Höstmode 2010: "Att hålla värmen har blivit mode"


Rustad för vintern känns som det perfekta uttrycket för denna mans utstyrsel.


En skrämmande kall och lång vinter har vi alla i färskt minne, kan det tänkas bli en till? Den kalla vintern har på ett sätt fortmat modet i åtminstone Sverige. Att vara rustad för kyla ska också kunna vara moderiktigt och denna gång är vi bättre förberedda på kylan. Det robusta funktionsmode som dominerar på den svenska modefronten inför hösten, gör att man nästan ser fram emot vintern. Jag har idag hämtat ned mina Red Wing-kängor från vinden och jag är verkligen sugen på att dra på mig dem. Samtidigt vet jag att man ska försöka gå i sneakers så länge som vädret tillåter för blir det en vinter i klass med den förra, dröjer det till början på april innan man får ta på sig ett par igen.


Den kalla vintern öppnar för en försäljningssuccé hos Fjällräven.

Stickade tröjor i ull är även denna säsong något att räkna med och investera i. Att hålla värmen har blivit mode och både islandströjor och sjalkragade varianter står högt upp på modetermometern ytterligare en höst. Mönstren är överlag klassiska och i många fall verkligen "fulsnygga". Exempelvis har A.P.C. en stickad tröja till hösten med en skidåkare i full aktion på. Gant har också en med liknande känsla, deras med amerikanska flaggan på. Mönster med sameinfluenser som renar kan vi också räkna med och det blir intressant att se höstkollektionerna ute i butik.

Robusta kängor har vi talat mycket om här på sistone.

Skor och accessoarer blir också grövre och därmed mer funktionella för vintern. Raggsockor, kängor, mössor, vantar, allt med en tydligt värmande känsla. Ull är mode. Allt som värmer har fått en tydlig uppsving bland trendnissar inför vintern. Detta gör också att dunjackor kommer sälja riktigt bra i Sverige under senhösten. Dun har en förmåga att anpassa sig då den inte släpper in kyla eller värme. Dunet kan andas fruktansvärt bra och man kan i praktiken sitta inomhus med en dunjacka och sedan gå ut med den i 20 minusgrader. Det ska sägas att man heller inte kan släppa ut kroppsvärme och därigenom svalka sig, vilket är nödvändigt under sommaren men inomhus på vintern så ska det faktiskt inte vara plågsamt. Jag rekommenderar det inte men det säger lite om anpassningsförmågan. Det funktionella dunet har dock gjort att man kan kräva stora pengar för jackorna och varianter från Moncler och Fjällräven kostar mellan sex och tiotusen.


Smala funktionsrockar från till exempel Fay får stå tillbaka för stora dunjackor.

Att jobba med lager är en modeklyscha vars aktualitet är enorm under hösten. Se bara på mannen med sjalkragad tröja och Red Wing-kängor, skickligt fotad av The Sartorialist, där kan man tala om att arbeta med lager. Det håller värmen som få andra metoder. Den som uppskattar ett mer dressat mode söker sig till längre jackmodeller, anpassade för att gå ned över en kavaj exempelvis, och för att hålla värmen får man söka sig till hi-tech funktionsmode där rockarna håller sig slimma samtidigt som de håller värmen. Något som kostar. Med detta i åtanke känns det bra att ett billigare och mindre dressat mode är på tapeten. Vad gör man då om man dresscoden på jobbet är kostym? Jo, man söker sig till just funktionsbetonade jackor i slimmare varianter. Det kan kosta ordentligt beroende på hur långt man vill gå men bland annat Barbours quiltade variant går både ned över kavajen och håller värmen förvånansvärt bra. Med en ylletröja under kavajen håller man värmen även en vinter som den gångna.


Raggsockor, snart på var trendkänslig mans fötter. 

Chinos, som jag trodde skulle försvinna efter denna sommar, stannar nog på marknaden minst en sommar till. Under hösten får de dock stå tillbaka och underkasta sig jeansen. Chinos ser inte varmt ut och är heller sällan varmt. Ett par grova jeans däremot är precis lagom snygga och samtidigt värmande för att utmanövrera både chinos och andra byxor, för att inte tala om täckbyxor. Se bara hur det är stylat på Moncler V-kampanjen, jeans matchat med dunjacka och grövsta tänkbara kängor.

Hugo

Kommentarer
Postat av: Alex W

Första gången jag ser ett par kängor av den där typen som jag skulle kunna tänka mig att bära. Vad är det för märke?

2010-08-13 @ 12:06:31
Postat av: Hugo

Alex W: Det är Red Wing-kängor som kostar runt 2000 kronor.Hugo

2010-08-13 @ 12:40:00
URL: http://stylebylindberg.se/
Postat av: Jocke & Linda

Hej!Vill Du vara så snäll och svara på "Dagens jävla" fråga!!!http://fuckingjb.blogspot.com/2010/08/dagens-javla-fraga-138.htmlTack på förhand!!!MvhJocke & Linda

2010-08-13 @ 12:52:14
URL: http://www.modebloggarsuger.just.nu/
Postat av: anneli mendez

snyggt :)kolla & komentera min blogg: http://annelimendez.blogg.se!

p.s har varit i italien för 1 dag sen, kolla gärna bilderna ;)

2010-08-13 @ 13:25:07
URL: http://annelimendez.blogg.se/
Postat av: claudia

man ska klä sig varmt när det är kallt så det är ju bra. :)

2010-08-13 @ 13:31:46
URL: http://qlaudiia.blogg.se/
Postat av: lina

Hej! Vill du vara med och tävla om ett par cheap mondayjeans? Gå då in på min blogg och läs tävlingsreglerna! :)

2010-08-13 @ 13:45:52
URL: http://linabergs.blogg.se/
Postat av: Hugo

Jocke & Linda: Mm, nu har jag gjort det.anneli mendez: Kul att du tycker det. Var inne och kollade på din blogg också.claudia: Haha. Ja, det är klart.lina: Nej, tyvärr så orkar jag inte.Hugo

2010-08-13 @ 14:24:30
URL: http://stylebylindberg.se/
Postat av: Anonym

Within/Without länken? :))

2010-08-15 @ 12:59:45
Postat av: Hugo

Okej, har fixat det nu. Ledsen för att det tagit tid.Hugo

2010-08-15 @ 18:38:16
URL: http://stylebylindberg.se/
Postat av: Anonym

Ingen fara :) men det ser ut som att bloggen är nere eller nåt ;c

2010-08-15 @ 20:00:36
Postat av: Hugo

Ja, tror de har lite tekniska problem med någon server eller liknande.Hugo

2010-08-15 @ 23:44:33
URL: http://stylebylindberg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0