Shoppingguiden: De stora varuhusen


Moncler har fina jackor på NKs herrvåning.

Jag har fått önskemål om en guide till Stockholms butiker ungefär på samma sätt som King har sin återkommande serie "Kings stora shoppingguide". Riktigt på det sättet har jag inte valt att göra det med endast en butik åt gången utan snarare en kategori butiker åt gången. Här kommer del 1 med fokus på de stora varuhusen, det totala antiklimaxet till små, noga utvalda second hand-butiker som få känner till som några särskilt modehajpade butiker. Det är dags för guiden till de stora varuhusen med breda sortiment. Alla ligger i anslutning till T-Centralen, centrum och det är kanske heller inte så konstigt. Var ska man sätta ett varuhus med flera våningsplan mode om inte i mitten av stan? Butikerna är nu listade i den ordning jag snabbast går till dem hemifrån.
PUB:
Till att börja med erbjuder PUB en blandad kompott av några av mina favoritmärken, Our Legacy, Velour, Hope och framför allt Gant Rugger. Har man ont om tid är det hit man går på grund av detta och att det ofta är på vägen till tunnelbanan om jag ska någonstans. Det hela är med andra ord ett litet shoppingparadis för den som vill förkovra sig i detaljer på urtvättade ytterplagg, randiga oxfordskjortor och trevliga crewnecks. Velour gör ofta fantastiskt snygga plagg i dålig kvalité, något man vet om men ändå kan man luras till inköp. Jag har dock aldrig ångrat ett inköp från Velour och faktum är att de plagg jag kommer använda mest i höst är just därifrån. Our Legacy älskar vi alla även om de kanske står och trampar lite i sitt modeskapande för tillfället. Det är oavsett ett märke att lita på när det kommer till basplagg och man ska tänka på att de lagt ribban så otroligt högt, vilket kanske föranlett ett något svalare intresse för de senare kollektionerna.


Märken i urval:
Our Legacy, Acne, Velour, Gant Rugger, Uniforms for the Dedicated och Hope.

Det bästa i sortimentet: Oxfordskjortor, urtvättade tröjor och stundtals riktigt snygga jackor.


Hugos kommentar:
”Har man ont om tid är det hit man går.”


NN07 säljs på Åhléns City.

Åhléns City: Efter PUB bär det ibland av till Åhléns City och då är det framför allt Dockers, Acne, NN 07 och Our Legacy som lockar. Dessutom finns både J.Lindeberg, Gant, Tommy Hillfiger och, rätta mig om jag har fel, Hope, i lokalen. Jag tycker dock att Åhléns sortiment snabbt blir uttjatat och det är förvånansvärt lite kläder som trängts in på herrarnas våningsplan. Att de inte erbjuder den kompletta kollektionen från exempelvis Our Legacy gör att man hellre går till PUB eller Our Legacys butik på Krukmakargatan. Det finns dock en sak som gör Åhléns City till något av ett måste om man ändå har tid. De säljer nämligen kläder från Polo Jeans & Co, ett märke som stundtals erbjuder bland de snyggaste plaggen jag sett. Gillar man urtvättad preppy så är Polo Jeans & Co något att kolla upp. Märket säljs också på SOLO.

Märken i urval: Our Legacy, Acne, Dockers, Gant, NN07, Polo Jeans & Co.

Det bästa i sortimentet: Just nu finns det en sjalkragad tröja i en kraftigt urtvättad blå färg, från tidigare nämnda Polo Jeans.

Hugos kommentar: "Åhléns City är, Polo Jeans i all ära, det över lag sämsta av dessa varuhus."En av många snygga, avskalade NK-reklamer.

Nordiska Kompaniet: Jag är i min värld uppvuxen i denna byggnad och frågan är hur många gånger jag gick här som barn, hand i hand med min farmor. Hur sjukt det än låter förknippar jag verkligen dofterna på NK med min barndom och en viss trygghet. Att slinka in på NK innebär hur som helst ett obligatoriskt besök hos Polo Ralph Lauren, trots att jag sällan ens har pengar med mig och nästan kan sortimentet utantill. Man går in på Paul & Friends men är aldrig speciellt intresserad av vad som erbjuds. Human Scales tittar man in på bara för att stilen tilltalar men det dröjer inte lång tid förrän det bär av till NK Street där jag köpte min jacka från Velour, vilken ni kunde läsa om senast igår. Sanningen är att det är sällan här man gör inköpen trots att de har i princip allt. Skjortor och ytterplagg får man kanske ändå säga att de är bäst på då både Polo Ralph Lauren och Gant finns i byggnaden. Även ytterplaggsspecialisten Barbour brukar locka. När vi ändå talar ytterplagg får man inte glömma att höstens och vinterns stora ytterplaggstillverkare finns på herrarnas våningsplan. Moncler och Fjällräven i samma butik lovar gott inför vintern.


Märken i urval:
Moncler, Fjällräven, Barbour, Junya Watanabe, Polo Ralph Lauren och Human Scales.

Det bästa i sortimentet: Ralph Lauren erbjuder riktigt fina oxfordskjortor men Monclers och Fjällrävens jackor smäller nog högre.


Hugos kommentar:
”Kring jul blir det olidligt."

Hugo


Kommentarer
Postat av: Gustaf

Riktigt trevligt inlägg. Jag bor dessvärre inte i Stockholm och har rätt långt dit (bor i Jönköping). Ska försöka ta mig till Göteborg när affärerna har fått in höstens kollektioner då utbudet här är fruktansvärt dåligt.

Skulle mer än uppskatta en shoppingguide med bra webshopar i samma upplägg som detta.Mvh

2010-08-22 @ 22:39:37
Postat av: Magnus

Detta gillas, bra rätt så utredande inlägg om Stockholms klädjättar. Tycker om ambitionen att utreda butiker på det sätt du skriver att du skall göra, webshopparna skulle, som nämnt av gustaf, kunna vara en trevlig avslutning på denna serie av inlägg.Egentligen ville jag bara love-bomba lite på denna blogg, som är bland de trevligare bloggarna där ute.Hare fint!

2010-08-23 @ 00:31:48
Postat av: Hugo

Gustaf och Magnus: Verkligen kul att ni gillar det ni läser här. Ett inlägg med fokus på webshoppar är redan inplanerad i serien och det dröjer inte länge innan ni kan läsa om just detta.Hugo

2010-08-23 @ 20:28:58
URL: http://stylebylindberg.se/
Postat av: Anonym

riktigt bra initativ! ta gärna med lite mindre butiker som tex nitty gritty, terrace(?), Sneakers n stuff, herr judit och andra liknande butiker!

2010-08-23 @ 22:11:46
Postat av: Hugo

Absolut, ett sådant är också inplanerat.Hugo

2010-08-24 @ 16:52:52
URL: http://stylebylindberg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0