Tips: Dyra måsten - tre saker att investera i


Två av de fyra "plagg" som är värda att investera i, nämligen klockan och oljerocken.

Många plagg köps aldrig av den enkla anledning att det svider för mycket i plånboken. Istället för att lägga pengarna på ett plagg man säkert kan använda i tjugo år, lägger man pengarna på flera kortlivade exemplar av samma plagg. I dagens inlägg hittar vi åtminstone ett tydligt exempel på detta, nämligen oljerocken. Andra plagg på listan ersätts istället av liknande plagg med högre trendfaktor, men betydligt kortare liv än det mer klassiska, dyra orginalet. Anledningen till att modet har några klassiker som inte går ur tiden är att dessa håller en otroligt hög kvalité och därmed är värda pengarna för respektive plagg. För att dessa högkvalitativa klassiker ska kunna användas år ut och år in krävs det dock att man vårdar dem ömt. Här har ni tre av dessa plagg presenterade. Tre plagg, eller rättare sagt ett plagg, en accessoar och ett par skor, väl värda att investera i.


Ett lite innovativt sätt att bära oljerocken som vinterjacka - ha en annan jacka under.

Jag tror att flera av er därute uppskattar oljerocken men vill inte lägga 3 300 på en jacka. Istället lägger man betydligt större pengar på mindre kvalitativa och säkerligen heller inte lika snygga jackor. En oljerock kan man bära i tjugo år, den blir till och med snyggare för varje användning. Trots detta väljer man att köpa en ny höst eller vårjacka per säsong, något som blir betydligt dyrare i längden och priset ska såtillvida inte vara problemet. Trots att oljerocken ser bra ut i det tillstånd då precis all olja gått ur tyget, bör man olja in den och låta denna patinering ske på annan väg. Detta för att den ska hålla så länge som möjligt, inkluderat att den fortsätter vara vattenresistent. Dessutom får oljerocken den där autentiska patineringen endast om man sköter om den som man ska och sedan låter slitningen vara naturlig istället för att man själv påverkar slitningen genom att inte vårda den som den ska bli vårdad.


Omega från 1953 som klubbades för 1 900 kronor på Kaplans auktioner i maj förra året.

Ytterligare ett plagg att investera i, eller för att vara mer exakt en accessoar att investera i, är klockan. Ett tidlöst armbandsur bär man under en livstid om man sköter om det på rätt sätt och även om det handlar om ganska stora pengar kan man hitta billiga alternativ i bra skick på Kaplans och Tradera. Det bästa sättet för att få tag på ett riktigt fint armbandsur är att söka igenom vintageutbudet efter klockor från exempelvis Omega och Certina. Min personliga uppfattning är att man ska leta efter avskalade varianter, helst inte i guld och gärna med en konvex urtavla. Detta innebär att man kan hålla sig mellan årtalen 1955 och 1965. Fina klockor från tidigare än 1955 finns men att hitta reservdelar till dessa är nästan omöjligt och uren från så tidigt som 1940 är sällan i det skicket att man kan bära dem dagligen under åtminstone en halv livstid.


När vi talar om plagg som kräver vård och omsorg är mockakängorna självklara.

Jag har lite svårt att kategorisera skor. Är det ett plagg, en accessoar eller en egen kategori? Just skor skulle kunna vara en egen kategori då de inte går att ersätta och fyller en funktion inget annat kan. Hursomhelst ville jag ta med RM Williams mockakängor som förmodligen är bland de skor som kräver mest omsorg med tanke på materialets motståndskraft mot väta och dessutom allt vägsalt som skadar skorna. Denna tidlösa och estetiskt vackra sko är dock värd pengarna och kommer tjäna dig under lång tid med rätt vård. Skor kan troligen inte bli så mycket mer tidlösa än dessa och dessutom anpassar de sig på ett bra sätt till din övriga klädsel, robust som elegant.

