Ur Arkivet: Lyxklockor



En av vårens hetaste accessoarer för fanen av gubb-anglofil-modet är klockan. Snobbiga, schweiziska, gubbklockor, gärna med gulddetaljer, kommer vara en nödvändighet för alla gubb-hipstrar runt om i landet. Här ska ni få en liten introduktion till mina favoriter bland lyxmärkena inom klockornas värld. Men först, lite grunder och en kort story om ETA.


Lite grunder: 
Alla de stora klockmärkena är från Schweiz och klockornas huvudstad Genéve. Bland klockintresserade pratas det ofta om så kallade inhouse-verk” och manufacturetillverkare. Med inhouse-verk menas att tillverkaren konstruerar och tillverkar sina verk själv. Definitionen på en manufacture-tillverkare är att tillverkaren konstruerat och tillverkar åtminstone ett verk till sin kollektion. Många anser att inhouse-verk och manufacture är inträdesbiljetten till de finare kretsarna inom horologin.


ETA
är ledande inom manufacture och massproducerar upp till 6 miljoner mekaniska urverk per år. Flera stora klockmärken använder sig av ETAs urverk i stället för att göra egna. De märken som helt egentillverkar sina urverk är bland de dyraste att få tag på och kostar mellan 75 tusen och flera miljoner. ETAs urverk har en förskjutning av tiden i sina urverk på ca 20 sekunder per dygn och man behöver alltså korrigera med jämna mellanrum. Patek Philippe är ett av de märken som helt på egen hand tillverkar sina urverk, och priser därefter. Med dessa urverk är förskjutningen så minimalt liten att det kan gå månader innan tiden förskjutits en minut, men total perfektion kommer troligen aldrig uppnås.

Patek Philippe:
Patek Philippe grundades år1839 av Antoni Patek och är en av de största och mest kända klocktillverkarna i världen. Priset på deras klockor ligger mellan 100 tusen och många miljoner. Deras klockor anses vara konstverk snarare än armbandsur och deras slogan lyder, ”You never actually own a Patek Philippe, you merely take care of it for the next generation”.


Jaeger LeCoultre:
Grundades år 1833 av den då 30-årige Antoine LeCoultre, förutom att han är grundaren är han känd för sin revolutionerande uppfinning, millionometern. Millionometern var ett instrument med vilket mätningar kunde göras på upp till en tusendel av en millimeter, något som tidigare hade varit omöjligt. Denna uppfinning innebar att komponenter till klockorna kunde tillverkas med större precision och därmed ge mer nogagrann tidsvisning. Jaeger LeCoultres urverk var så pass högt ansedda att man fram till 1910 levererade urverk till Patek Philippe.

Girard-Perregaux:
grundades år1791 av J-F Bautte men bytte namn till Girard-Perregaux 1854 när dåvarande ägarna Constant Girard och Marie Perregaux gifte sig. 1867 kom det urverk som kom att bli synonymt med Girard-Perregaux, treguldbryggers-tourbillonverket. Vissa av dessa klockor blottar urverket på baksidan genom ett safirglas. För den som letar diskreta, rektangulära armbandsur i guld är Girard-Perregaux ett solklart alternativ. Girard-Perregaux är ett av mina personliga favoritmärken och det säljs ca 150 000 Girard-Perregaux klockor varje år.


Frank Muller:
grundades 1992 av Frank Müller och är alltså ett mycket ungt märke i dessa sammanhang. Frank Müller startade sin väg mot en karriär inom klockområdet redan som 15:åring då han skrev in sig påen urmakarskola. 1980, altså sju år senare, var han klar med studierna och började reparera de mest komplicerade sorters fickur. Det dröjde inte länge innan han blev anställd på Patek Philippe och 1992 grundade han alltså sitt egna märke Frank Müller. Rektangulära armbandsur i silver och platina med enorma siffror är något av Frank Müllers specialitet så om du letar extrema klockor ska du gå in på deras hemsida http://www.franckmullerusa.com/


Hugo


Kommentarer
Postat av: Jonte

Tjenare!



Håller med om klockan. Synd att den bara kostar 200tkr. Inget billigare alt??



Keep up the good work!

2010-01-26 @ 12:02:39

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0