Klädnördens excentriska detaljer


Tänka sig vad man kan åstadkomma under två syslöjdslektioner

För ett otränat öga är kanske ett uppknäppt spänne på dubbelknäppta munkskor en stilmiss. Eller inte ens det, för ett otränat öga så skulle det nog se ut som att de översta spännena gått upp av misstag. Det är lite det som är grejen med den här sortens detaljer. Det är bara ett fåtal som ser detaljernas och dess bärares storhet i dessa små nördiga, excentriska detaljer.

Slitet Nato-band: Jag har aldrig gillat Nato-band så mycket men när Gabriel kom och sa att han skulle tvätta sitt för att ge det en mer sliten finish så nappade jag direkt på idén. Att ge plagg och accessoarer som klassas som preppy, en mer sliten look är ett bra knep för den blygsamme svensken. Till Gabriels slitna Omega Seamaster från 1959 så är det läderarmband eller just slitet Nato-band som gäller.

Sliten oljerock: I kön till Our Legacys utförsäljning såg jag en kille med solblekt, blå mössa, jeans, vita canvasskor och en riktigt sliten oljerock. All olja såg ut att ha lämnat jackan för mycket lång tid sedan och det blåa manchestertyget på kragen hade blivit solblekt och nött. Kragen kombinerades oerhört snyggt med en mössa i ungefär samma färg.

Broderade djur: Plagg med påbroderade djur är något jag verkligen älskar. Manchesterbyxor med fasaner, t-shirts med änder och väskor med rävar. Just dessa djur plus hundar, är kanske de mest återkommande inom preppy men nu håller djuren på att spridas till allt lite mer dressat mode. Rävar är något som flera märken har som logga, Thomas Pink och Kitsuné för att nämna några. På Our Legacys utförsäljning stog en kille med riktigt sliten, röd manchesterjacka med påbroderade flygande fasaner. Kanske inte så snyggt egentligen men vad mycket roligare den jackan blev av det. Själv tycker jag att man inte ska överdriva utan ett djur räcker på ett plagg.

Uppknäppt button-down krage: Detta började jag med efter att utmärkta serien Stockholmsnatt nämnt det i en av sina seriestrippar. Snyggt och diskret samt att det visar att du har koll och troligen känner till även rsten av dessa utstuderade detaljer du kan göra med din klädsel. En "fritidsdetalj" som passar sig utmärkt till ett fritidsplagg. Använd detta tips enbart när du har en v-ringad tröja över. Det är klart snyggast och dessutom kan det se okunnigt ut att ha uppknäppt button-down krage utan v-ringad över.

Utstuderade strumpor: Randiga eller prickiga, strumpor i skrikiga färger eller kanske inga alls? Allt funkar utom svarta, vanliga, tråkiga fotvärmare i bomull. För så är det ju av någon anledning, kashmirstrumpor i pastellfärger som kikar fram under ett par kostymbyxor med ett veck, är bland det snyggaste som finns. En regel för enfärgade strumpor är att man använder sig av antingen pastellfärger eller dova oljefärger. Mörkröda och mörkgröna strumpor är vad jag gillar bäst men det är ju en smaksak. Vill passa på att tipsa om Nitty Gritty som har kanske de snyggaste strumpor som jag sett. Aprikosfärgade, ribbade strumpor för 200 eller 250 kronor är utan tveka värt pengarna om man kan matcha dem med en i övrigt lite italiensk garderob.

Nyckelkjedja: När man ändå talar om italiensk stil så är nyckelkedja en återkommande detalj. Otast är kedjorna i vita, plastiga pärlor, men detta är inget måste. Kings stylist och bloggare Claes Juhlin brukar ju köra på kedja i metall kombinerat med kostym och kanske är det den detalj som avdramatiserar din uppklädda jobbutstyrsel.


