Ur arkivet: 9 snygga detaljer

Ja, jag och Gabriel faller lätt för de flesta utstuderade detaljer. Därför tänkte jag lista de 9 snyggaste av dessa detaljer samt tips som underlättar för att använda sig av dem. Dessa små detaljer kan röra sig om udda färgkombinationer, uppknäppta knappar eller bara helt enkelt var man har sina handskar. Alla detaljer kanske inte är så speciellt snygga men de signalerar alla ett visst mått av stil, medvetenhet och de har förmågan att lätta upp en annars lite för intetsägande utstyrsel. Med andra ord är dessa detljer mer eller mindre gjorda för att pigga upp en tråkig kontorsklädsel. Att ingen av dessa detaljer får överanvändas är underförstått.Rocken över axlarna:
En sak man kan göra för att avdramatisera en tillknäppt klädsel, är att hänga rocken på ett slappt sätt över axlarna. Snyggt och stilrent men ack så utstuderat. Att se detta på folk behöver dock inte betyda att de har någon extrem koll för trots allt kan man hänga rocken över axlarna utan att se det som någon grym detalj för outfiten.


Tips:
Jobba med lager, kanske en blazer med en stickad tröja under, kan passa att bäras med rocken hängande över axlarna.


Klockan utanpå skjortmanchetten:
Detaljen vars innovatör är den mycket rika Italienaren Gianni Agnelli som förutom utspelet med hans sätt är bära klockan även är känd för sin i övriga oklanderliga klädsel. Vissa påstår att han använde det som ett skydd för nickeln inte skulle få kontakt med hans hud detta på grund av hans nickellalergi. Andra påstår att det kommer av ren tristess över hur klockan vanligtvis brukade bäras. Detta funkar på vissa men i flera och kanske de flesta fall, ser det bara för pretentiöst ut. Om man matchar ett klockarmband i brunt läder med en vit skjorta under en skräddad kavaj gör sig denna detalj verkligen snygg.


Tips:
Se till att klockarmbandet matchar. Om det är ett läderarmband ska det matcha skorna och om det är ett canvasarmband ska det matcha skjortan, slipsen eller kavajen.


Uppknäppt rock-/kavajärm:
Kanske inte så särskilt snygg detalj, men att ha rockärmen eller kavajärmen uppknäppt signalerar verkligen att du har koll på mode och är en stilmedveten person. Passar sig kanske allra bäst på en tweedrock av slim modell. För så är det ju i viss utsträckning, du ser smalare ut med uppknäppta ärmar om du har en smal midja och du ser bara tjockare ut med uppknäppta ärmar om du inte har en. Smal midja alltså...


Tips:
Använd till vardags och på fritiden för att ge ett avslappnat uttryck.


Handskarna i bröstfickan:
Klassisk detalj som alltid är snygg. Viktigt är dock att du matchar handskarnas färg med skorna. Denna detalj är flitigt använd av Sartorialisten (Scott Schuman)


Tips:
Det är klart snyggare med bruna läderhandskar än svarta om de ska användas till detta ändamål.Glasögon i bröstfickan:
Denna accessoar är jag lite petig med. Glasögonen får inte vara alltför rektangulära, för stora eller för utstickande på något sätt. Gärna lite Ben Silver-influerade brillor av runt slag. Se bilden (hämtad från Manolo) så förstår ni vad jag menar.


Tips:
Använd dig sparsamt av denna detalj, den blir lätt uttjatad och dessutom finns det risk att du töjer ut kavajfickan så att den ser aningen sladdrig ut.


Ett uppknäppt spänne -på dina dubbelknäppta munkskor:
Kanske den snyggaste detaljen av dem alla. Att ha översta spännet uppknäppt på de dubbelknäppta munkskorna är en viktig detalj som alltid gör sig bra. Däremot att ha uppspänt spänne på en enkelknäppt munksko är inte alls lika stilfullt och näst intill en miss, så köp dubbelknäppta är mitt råd. För du vill ju kunna glänsa med roliga detaljer, eller hur? Eller så har du helt enkelt väldigt höga anklar så att det inte går att knäppa hela vägen, men hur troligt är det? Skulle bara kunna hända Gabriel...


Tips:
Detta må vara en smaksak men jag tycker det passar bäst med ett uppknäppt spänne på bruna munkskor i läder.


Uppknäppt button-down krage:
Detta började jag med efter att utmärkta serien Stockholmsnatt nämnt det i en av sina seriestrippar. Snyggt och diskret samt att det visar att du har koll och troligen känner till även rsten av dessa utstuderade detaljer du kan göra med din klädsel. En "fritidsdetalj" som passar sig utmärkt till ett fritidsplagg.


Tips:
Använd detta tips kanske inte enbart men i alla fall i huvudsak, när du har en v-ringad över. Det är klart snyggast.


Bild från Stiljournalen


Utstuderade strumpor:
Randiga eller prickiga, strumpor i skrikiga färger eller kanske inga alls? Allt funkar utom svarta, vanliga, tråkiga fotvärmare i bomull. För så är det ju av någon anledning, kashmirstrumpor i pastellfärger som kikar fram under ett par kostymbyxor med ett veck, är det snyggaste som finns. Happy Socks är det svenska märke som erbjuder roligast och kanske snyggast strumpor, annars är Paul Smith mitt favoritmärke när man talar strumpor. Mörkröda strumpor är vad jag gillar bäst men det är ju en smaksak.


Tips:
Strumpor kan gärna vara extrema men ibland är inga strumpor alls det som piggar upp outfiten och drar till sig blickarna.


Uppfälld krage på kavajen:
Gör sig absolut bäst på tweedkavaj. Folk använder sig i alldeles för lång utsträckning av denna detalj som i mångas ögon är lite brattig, men om man bär upp denna lilla outfitförhöjare på rätt sätt så kan det vara riktigt snyggt. Viktigt alltså att leta kavaj med snygg färg på underkragen då den kommer att synas.


Tips:
Bär en utstickande färg på fodret under kragen för att dra till extra blickar, men du kan också låta den var diskret så att inte den stjäl blickar från övrig klädsel. Det är ju helheten som räknas.


Hugo och Gabriel


Kommentarer
Postat av: albin

han heter Gianni Agnelli;)

2009-08-09 @ 05:43:47
Postat av: Hugo

Äh... Ja det är helt riktigt...Hugo

2009-08-09 @ 12:09:02
URL: http://stylebylindberg.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0