Ur arkivet: Sveriges fyra ledande preppy-märken


Här kommer uppföljaren till Jänkaren-de bästa amerikanska preppymärkena och Anglofilen. Nu gäller det Sveriges fyra ledande preppymärken även om det finns en del frågetecken kring dessa. Our Legacy har snarare utvecklat en egen stil med preppyinfluenser och Gant är urspr
ungligen ett amerikanskt märke med ukrainsk påbrå plus ägda till ca 25 procent av LVMH. Men om jag struntade i att skriva om dessa märken skulle det här inlägget bli ganska så tråkigt, inte sant?


Morris: Ett renodlat preppymärke med en touch av den klassiska herrekipering och det kommer från Sveriga. Ja, Morris håller sig helt klart inte till det stereotypa svenska märket. Morris var först en butik som ägdes av den klädintresserade greven Thure Bonde. Han var först i Sverige med att erbjuda märken som Dior, Chester Berry och Karl Lagerfeldt. Senare så blev Morris uppköpt och blev det som vi känner till idag.  Jag och Gabriel har till våren blivit stormförtjusta preppymärket Morris. De har i stort sett alla plagg en preppygarderob kan tänkas behöva men oftast bara i en färg eller modell. Välsittande chinos, en marinblå blazer och en crickett-tröja med emblem som inte är kabelstickad, om man nu kan kalla det för en crickett-tröja då. En rolig detalj med Morris är att de använder sig av att ha en färg under kragen som skiljer sig från resten av blazern. Så om man då vill fälla upp kragen så har man en excentrisk detalj på köpet. De färglada kragfodrerna följs upp av många andra starkt färgade detaljer vilket jag tycker om inom preppyn. De plag som har nämts är några av de som kommit till NK:s Morrishörna stationerad intill Hackett. De erbjuder i övrigt också rugbytröjor, v-ringade tröjor, cardigans, skjortor och pikéer. Dessutom kan jag med glädje tipsa om deras shorts som ni kan spana in på nelly.com via länken här.

Gant: "Välklätt men inte uppklätt". Det svenska märket Gant är bland de ledande märkena inom preppy. Men det blev inte svenskt förrän 1999, då Pyramid Sportswear of Sweden köpte Gant från Phillips-Van Heusen. Pyramid Sportswear of Sweden numera Gant Pyramid AB, hade då redan ägt Gant en gång men sedan sålt det vidare. Vissa påstår att det var under ledningen av Gant Pyramid AB som Gant blev ett globalt märke. 1914 kom den ukrainske immigranten Bernard Gant till USA. Där tog han jobb som specialiserad skjortkrage-skräddare. Några år senare mötte han sin blivande fru som var knapp och knapphåls-specialist och jobbade för samma företag. 1947 hoppade Bernards bror av flottan för att hjälpa till med broderns allt mer framgångsrika företag. Gant hade redan då börjat sälja skjortor hos J.Press och Brooks Brothers. Deras skjortor blev alltmer använda och kända för sin fina kvalitet. Under en tid i mitten av 60-talet var Gant världens näst största skjorttillverkare. 1967 sålde dock familjen Gant sitt företag och det har nu ägts av flera företag. Gant ägs för närvarande av svenska Gant Pyramid AB till 57 % och av  Bernalt Arnaults  LVMH (Luis Vuitton Moet Hennessy) till 24 %.

Deras nya kollektion innehåller mängder av färger. Röda chinos matchas med cerisrosa skjortor i tartanmönster. Självklart finns alla basplaggen kvar och jag känner mig ruggigt sugen på en rugbytröja därifrån. Deras polopikéer - om man nu kallar det så - är ruggigt snygga och dessa rekommenderar jag varmt. Gant är något av ett Ralph Lauren Light och man har i stort sett samma plagg fast i smalare utbud, färger och modeller.


Boomerang:
Jag skulle kalla Boomerang för ett bra märke. Men det har tyvärr tagit för mycket prägel av de som  bär märket. I Boomerangs fall så har det tyvärr blivit överanvänt av folk med tråkig och medioker klädsmak. Boomerang grundades 1976 av Keneth Andram och Peter Wilton. Ända sedan dess har de haftideén om att tillverka casualkläder som inte tummar på kvalitén. Idag så har märket ett koncept som de kallar för Scandinavian Preppy. De menar att Scandinavien Preppy är som en blandning mellan den Amerikanska sport-preppyn och den uppklädda anglofila preppyn. De har alltså lättburna plagg som ändå ger ett dressat intryck. Boomerangs kollektioner består mestadels av chinos i basfärger och Oxfordskjortor med den karaktäristiska röd/gröna bommerangen på den tredje knappen. En ständig inspirationskälla till deras kläder är segling och diverse marina aktiviteter. Som avslutning vill jag bara säga att det är tråkigt att märket har blivit klassat som lite jante-svennigt för det är ett helt okej märke som erbjuder tidlösa och kvalitetssäkra plagg till ett relativt bra pris.Our Legacy:
Ett favoritmärke för mig, Gabriel och uppenbarligen flertalet av våra läsare, är Our Legacy. Många förknippar Our Legacy med button-down skjortor och chinos men märket är betydligt bredare än så. Deras aktuella vårkollektion innehåller bl.a ett stort antal skjortor i mestadels oxfordtyg. Dessa utsmyckas av både klubb och - button-down kragar. Ofodrade kavajer och accessoarer som flugor och flätade läderbälten finner man även i kolektionen. Ett material man använt sig mer av än tidigare är Manchestertyg och detta återfinns bl.a på ofodrade kavajer och byxor. De har med andra ord hoppat på "boomen" med bredspårigt Manchestertyg precis som så många andra preppyinfluerade märken. Det svenska har just öppnat sin första egna butik på Krukmakargatan 24 på södermalm i Fred Perrys gamla lokal. Detta, i anslutning till "nya" Nitty Gritty, som alltså tvingades lägga ned verksamheten ett tag, men nu återupptagit den och flyttat in på nytt i sin gamla butik på Krukmakargatan i Stockholm.


Märkena Stenströms och framför allt Oscar Jacobsson bör kanske även dem få ta en plats i det här inlägget men efter att ha tänkt över det så har vi bestämt oss för att endast nämna dem så att våra läsare ser att vi har haft dem i åtanke.


Hugo


Kommentarer
Postat av: Fredrik

Alla fyra fina märken.Vet du förresten om Our Legacy har släppt bilder på sin höstkollektion?

2009-07-21 @ 16:36:27
URL: http://ourclothes.blogg.se/
Postat av: Hugo

Nej tyvärr Fredrik har inte sett något. Jag gillar din blogg för övrigt.Hugo

2009-07-21 @ 18:12:18
URL: http://stylebylindberg.blogg.se/
Postat av: Fredrik

Okej, får hoppas att de gör det snart så att man kan sikta in sig på ett par fina plagg till ruskvädret.Ja, tack detsamma, den här är helt klart en av de bästa.Fredrik

2009-07-21 @ 19:57:14
URL: http://ourclothes.blogg.se/
Postat av: Hugo

Ja, håller helt med. Ett par chinos och någon rutig skjorta skulle inte sitta fel i höst.Hugo

2009-07-23 @ 11:43:54
URL: http://stylebylindberg.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0