Sommarmode: Junya Watanabe spring 2011



Jag gillar över lag inte japanska märken och kläddesigners men Junya Watanabes vår/sommarkollektion för 2011 är bland det snyggaste jag sett på catwalken någonsin. Det är inget nyskapande men japanen har lyckats få ihop en kollektion som saknar svagheter. Som sagt inget nyskapande så uppkavlade chinos lär vi se även nästa sommar om man kollar till nästa års kollektioner. Något jag i och för sig inte har några problem med. I kollektionen finns också ett antal färgsprakande kavajer i stil med de från Barena och kombinerat med linneskjortor, seglartröjor och ljusa byxor är det verkligen fruktansvärt snyggt. Junya Watanabes kollektion är, de färgglada kavajerna till trots, inte lika svårburen som tidigare kollektioner och är inte heller lika dressad och därmed svårburen som det italienska modet över lag.


Kavajerna ser ut att vara i en väv som påminner om chambray med sin ”spräckliga” yta precis i stil med tidigare nämnda Barenas kavajer. Att bära upp dessa klenoder utan att se clownig ut är dock inte det lättaste, men är det något vi svenskar behöver bli bättre på så är det just att bära färg.


Kavajerna har hämtat mer inspiration från Italien än bara färgerna. Snittet, i huvudsak på de dubbelknäppta kavajerna, är i mina ögon perfekt. Exempelvis tycker jag att den dubbelknäppta kavajen här ovan är fruktansvärt snygg med sin smala passform och med styvare axlar som dock inte går ut så mycket utanför den verkliga axeln att onaturliga veck mot axelfodret bildas när man lyfter armarna. Något annat jag är svag för är just knappar i pärlemor. Med sin glansiga yta kontrasterar pärlemorsknappar kavajen lika effektivt som guldknapparna på en blazer, men utan att signalera samma gubbighet som de rundade guldknapparna ofta gör.



Med de ”dubbelknäppta” regnjackorna med sin klassiska utformning och fina detaljer som klassiska knappar istället för tryckknappar, för Junya Watanabe den seglarinfluerade regnjackan ytterligare en generation tillbaka. Jackorna är helt fantastiska om ni frågar mig och speciellt den gula är något man verkligen skulle vilja äga. Junya Watanabe brukar dock inte hålla nere på priserna så något köp är inte aktuellt. Kombinerat med en seglartröja är det verkligen fint och det är bara att sitta och dregla över bilderna som The Sartorialist har tagit. Med regnjackorna knyter också Junya Watanabe ihop kollektionen till en vår-/sommarkollektion istället för bara en sommarkollektion.



Nu återstår bara att se om det är flera som kör vidare i samma fotspår som under den här säsongen och kanske rentav hämtar lite inspiration från Italien till nästa. Kul vore det hur som helst om vi fick se fler liknande kollektioner men i lite lägre och mer studentvänliga priser.

Hugo

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0