Slitna finskor:
Jag gick just in på Kins hemsida och där hade ett nytt "King Väljer-inlägg" postats. Det första plagget som dyker upp i bildspelet är ett par nedgångna brouges och jag tänker  att det är de snyggaste brouges jag någonsin sett. Jag bläddrar ner och konstaterar att de är från Our Legacy. Detta är lite av ett kvitto på att man inte gillar allt därifrån bara för att man vet att det är Our Legacy utan snarare för att man blivit så extremt indoktrinerad av deras kollektioner att man endast kan tänka i Jockum Hallin och Cristopher Nyings banor.

Hugo

Kommentarer
Postat av: Per Dahlström

Ett välskrivet och intressant inlägg.

2009-10-04 @ 12:19:28
URL: http://www.sejdelshoppen.se
Postat av: Hugo

Kul att du tycker det och fortsätt gärna att läsa.



Hugo

2009-10-04 @ 12:25:31
URL: http://stylebylindberg.blogg.se/
Postat av: Alex

Vill tacka för en skön blogg och har även en fråga angående oljerockar från Barbour då du verkar ganska insatt, vilken modell använder du och är den fodrad? eller bör jag eventuellt lägga pengarna på en som har quiltat foder? tacksam för svar!

2009-10-04 @ 16:01:46
Postat av: Hugo

Jag har faktiskt inte en oljerock utan en Barbour Liddesdale men jag tycker inte att oljerock är en vinterjacka utan snarare regnskydd så därför behövs inget riktigt foder. Om du ska använda oljerocken som vinterjacka så är ett foder ett måste. Hoppas detta var svar på din fråga annars är det bara att förklara lite närmare.



Hugo

2009-10-04 @ 17:38:57
URL: http://stylebylindberg.blogg.se/
Postat av: Martin J

Alex,

annars kan du ju klä dig enligt lager på lager-principen, vilket är det vanliga sättet att klä sig i friluftslivet. Underställ - värmande lager - skal.



Dvs. en barbour oljerock fungerar utmärkt mot vind och vatten medan en tjock ulltröja under värmer gott.

2009-10-04 @ 22:27:15
Postat av: Hugo

Martin J: Det har du helt rätt i och oljerockarna är faktiskt så långa att de går ned över en kavaj och alltså fungerar utmärkt till kostym.



Hugo

2009-10-04 @ 22:59:07
URL: http://stylebylindberg.blogg.se/
Postat av: Frank&Rémy

Visst är Our Legacy skorna snygga? Gillar dem skarpt, överväger att köpa både dem bruna och svarta.



Btw, tygpåsen på bild, gjort hela själv?

2009-10-05 @ 10:44:48
URL: http://whocaresitsonlyfashion.com
Postat av: Hugo

Ja, jag älskar skorna verkligen. Angående väskan så är det sådant man gör i nian på Bild och Form-profil :P



Hugo

2009-10-05 @ 18:21:14
URL: http://stylebylindberg.blogg.se/
Postat av: Henrik

"Uppknäppt button-down krage: Detta började jag med efter att utmärkta serien Stockholmsnatt nämnt det i en av sina seriestrippar" - Och helt plötsligt blir det ingen excentrisk detalj. Att följa trender och mode är inte detsamma som att ha stil. Och att klä sig som det står i en hip seriestrip är inte att ha stil, det är möjligtvis att vara trendig.



"... dessutom kan det se okunnigt ut att ha uppknäppt button-down krage utan v-ringad över." Men om nu alla kommer att gå omkring med uppknäppt button down-krage och v-ringad tröja över, blir det inte då en "excentrisk detalj" att inte ha v-ringad tröja över?



Nu nämnde jag bara button down-kragen, men dit jag ville komma är att det är svårt att ägna sig åt excentriska detaljer efter att ha läst om dem i tidningar/bloggar, för i samma stund man gör det, slutar de bli excentriska.



Detta helt enkelt eftersom: http://www.synonymer.se/?query=excentrisk



Men det är sant ... vi vill väl alla märka ut oss på något sätt. Tillsammans.

2009-10-08 @ 23:00:03

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0