Hugo


Kommentarer
Postat av: Dino

Du vet inte vad det är för märke på den jackan som finns på bilderna?



2010-10-03 @ 19:09:19
Postat av: Hugo

Dino: Trots att den är blå är den med största sannolik från Barbour. Joseph Turner är det enda möjliga andra alternativet men tror som sagt på Barbour.



Hugo

2010-10-03 @ 19:52:29
URL: http://stylebylindberg.se/
Postat av: Love

Tjena Hugo, vill först tacka för alla grymma inlägg. Har ett litet problem du kanske kunde hjälpa till med. Jag är 14 år och väldigt modeintresserad, men jag tycker att min ålder begränsar vad jag kan bära för kläder. I kostym ser jag bara fånig ut och jag kan inte heller köpa för dyra kläder eftersom att jag bara växer ur dom efter några månader. Har du några almänna tips på några plagg som förbättrar min garderob för ett rimligt pris, som man kan bära som tonåring? MVH

2010-10-03 @ 20:19:30
Postat av: Hugo

Love: Det du upplever har jag tillsammans med min vän Gabriel uppfunnit en egen term för, "trenchcoat-komplexet". Oxfordsskjortor är förmodligen det plagg du söker om du vill vara välklädd men på ett sätt ingen uppfattar som fånigt. För att bli av med den där "fån-stämpeln" får man helt enkelt bära plaggen på ett lite mer avslappnat sätt. Exempelvis med avslappnat uppdragna ärmar på skjortan. Chinos är ett annat exempel på plagg som inte ser fåniga ut trots att de är dressade. Det handlar mer om hur man bär plaggen än vilka plaggen är. Har du byxorna lite slarvigt neddragna och skjortan en smula uppknäppt har du en stil som fungerar i både skolan och på släktmiddagen. För ett mer detaljerat svar får du ställa mer specifika frågor men jag hoppas detta räcker så länge.



Hugo

2010-10-03 @ 21:29:38
URL: http://stylebylindberg.se/
Postat av: J

tja

2010-10-04 @ 16:53:59
Postat av: J

du kan inte göra ett inlägg om lite varmare stickade tröjor man kan ha i vinter

2010-10-04 @ 16:57:02
Postat av: Samlat Mode

Har nyss börjat en ny modeblogg... http://samlatmode.blogspot.com/



...Där jag samlat de bästa av Sveriges modebloggare på en och samma sida som uppdateras automatiskt när ni uppdaterar era bloggar. Givetvis har din lagts till där. Ta en titt vettja :)

2010-10-04 @ 18:31:37
URL: http://samlatmode.blogspot.com/
Postat av: Hugo

J: Jo, det skulle man eventuellt kunna få till.



Samlat Mode: Låter intressant och som ett bra sätt för oss här att synas ytterligare.



Hugo

2010-10-04 @ 21:58:51
URL: http://[email protected]
Postat av: rtrt

Tjena hugo! Har ett par mockakängor som jag olyckligtvis har spillt bärs på för cirka en vecka sen. Man ser nu en ljus fläck. Hur ska jag få bort detta? Tror du det räcker med att köpa en mockaborste?

2010-10-09 @ 14:53:45
Postat av: rtrt

Har fått en fläck på mina mocka kängor av bärs. Har du någon aning hur jag ska få bort detta? räcker det med att köpa mockaborste tror du?

2010-10-09 @ 14:55:39
Postat av: rtrt

sorry för dubbelpost, blev felmeddelande i första så skickade nytt..

2010-10-09 @ 15:08:33
Postat av: Hugo

rtrt: Inga problem med dubbelpost, tar hand om det. Mockaborsten brukar räcka väldigt långt men om det inte fungerar är det däremot svårt att göra så mycket. Rent fläckmässigt är ljusa mockaskor bland det mest svårskötta.



Hugo

2010-10-11 @ 18:04:22
URL: http://stylebylindberg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0