Plagg: Konsten att bära jeans



Att klä sig stiligt men avslappnat är inte det enklaste. Men ett ledord i jakten på en snygg avslappnad klädsel kan vara jeans. Vi har kommit fram till att jeans är ett av de bästa och mest självklara plaggen att ha i sin garderob. Användningsområdena är obegränsade och addera ett par tunnare chinos för sommarbruk till garderoben och din byxgarderob är komplett. Jeans fungerar såväl  till en avslapnad rutig skjorta och tygskor som till en skräddad kavaj och wholecuts. Jag skulle rekomendera tweedkavaj till det sista alternativet. Till en mer klassisk klädsel kan det vara trevligt att sy slag på jeansen eller varför inte ha pressveck på dem. Ett avslut som slutar några millimeter över skon är snyggt till vilken stil du än bär.

Märkesval: När du väljer märke ska du ha i åtanke att du ska kua ha dem länge och slita dem efter dig själv. Ett par Levi's är ett utmärkt val, jag finner också en stor förkärlek till Our Legacys jeans. Acne och Weekday är ju kända för sina jeans men sanningen är att kvalitén inte är särskilt bra. Något par Weekday-jeans per säsong blir det ändå när 75% rean bryter ut.



Uppkavlat eller nedkavlat:
Till kängor tycker jag att det bästa är att kavla jeansen. Kanske inte lika grova uppvik som ovan men i alla fall. Utan skor på fötterna (det vill säga i hemmet), eller eventuellt med ett par tygskor på fötterna så är det snyggast att ha nedkavlat. Bara att begreppet "nedkavlade jeans" finns är rätt sjukt och bevisar vilken oerhörd trend det blivit med uppkavlade byxor.



Passform: Den ultimata passformen skulle jag nog beskriva som tightare över låren och pösigare från knät och ned. En väldigt rak passform vill säga. Detta har en rad svenska märken snappat upp och de som gör det bäst är Our Legacy och The Local Firm. Efter några år med extremt smal passform är rakare och jeans med en mer ledig passform åter på tapeten. Ovan ser ni ett bra exempel på hur ett par jeans med lie rymligare passform kan fungera i en lite "skandinavisk" utstyrsel, och nedan kan ni beskåda en lite mer italiensk silhuett. Bilden nedan visar också hur snyggt det kan vara med pressveckade jeans.



Visste du att? De jeans som vi bär och känner som Levi´s skulle lika gärna kunna heta Lob´s, om det inte vore för att den tysk-amerikanske skräddaren bytt namn från just Lob till Levi.

Hugo och Gabriel

Kommentarer
Postat av: CJ

Bra inlägg!

2009-11-26 @ 11:22:40

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0