Vårda dina mockaskor - tre enkla knep

forvaring_skoblock.jpg

Jag har som ägare till ett par ökenkängor tvingats erfara hur mycket jobb som krävs för att få dem att se respektabla ut. Smuts och framför allt damm fastnar gärna och ofta på materialet mocka och kan ge dem ett riktigt skabbigt utseende. Det finns dock några knep som kan underlätta för dig som är ägare till ett par mockaskor.

Skoblock:
Om du verkligen är mån om att ha ett par mockaskor i nyskick så ska du definitivt investera i ett par skoblock i cederträ. Cederträet har den egenskapen att det bevarar fetterna i skinnet vilket på lång sikt kan påverka både skinnets vattenresistans och motverka att de blir sladdriga i skinnet. Dessutom har cederträ klart bättre vattenabsorbtion än andra träarter och framför allt plast-skoblock. Att låta trät suga ut vätskan ur ett par fuktiga skor kan förlänga livslängden med ett antal år.

Impregnering: Att impregnera sina ökenkängor eller andra mockaskor är ett måste. Det bästa alternativet för just mockaskor är diverse sprayer för det behåller glansen i mockan utan att de för den sakens skull ser fettiga ut. Du skall heller inte använda skorna innan impregnering för då riskerar de att få fula mörka märken  

Borstning: Att ett par mockaskor kan bli som nya av bara en snabb borstning är helt sant. Du skall dock inte borsta dem alltför ofta eller för mycket, för mockan blir snabbt sliten och förlorar då sin glans. Alla sliter ut sina skor på vissa speciella ställen och där ska man helst undvika att rugga upp mockan. Jag till exempel sliter alltid ut skorna strax under höger ankel och att borsta med mockaborsten på en sådan plats skulle kunna bli förödande för att uttrycka sig smått överdramatiskt.

Hugo

Kommentarer
Postat av: jjjjjjjakob

hur många läsare har ni?

2009-09-12 @ 12:37:48
Postat av: Hugo

Just nu så har vi ungefär 120 per dag på den här och ca 75 på den gamla plattformen (se http://hugosmode.bloggsida.se/ )



Hugo

2009-09-12 @ 17:17:29
URL: http://stylebylindberg.blogg.se/
Postat av: jakob

ok. ser att det går bra för er då. så roligt. menar ni på unika då

2009-09-23 @ 19:33:59

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0