Vintermode 2010: Vinterns ytterplagg


Oljerock i parkasmodell signerad Our Legacy.

Till att börja med behöver vinterjackor uppfylla några viktiga krav. Dessa krav är relativt självklara men kan ändå vara värda att påpekas. Till att börja med behöver jackan hålla värmen, inte bara under en mild vinter i stan utan i alla lägen. Förutom detta är naturligtvis utseendet, och då i huvudsak färgen, något att tänka över. En alltför färgglad jacka tröttnar man snabbt på och dessutom är de svårare att kombinera andra plagg, och likaså accessoarer, till. Det tredje kravet är att jackan måste gå ner över kavajen om man är tvungen att bära denna typ av plagg. Detta gör att duffelcoats och andra typer av varmare rockar är väl anpassade för hel kostym. Här har jag dock gått in på några andra typer av ytterplagg.


Klassisk parkas från Engineered Garments. Pris: 5 200:-

Slitna parkasmodeller kommer vi se en hel del av under vintern. Senast det var riktigt inne så var det i stort sett endast svarta varianter man såg, i år är fallet ett helt annat. I huvudsak är vinterns parkasmodeller gröna eller bruna, gärna i ett slitet utförande. Till dagens inlägg har jag valt ut två parkasmodeller i lite olika utföranden, just för att visa hur de kan se ut och sedan kombineras. Den övre från Engineered Garments är en väldigt typisk parkas i sann mods-anda. Många fickor, stor luva och lite bredare passform. Förutom fodret gör den luftiga passformen att jackan fungerar bra som vinterjacka. Den håller på ett effektivt sätt kroppsvärmen från att fly och ersättas av kallare, omkringliggande luft.


Our Legacy har förutom denna ett antal dressade rockar, denna kostar 3 250:-

Den andra är brungrön och i ett vaxat material eller snarare "oljerocksmaterial". Fördelen med detta material är att det är helt vattenavstötande och så tätt att det håller värmen ganska bra. Vad som krävs för att denna jacka ska vara fullgod som vinterjacka är ett foder. Lättmatchad färg, klassisk design -som påminner om klassiska regnjackor- med fina detaljer.


Fjällräven Greenland Winter Jacket, 2 299 kronor på bland annat Naturkompaniet.

Redan under slutet av sommaren började jag dock tala om en speciell typ av jacka, nämligen Fjällrävens Greenland Jacket. Som jag tidigare skrivit är den framtagen i samarbete med deltagare från svenska Grönlandsexpeditionen som ägde rum år 1966. Materialet G-1000 är helt vatten- och vindresistent, dessutom värmer den det så kallade "teddyfleece-fodret". Jag skulle vilja påstå att denna modell är trendigast, billigast och -tillsammans med dunjackorna- värmer bäst. Ett riktigt bra alternativ för alla som inte behöver bära kostym.


Denna Moncler-jacka kostar pengar för att uttrycka det milt. Kolla däremot in Gant Rugger "The Puffer" i blått som kostar 2 495:-

Dunjackor har ni vid det här laget läst en del kring. Jag har dock en liten nyhet att komma med även på detta område. Gant Ruggers dunjacka "The Puffer" finns också i en mörkblå kulör. Den är betydligt mer lättmatchad. Gant Ruggers variant kostar endast en dryg tredjedel av Monclers motsvarigheter och är ett väldigt bra val för den som kan tänka sig att tumma på kvalitén.

Hugo

Kommentarer
Postat av: Jacob

Hej Hugo,



Hörde nyligen på radion att det kommer bli en rekord kall vinter. Så tänkte investera i ett par varmfodrade boots/kängor.



Har sett att du tipsar mycket om "Red Wing" kängan, men har du någon annan känga/boots att rekommendera inför den kalla vintern?



Priset är oväsentligt.



Bästa hälsningar // Jacob

2010-09-29 @ 00:59:38
Postat av: Daniel

Några av jackorna du tipsade om har jag läst en del om på Flashback. Personligen kommer jag inte att slå till på någon av dem eftersom jag vet att flertalet andra kommer att köpa likadana. Visst är de snygga, men man vill ju inte se ut precis som alla andra;)



Synd då den från Fjällräven är riktigt snygg! Likt Jacob ser jag gärna något mer inlägg om vinterskor/kängor och även lite vilka sorts accessoarer som är snyggt nu i vinter. Köpte en lila halsduk från GANT.SE som jag tror kommer att bli en hit.

2010-09-29 @ 18:42:47
Postat av: Hugo

Jacob: Om det blir en rekordkall vinter tror jag på att köpa ett par Diemme-kängor. Supertrendiga i vinter, osäkert nästa.



Daniel: Denna önskan ska jag utan större problem kunna uppfylla.



Hugo

2010-09-29 @ 19:09:02
URL: http://stylebylindberg.se/
Postat av: R

Hugo, vad säger du om denna?



http://www.grandpa.se/system/search/product.asp?id=6917&g=1&c=192&page=1&rnum=4

2010-09-29 @ 19:18:27
Postat av: Ivana

hugo...jag fattar inte hur du har sån koll, känner mej som en riktig bondmora från adelsö när jag läser, förstår typ inget...:D

2010-09-30 @ 10:45:16
Postat av: Hugo

R: Snygg, gillar finishen på tyget och de stora fickorna. Undrar i och för sig en smula kring huruvida den fungerar för vinterbruk.



Ivana: Suck, du måste börja läsa på.



Hugo

2010-09-30 @ 14:56:12
URL: http://stylebylindberg.se/
Postat av: Martin

@R & Hugo: Norsejackan är faktiskt ganska rejäl, klarar nog ner till -15 iaf, med en stickad tröja under.

2010-09-30 @ 22:11:25
Postat av: Hugo

Martin och R: Ja, läste på King något kort om fodret i jackan och den verkar tåla mer än den ser ut att göra.



Hugo

2010-09-30 @ 22:22:43
URL: http://stylebylindberg.se/
Postat av: R

Martin & Hugo: Tackar för informationen, lutar nog åt ett köp.



Vill också tacka för denna trevliga blogg, ni gör ett bra jobb!

2010-10-02 @ 12:46:59

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0