Höst/Vinter 2010: Marint mode - del 1


Snittet är generellt lite "tältigt" när det kommer till fiskarmodets jackor.

Det skandinaviska och storbrittaniska modet hämtar ofta influenser från det marina och detta är del 1 i vår serie om just marint mode. Denna del behandlar fiskarmode, nästa behandlar det lite ungdomligare seglarmode och den sista delen behandlar det mer eleganta skepparmodet. Skillnaderna är små men absolut nämnvärda och jag tycker det är värt att sära på dessa tre.


Skiljer sig de tre inriktningarna från varandra nämnvärt eller är det bara ett knep för att hålla trenden vid liv?

Under hösten 2009 och den efterföljande vintern, fokuserade bloggen mycket på skepparmodet, även om jag då inte kommit till insikten att kalla det så. Våren 2010 tillhörde seglarmodet med Gant Rugger i spetsen och nu i vinter tror jag att "fiskarmodet" är det nya för alla "marin-hipsters". Vad är då skillnaden mellan dessa stilar? Jag ska försöka sammanfatta detta i bild och text i tre stycken inlägg och här har ni allting som är signifikativt med fiskarmodet, en av vinterns alternativa stilar.


Nigel Cabourns jackor har allt det som "är" fiskarmode.

Det som till stor del skiljer dessa inriktningar åt, är inte vad kläderna faktiskt är till för, utan snarare från vilken tid det tagits influenser. Fiskarmodet innehåller egentligen ytterplagg mer rustade för sjön än vad skepparmodet gör vilket det egentligen inte finns något motiv för. Det finns fler exempel som stödjer min tes: "Tältiga" jackor (jackor med mycket tyg i ryggen, tänk Barbour Beaufort) i vaxade material är fiskarmodets svar på skepparmodets ytterplagg nummer ett. Jag talar självklart om skepparkavajen som vanligtvis är i ull. Till skillnad från i skeppar- finns inga militära inslag i fiskarmodet.


Sorel Premium 1964 T med gula skosnören, kan det bli bättre?

Fiskarmodet är betydligt mer friluftslivsbetonat än någon av dessa andra stilar och andjakskängorna skulle kunna vara en symbol för just detta. Det faktum att fiskarmodet är mer friluftsbetonat gör att det, som trend betraktat, ligger helt rätt i tiden. Efter skogshuggarn och bergsklättrarn är det dags för fiskarn att sluta cirkeln. För att snabbt återvända till skorna och trender i helhet kan sägast att det är viktigt att aldrig anamma en hel stil till fullo. Att övermatcha blir dock aldrig bra och jag skulle snarare förespråka dessa skor i kombination med en mörkgrön arméjacka än med en fiskarväst och rutig skjorta.

Hugo

Kommentarer
Postat av: Bilko

Tror du det här modet står sig till våren också? Eller kommer army modet att utökas med camoflage jackor och hela köret? Skulle vara kul och veta vilka skor som kommer vara heta i vår, eller kanske ett par chelsea boots fungerar fortfarande?Mycket bra blogg för övrigt.

2010-11-23 @ 00:18:49
Postat av: Hugo

Bilko: Chelsea Boots fungerar alltid och i så gott som alla stilar. Mitt svar på din fråga är att fiskarmodet är relativt säsongsbundet och håller i sig till ungefär mitten av april, sen tar det militära modet över mer och mer. I artikelns sista stycke finns ett parti som skulle kunna intressera dig om du är osäker på vilken typ av skor du ska ha.Hugo

2010-11-23 @ 08:15:59
URL: http://stylebylindberg@hotmail.com
Postat av: Saman Amel

Intressant med en ny serie, ser framemot nästa del.Bilko: Som Hugo tidigare nämnde så är Chelsea Boots ett bra val. Om inte det faller din smak så finns det även Jodphurs, som är väldigt stiliga.www.samanamel.blogg.se

2010-11-23 @ 12:19:57
URL: http://samanamel.blogg.se/
Postat av: Hugo

Saman Amel: Kul att du tycker det. Är lite sugen på att skriva nästa del redan nu.Hugo

2010-11-24 @ 14:22:37
URL: http://stylebylindberg.se/
Postat av: J

Fantastisk blogg med många piffiga tips, men det där marina körde jag förra året. Känns inte det lite passé? Även om jag älskar't och tycker att alla borde gå runt som sailors!

2010-11-29 @ 23:53:57
URL: http://blog.qruiser.com/vonapa
Postat av: Petra Ahlsten

Gillar om det du skrev! Spännande att se lite sunda grejer och inte endast det generella grejerna som man kan se om varje dag. ;)

2010-12-02 @ 16:07:36
URL: http://jade.se/reseguide/bangkok

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0