Höstmode 2010: "Kvasi-Outdoor"Ytterligare en reklamfilm från Gant Rugger som utstrålar en viss grabbig gemenskap i sann Brokeback Mountain-anda. Ett uttalande ni kan tolka hur ni vill.

Ja, jag är tillbaka från Kroatien och nu kommer uppdateringen åter ske lika frekvent som innan jag åkte. Gabriel har visserligen sett till att det inte stått helt still här, utan uppdateringen har åtminstone gått på halvfart. Nu ska dock det första inlägget från mig på en vecka, ta sin verkliga början. Ämnet som inlägget ska behandla är något vi kallar för kvasi-outdoor, en typiskt amerikansk workwear-stil som, till utseendet, är mycket funktionsbetonad men kanske i verkligheten inte är orginalet. Exempelvis Band of Outsiders skulle kunna räknas som kvasi-outdoor just nu, medan märken som alltid hållit på med detta, typ Fjällräven, är "The Real Deal". Märkena som anpassar sig efter trender vinner förmodligen i längden men visst finns det anledningar att bära de riktigt autentiska workwear-märkenas mer funktionella upplagor av plaggen, i alla fall utanför stan.


Kvasi-outdoor är en modekategori man kan räkna några få märken till, snyggare än den äkta varan men kanske inte lika funktionabelt. 

Bilder från Gant Ruggers höstkampanj har sedan en tid tillbaka synts på diverse modebloggar och visst är det fina kläder. En film har också spelats in men det ser inte helt realistiskt ut och kläderna känns inte trovärdiga i den miljö som de visas upp i. Sanningen är att man extremt sällan vistas i den miljö som kampanjen är fotad i. Gabriel använde uttrycket "kvasi-outdoor", klockrent tycker jag. Att kläderna och stilen är bland höstens hippaste är det inget snack om men det är helt klart i storstadsmiljö de kommer bäras.


Tegelfärgade dunjackor, en av höstens många trender tillsammans med ryggsäcken.

Gant Ruggers höstkollektion innehåller bland annat några riktigt fina dunjackor, till bra pris dessutom. De finns att köpa i Gants butik på PUB, deras flagskeppsbutik och på Herr Judit. Priset, cirka 2 500 kronor, är i konkurrens med övriga dunjackspriser riktigt bra. Snygg är den men är den verkligen lika bra som klassiska Monclers dunjackor? Den tegelfärg som kan beskådas både i filmen och på flera av bilderna, är något av en trendfärg vad gäller dunjackor i höst och liknande varianter finns från bland annat Nigel Cabourn och Moncler V.

Videos är alltid kul när man hittar och Gant Rugger har gjort ytterligare en sådan här frilufts-weekend-reklamkampanj. Jag tycker den är lite larvigt överdriven men för att dela ut lite ros också så har Gant Rugger verkligen snabbt lyckats bli ett ledande märke inom klassisk American Sport-/Workwear. Kläderna som ses här är verkligen inget som vi inte visat upp, beskrivit och analyserat tidigare men för varje bild på kollektionen jag kommer över, uppskattar jag den mer och mer.


Triumph, klassisk motorcykel agerar accessoar till klassiskt mode.

För många kan detta dock vara en ganska svårburen kollektion men att endast influeras av den fungerar också. Ett antal fina basplagg finns som vanligt i kollektionen rutiga höstskjortor måste ju inte matchas med täckväst, RM Williams och mörkbruna chinos. En betydligt mer lättburen utstyrsel i form av en av dessa rutiga skjortor, otvättade jeans och valfria kängor går ytterst bra för den som föredrar något mindre extremt. Den korta duffeln är till exempel ett mer säkert jackköp än den gula galonjackan. Duffeln når precis ned över en kavaj och är således ett perfekt alternativ till rock för den som bär kostym på jobbet exempelvis.


Det är trots allt en höst/vinter-kollektion och vissa bilder är från ett snöigare klimat.

För att återgå till ämnet kvasi-outdoor så kan man säga att Gant Ruggers höstkollektion är just detta. Plagg som ser snygga och funktionella ut, men i huvudsak endast är snygga och mest anpassade för en mer urban miljö. Kvasi-outdoor är med andra ord American Outdoor i en storstadsbetonad tappning. Det får inte bli för lätt att stämpla din stil som skogshuggarmode, mer avslappnade basplagg måste in i stilen. Detta skulle kunna sammanfattas med orden "Never go full American Workwear", inspirerat av uttalandet "Never go full retard" ur fantastiska komedin Tropic Thunder. Det är något av en tumregel, man får aldrig bli för lättkategoriserad utan det är viktigt att sätta sin egen prägel på vilken stil man än anammar.


