur höstens mode. Den ena grenen med en American workwear-stil och den andra med fortsatt fokus på ett retroinspirerat fiskarmode. Det är ett klassiskt höstmode vi går till mötes och därmed klassiska höstfärger. Det blir inga vilda inslag av rosa och andra neonfärger, snarare mer naturinspirerade färgskalor med skogshuggarinfluenser.Vita inslag ses framför allt på flanellskjortor och jackor i flanell, där vitt ofta syns som grund i rutiga skjortor med blåa och röda inslag. Se bilden från Gant Ruggers höstkampanj och bilden på Erik Danielson. Flanellskjortorna är, förutom regnjackorna, det som adderar någon stark färg till höstens mode och de röda flanellskjortor som säkerligen inhandlades under vintern får möjligen sällskap av ytterligare, eller blir åtminstone inte förpassade till vinden eller Myrorna.På skosidan är det fortfarande ökenkängor som dominerar och det är lätt att glömma bort att det finns fyra årstider. Det blir förhoppningsvis inte vinter direkt här efter sommaren och man kan såvida inte ta fram Red Wing-kängorna riktigt än. Jag förespråkar såklart klassiska ökenkängor från Clark’s, i ljus mocka, men också deras sko i ljust läder då denna är betydligt snyggare till beiga chinos. Ett inköp kan vara på sin plats för mig som faktiskt inte äger några höstskor.

För några dagar sedan behandlades ämnet regnjackor här på bloggen och som ni säkert märkte håller den urtvättade trenden i sig, med urtvättade regnjackor och andra influenser från ett mer autentiskt fiskarmode, något som öppnar för blått ytterligare en säsong. Det ska i och för sig sägas att blått förmodligen är den mest lättkombinerade och därmed bästa färgen, så den är ganska självklar i vilket mode som helst.

Hugo


Bildinspiration: Unabashedly


Unabashedly Prep fortsätter att spruta ur sig extremt snygga bilder på folk som verkligen har förstått sig på det där med preppy. Min favoritblogg för tillfället. På bilden ser vi mannen som startade bloggen, en vanligt förekommande inspirationskälla på bloggen. Förutom storleken på slipsknuten i förhållande till kragen är detta en fulländad utstyrsel. Något som är oerhört underskattat är boucle belts, ett sådant som ni kan se på bilden gör sig utmärkt med både kostymbyxor och jeans.

Gabriel

Dagens finkultur: BoktipsJag uppskattar mat mer än de flesta jag känner och definitivt mer än de flesta i min ålder. För cirka tre veckor sedan läste jag en väldigt bra bok som skulle tilltala vilken gourmet som helst och alla språkfantaster också för den delen. Språket är oerhört bra med en avancerad meningsuppbyggnad men några konstiga ordval, vad jag tolkar som översättningsmisstag, förtar lite av det språkliga. Hur som helst låg jag och gav ifrån mig små guturala läten av njutning medan jag läste om kryddor, örter, fiskrätter och bakverk. Bland de mest njutbara böcker jag läst så om ni behöver en bok till den här typen av regniga dagar, köp den.

Hugo

Dagens Outfit: Regnig oktoberdagFunktionella basplagg regerar de skandinaviska butikernas utbud just nu och den kalla vinter vi lämnat bakom oss har satt sin prägel på efterfrågan. Varma tröjor och robusta kängor känns som ett måste till vintern. Jeans är att föredra snarare än chinos och på det stora hela är vi påväg från preppy till ett mer gammaldags funktionsmode. Med detta grövre mode ersätts också v-ringade tröjor av crewnecks. Flanellskjortorna blir kvar till vintern och det förutspådda skogshuggarmodet får sakta fäste eller åtminstone influerar den övriga marknaden. Jag har just åkt till Småland men Gabriel är trevlig nog att posta detta förberedda inlägg. Jag tror att jag i bästa fall kan se till att uppladdningsfrekvensen inte rubbas över huvud taget.

Jacka:
Nigel Cabourn Tröja: Universal Works Skjorta: Brooks Brothers Black Fleece Jeans: Nudie Skor: David Z x Red Wing Mössa: Psycho Bunny

Hugo

RSS 2.0