Reklamkampanjen har höga toppar och djupa dalar men kläderna är det inget fel på.

Antingen kan man se det så att Gant Rugger har blivit trendsättande för kvasi-outdoor, eller så ser man det så att de är det enda märket som fått med så många av höstens trender i en och samma kollektion. Skjorta på skjorta, täckvästens återkomst, tegelfärgade dunjackor, gula regnjackor, ryggsäckar etc. Allt är helt enkelt väldigt bra och även om man inte tar till sig stilen fullt ut så är Gant Ruggers höstkollektion en av de absolut starkaste över huvud taget.


Skjorta på skjorta, ytterligare en trend man fått med i kollektionen, eller skapat i och med den.

För att summera detta inläggs verkliga innebörd bakom hyllningarna av stilbildande Gant Rugger, är det en reklamkampanj som inte känns trovärdig. Det känns som att man strävat efter äkthet vilket framhäver att man aldrig nådde fram. Kläderna är fantastiska men reklamfilmen är lite larvig och överdriven. Fotona är dock tagna med ett filter som verkligen ger det hela en lite mer rustik känsla. Det är gammalt, klassiskt och amerikanskt funktionsmode som kommer tillbaka, något som fotona utstrålar. Fotona som lika gärna kunde vara gamla diabilder från ett 1970-talets USA. Kvasi-outdoor är en klockren stil men att reklamen skulle kännas lite oäkta var kanske aldrig meningen. Brilliant mistake, vad vet jag?


Det är tydligt att Gant Ruggers målgrupp är yngre än huvudlinjens.

Till denna stil skulle jag dock gärna räkna fler märken än Gant Rugger. Alla de märken som kan kallas preppyinfluerade och numera hoppat på denna lite mer robusta stil borde räknas till märkena som är kvasi-outdoor. Bland annat Band of Outsiders skulle kunna kategoriseras som detta. Däremot märken som alltid hållit på med Outdoormode, exempelvis Red Wing, är det genuina och äkta. Vad som vinner i längden återstår dock att se.

Hugo

Kommentarer
Postat av: HvH

Själv satsar jag på en Moncler jacka i vinter, jag provade Gant dunjackan, den var snygg men det kändes som kvalitéen var usel

2010-09-05 @ 21:23:11
Postat av: Q

Videon är riktit mysig!

2010-09-05 @ 22:13:20
Postat av: Dino

Du vet inte när duffeln kommer ut? Har letat som en galning efter den.

2010-09-05 @ 22:48:55
Postat av: Alex

Tjena, beställde nyligen mitt första plagg från oipolloi, men har nu fått vänta 6 arbetsdagar och ännu inte mottagit varan. Trots att det på deras hemsida stog att leveransen tar upp till 2-3 dar, har du några egna erfarenheter ifrån deras hemsida?

2010-09-06 @ 13:24:57
Postat av: Hugo

HvH: Det låter som att jag får stöd för min teori om kvasi-outdoor-märkena.Q: Mysig var ordet.Dino: Nej, jag återkommer när jag vet.Hugo

2010-09-06 @ 14:42:28
URL: http://stylebylindberg@hotmail.com
Postat av: Fredrik

Alex. Englands motsvarighet till Posten är aldrig att lita på. Jäkligt dåliga.

2010-09-06 @ 16:57:56
Postat av: Jacob

Snubben som kör mopeden i filmen, vad är det för jacka han har?

2010-09-06 @ 17:00:06
Postat av: Petter

Riktigt mysig film någon som vet vad låten heter

2010-09-06 @ 18:24:31
Postat av: Hugo

Alex: Jag tror att den beställda varan snart anländer men jag har ingen egen erfarenhet av Oi Polloi.Jacob: Det är en fodrad jaktjacka från just Gant Rugger och den fungerar troligen även under vintern.Hugo

2010-09-06 @ 19:44:11
URL: http://stylebylindberg.se/
Postat av: Skurken

Jag vill se mer kvasi-outdoor! Andra märken?

2010-09-10 @ 17:19:57

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0